Het is bijna onvermijdelijk dat je baby zo nu en dan last heeft van darmkrampjes. Natuurlijk zijn er dingen waar je rekening mee kunt houden, maar het helemaal voorkomen is nagenoeg onmogelijk. Gelukkig gaan ze altijd wel weer over, maar tot die tijd zit je natuurlijk wel met een heel verdrietige baby! Het zien van zoveel pijn bij zo’n klein mensje, is hartverscheurend. Niks vreemd als ook jij een traantje wegpinkt.
Hoe ontstaan darmkrampjes
Vlak na de geboorte is het spijsverteringsstelsel van je baby nog niet af. Er wordt aangenomen dat de darmkrampjes ontstaan doordat de darmen nog niet zijn uitgerijpt. Darmkrampjes worden meestal veroorzaakt door het samentrekken van de spieren in de wanden van de darmen, nieren of galblaas.
De kans is groot dat je baby tussen de tweede en derde week na zijn geboorte gaat kennismaken met deze vervelende darmkrampjes. Het kan zelfs nog wat eerder gebeuren. Rond een week of zes is er doorgaans een piek in de hevigheid van darmkrampjes maar gelukkig nemen ze na een maand of vier weer af en met een maand of zes is je baby over deze fase heen gegroeid.
Symptomen
Je kindje is onrustig en zijn buikje voelt erg gespannen aan. Het huilen kan een paar minuten duren, maar ook wel eens enkele uren aanhouden. Hij zal zijn beentjes optrekken en misschien wat windjes laten. Je kindje lijkt ontroostbaar. Meestal vinden de darmkrampjes plaats, rondom de voeding. Soms kan het huilen even stoppen om vervolgens na een kwartier weer opnieuw te beginnen. Je ziet dat je kindje pijn heeft.
Wat kun je doen?
Wanneer je zeker weet dat het ‘gewone’ darmkrampjes zijn en je baby goed groeit hoef je je geen zorgen te maken. Als je daaraan twijfelt, neem dan voor de zekerheid contact op met je huisarts. Je kindje kan bijvoorbeeld ook een intolerantie hebben voor koemelk of gluten. Of zelfs een ontsteking of infectie. Dus als je twijfelt, bel even naar de huisarts.
Voorkomen
Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden, om zoveel mogelijk proberen te voorkomen dat je kindje last krijgt van darmkrampjes.
Laat hem rustig drinken
Krampjes kunnen ontstaan door te veel lucht. Laat hem daarom niet te gulzig drinken. Voor flesvoeding zijn er speciale spenen te koop waarbij ze zo min mogelijk lucht tijdens de voeding binnen krijgen. Wanneer je borstvoeding geeft, let er dan goed op dat je kindje de tepel goed te pakken heeft.
Let op je voeding
Dit is vooral belangrijk wanneer je borstvoeding geeft. Sommige groente, zoals spruiten en kolen, zijn gasbevorderend. Je kunt je voorstellen dat van deze soorten groente zijn krampjes alleen maar erger worden. Maar bijvoorbeeld koffie, koolzuurhoudende dranken, citrusvruchten, uien, knoflook, specerijen, schaaldieren, bonen zijn allemaal producten waar je kindje darmkrampjes van kan krijgen, wanneer jij dit hebt gegeten. Zelfs wanneer jij chocolade eet, kan hij darmkrampjes krijgen.
Goed blijven opletten
Kwestie dus van goed op blijven letten wat je zelf eet en hoe jouw kindje op bepaalde producten reageert. Laat je kindje zelf de duur van de borstvoeding bepalen en haal hem niet sneller van je borst. De vettere achermelk helpt namelijk bij de vertering.
Bij het geven van flesvoeding kun je eventueel nog proberen of je kindje van een ander soort of merk, minder darmkrampjes krijgt.
Verzachten van de pijn
Er zijn een paar middeltjes waarmee je de pijn een beetje kunt verzachten.
Laat je kindje goed boeren
Leg hem lekker in een warm bad of Tummy tub
Leg een warme kruik op zijn buikje
Draag hem in een draagdoek bij je
Draag hem op je armen en zing zacht wat liedjes voor hem
Leg je baby met zijn buikje op je knie en houd hem stevig vast. Met je andere hand kun je hem zacht over zijn rug strelen, of zachtjes kloppen.
Maak met de beentjes van je kindje fietsbewegingen in de lucht
Verwarm een hydrofiel luier en wikkel deze om zijn buikje
Ga een stukje met hem auto rijden, eventueel met een leuk muziekje tijdens het rijden
Als je kindje echt heel veel last heeft van darmkrampjes en dus veel huilt, vergeet je zelf dan ook niet. Het is heel zwaar en uitputtend om machteloos toe te kijken hoeveel pijn je kindje heeft. Vraag eens een vriendin of aan je moeder of ze het even kan overnemen, zodat jij wat tijd voor jezelf kunt nemen om er weer tegenaan te kunnen gaan.
Babymassage kan verlichting geven
Bij drogist of apotheek zijn (homeopatische) middelen verkrijgbaar tegen darmkrampjes
De werking van venkelthee
Als oud huis-tuin-en-keukenmiddeltje wordt vaak over venkelthee gesproken. De werking is echter nooit aangetoond en in venkel en anijs zit de stof estragol, een stof die bij dieren schadelijk blijkt te zijn. Beter is daarom je kindje geen venkel- of anijsthee te geven.
Meer informatie
Glutenintolerantie of coeliakie: Een chronische darmaandoening
Darmkramp bij je baby, wat kun je er aan doen?
Kunstmatige zuigenlingenvoeding
Huilbaby, hoe ga je hiermee om?
Je baby laten doorslapen. Fijn! Maar hoe dan?
Medisch alfabet
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com