Corona: Vergeet oma en opa niet!
Met al die beperkingen en restricties omtrent de coronamaatregelen is contact alleen nog maar belangrijker geworden. Vergeet oma en opa niet, want zij hebben juist nu je aandacht heel hard nodig.
Toen ik nog een klein meisje was, lag mijn moeder regelmatig in het ziekenhuis. Met mijn zus maakte ik dan de “MarCar”. De “MarCar” (koppeling van de eerste drie letters van mijn zus en mijn naam) was een verzameling blaadjes vol tekeningen, korte verhaaltjes en raadseltjes die we aan elkaar vast maakten zodat er een soort boekje ontstond. Mijn vader nam deze “boekjes” mee naar het ziekenhuis.
Gebundelde creativiteit
Destijds bestonden er nog geen computers, dus het was puur handwerk, een gebundelde dosis creativiteit om mijn moeder op te fleuren. Ze heeft ze al die tijd bewaard en onlangs hebben we ze toevallig nog een keer bekeken. Ze vormen met elkaar een mooi tijdsbeeld.
Tegenwoordig is het maken van zo’n “nieuwsbrief” natuurlijk veel makkelijker op de computer. Je kunt deze digitale nieuwsbrief voorzien van actuele foto’s, ingescande tekeningen en leuke anekdotes. Hoe leuk is het om met het hele gezin de inhoud van deze nieuwsbrief of “journal” voor opa en oma te verzinnen, schrijven, tekenen en versieren. We zitten nu toch aan huis gekluisterd, dan kunnen we maar beter creatief bezig zijn! Voor de kinderen kun je zelfs het combineren met het schoolwerk. Opa en oma zijn vast benieuwd naar zijn vorderingen.
Je kunt er natuurlijk ook beginnen met het maken van een leuke familievlog! Op Youtube kun je er voor kiezen om de vlog privé te houden, zodat je hem niet deelt met de hele wereld, maar alleen met iedereen die de link van je ontvangt. Super leuk voor opa en oma om op die manier jullie te kunnen blijven zien en volgen.
De nieuwsbrief van opa en oma
En de oma’s en opa’s kunnen natuurlijk ook een soortgelijke “journal” maken voor de kleinkinderen. En dan wellicht vol leuke moppen, raadsels en grappige opdrachten. Opa en oma zijn immers allang geen digibeten meer (althans, in veel gevallen). Als je een beetje handig bent met Word, kom je al een heel eind en op internet is er zoveel leuks te vinden om het journal mee te vullen. Je kunt ervoor kiezen om je journal uit te printen en per post te versturen (maar daar moet je dan weer de deur voor uit) maar je kunt deze natuurlijk ook naar alle kleinkinderen mailen. Je kunt er zelfs een leuke winactie bijdoen! Weten ze dat ene lastige raadseltje op te lossen en jou het goede antwoord toe te sturen? Dan kunnen ze een leuk prijsje winnen.
Positief
Laten we uit deze periode het meest positieve halen en vooral blijven doen wat nog steeds kan en mag. Ook al kunnen we opa en oma nu niet opzoeken, we moeten ze zeker niet aan hun lot overlaten. Laat ze zien en merken dat je aan ze denkt en dat ze niet vergeten worden. Dat ze nu niet naar buiten kunnen en/of bezocht kunnen worden, is al vervelend genoeg.
Je kunt nog steeds een spelletje met ze spelen, maar dan op afstand. Dat kan via Skype of Facetime, maar er zijn ook spelletjes die je online met elkaar kunt spelen. Denk bijvoorbeeld aan Wordfreud, bridgen of schaken.
Denk breder
Wil je meer doen? Je hoeft je digitale en/of telefonische contact natuurlijk niet beperkt te houden tot opa en oma, misschien is er in de buurt een verzorgingshuis waar mensen zitten die het ook leuk vinden om door jou gebeld te worden. Je zou hiernaar kunnen informeren bij het verzorgingshuis. Er zijn altijd mensen die graag een praatje met een ander willen maken. Zeker nu de verpleeg- en verzorgingshuizen de deuren gesloten houden. Laten we met elkaar voorkomen dat oudere mensen nog eenzamer worden.
Meer informatie
Oma en opa dag: Een feest voor de grootouders
Een goede band met je kleinkinderen
Interview: Ik houd mijn kinderen weg bij hun oma
De impact van de Corona maatregelen op onze kinderen
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com