Datingfraude rondom Valentijnsdag, let je een beetje op?

Datingfraude rondom Valentijnsdag, let je een beetje op?

Vorige week waarschuwde we je nog over cybercriminaliteit tijdens de winterspelen, maar als je aan het daten bent, sta dan ook even stil bij datingfraude rondom Valentijnsdag, want ook online dating is niet zonder risico’s. Helaas. Cybercriminelen zullen alles gebruiken om jou geld afhandig te maken. Van jouw gebroken hart, zullen ze echt niet wakker liggen. De oplichters doen zich op social media en datingapps voor als mannen en vrouwen die op zoek zijn naar de liefde.

Hoe gaan de oplichters te werk?

Ze proberen mensen te verleiden en als ze jouw vertrouwen hebben gewonnen, vragen ze om geld. Soms begint het met kleine bedragen, maar ze schromen er ook niet voor om direct hoge bedragen te vragen. Met verzonnen zielige verhalen over gezondheid, even niet bij hun geld kunnen, zieke familieleden, tijdelijke bankproblemen, et cetera. En misschien denk jij: “Maar daar trap ik toch niet in?” Misschien niet, maar zo dachten alle eerdere slachtoffers waarschijnlijk ook…

Bij de Fraudehelpdesk komen elk jaar honderden meldingen binnen. In 2021 alleen al ging het om 567 meldingen, waarvan 231 mensen financieel benadeeld zijn. Gemiddeld waren zij ruim 30.000 euro kwijt, al verschillen de bedragen enorm per persoon. Een ton is geen uitzondering. In sommige gevallen lenen de slachtoffers geld van familie of vrienden om de oplichter te betalen, of gebruiken ze hiervoor al hun spaargeld.

Emotionele inpact

Datingfraude heeft een grote emotionele impact. De slachtoffers zijn weken, maanden of zelfs jaren voor de gek gehouden en hebben allerlei persoonlijke informatie gedeeld. Er is een emotionele band ontstaan met de fictieve geliefde, maar alles bleek een illusie. In combinatie met de financiële schade trekt dit een zware wissel op slachtoffers. Uit een eerder onderzoek blijkt dat bijna een derde hier psychische klachten aan overhoudt.

lijn groen oudersenzo
Datingfraude rondom Valentijnsdag, let je een beetje op?

Verhoogd risico rondom Valentijnsdag

Cybercriminelen spelen continu in op actuele ontwikkelingen, zoals evenementen en feestdagen. Ook Valentijnsdag wordt op deze manier misbruikt. Rond deze dag gaan veel mensen online op zoek naar romantische contacten. Oplichters ontvangen hen met open armen, zo waarschuwt zowel Mimecast als de Fraudehelpdesk. Zij adviseren alle single Nederlanders om de komende weken extra alert te zijn op deze vorm van fraude.

De volgende tips zijn een goed startpunt:

1. Controleer de foto’s op authenticiteit

Datingfraudeurs gebruiken meestal foto’s die ze elders op internet vinden om hun personage te creëren. Controleer profielfoto’s en toegezonden foto’s via bijvoorbeeld Google Images of Yandex. Komen dezelfde foto’s ook ergens anders voor? In dat geval heb je hoogstwaarschijnlijk met een oplichter te maken.

2. Herken de ‘red flags’

Foto’s van een ander persoon zijn niet de enige aanwijzing dat je misleid wordt. Ook bij de volgende zaken zouden de alarmbellen af moeten gaan. De man of vrouw:

  • wil nooit afspreken, of stelt dit telkens weer uit
  • wil nooit videobellen of is nooit lang in beeld
  • zegt precies de juiste dingen en toont snel veel affectie
  • heeft een ernstig probleem, zoals een ziek kind
  • heeft dringend geld nodig, en vraagt telkens om meer

3. Maak nooit geld over aan digitale contacten

Maak nooit geld over aan mensen die je niet persoonlijk hebt ontmoet. Datingfraudeurs komen vroeg of laat met een reden waarom ze geld nodig hebben. Dat geld zie je nooit meer terug. Blijf altijd kritisch nadenken. Waarom zou iemand die in een ver land woont en die je nog nooit hebt ontmoet, juist jou om financiële hulp vragen?

4. Sta geen privégegevens af

Over het algemeen is het niet verstandig om persoonlijke gegevens te delen via internet. Deze informatie kan worden gebruikt voor identiteitsfraude en andere vormen van criminaliteit. Gebruik ook liever geen zakelijke apparaten voor online dating, iets wat bijna een op de vijf Nederlanders doet. Dit levert risico’s op voor je werkgever, omdat malware de apparaten en netwerken kan besmetten.

5. Praat met vrienden en familie

Het is in het belang van de oplichter dat een nieuw slachtoffer geïsoleerd wordt. Zo is deze persoon makkelijker te beïnvloeden, wat de kans van slagen vergroot. Voorkom dat je in zo’n kwetsbare positie komt en praat met familie, vrienden of bekenden over je nieuwe contact. Een buitenstaander heeft misschien wél door dat er iets niet klopt.

Oproep aan slachtoffers

Ben je zelf slachtoffer geworden van datingfraude, doe dan altijd aangifte! “Datingfraude mag niet onbestraft blijven”, zegt Carl Wearn, hoofd van de online-misdaadafdeling van Mimecast. “Slachtoffers schamen zich vaak voor wat er is gebeurd en ze durven niet naar de politie te stappen. Maar het is juist heel belangrijk dat je wél aangifte doet en de fraude meldt bij de Fraudehelpdesk. Als iedereen dit doet, worden er ook meer middelen vrijgemaakt voor de bestrijding.

Helaas wordt dit nog door veel slachtoffers niet gedaan omdat er toch een taboe op ligt. Mensen nemen het zichzelf vaak kwalijk en schamen zit. Echter het slachtoffer valt niets te verwijten. De oplichters gebruiken allerlei geraffineerde digitale en psychologische trucs om de slachtoffers te misleiden. Het slachtoffer treft absoluut geen blaam!

liefs Marion

Meer informatie

Wat zijn de spelregels van het nieuwe daten?
Dateoplichters: Dit zijn de risico’s van online daten
Cybercriminaliteit tijdens de Winterspelen: Met deze tips blijf je scherp!
Online oplichting, hoe bescherm je jezelf hiertegen?
Yubo – Kinder Tinder
Veilig internet: Wat zijn de risico’s van internetten?
Sterk wachtwoord, goed begin
Cybercrime en cyberwar

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *