Corona en schoolachterstand. Bijles kan een uitkomst zijn.
Natuurlijk kunnen we niet om de Corona-maatregelen heen. Maar we kunnen ook niet om de dingen heen die door de maatregelen veroorzaakt worden. Mensen die vereenzamen, mensen die hun werk kwijtraken of psychisch in de knel komen. Maar vergeet ook de kinderen niet. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat zij niet in de knel raken? Dat we met elkaar Corona te lijf moeten gaan is voor mij een ding wat zeker nodig is. Maar dat we ook met elkaar moeten zorgen om de ‘nevenschade’ zo klein mogelijk te houden, mag net zo duidelijk zijn! Eén van die dingen is de schoolachterstand die kinderen kunnen oplopen door de maatregelen. Hoe help je hen hierbij?
Online les is niet voor iedereen ideaal
In het voorjaar bleven de kinderen thuis. Met uiteindelijk online les. Natuurlijk een noodgreep, die ook nog eens in no-time van leraren heel veel vroeg. De meeste scholen hebben dit prima aangepakt. Maar het blijft nu eenmaal wel een feit dat niet alle leerlingen hiermee overweg kunnen. Aan de ene kant omdat ze die discipline zelf niet kunnen opbrengen, maar aan de andere kant ook omdat persoonlijke begeleiding broodnodig kan zijn.
Achterstand oplopen lag dus echt wel op de loer. Maar ook nu is het nog altijd niet ideaal. Want hoeveel lessen vallen er niet uit door verkouden leerkrachten, hoeveel klassen worden toch niet tijdelijk naar huis gestuurd i.v.m. Coronagevallen in de klas of worden klassen toch gesplitst omdat er te weinig ruimte in de lokalen zijn om de veiligheid van de leraren te waarborgen. En vergeet ook de verkouden leerlingen zelf of zieke ouders niet. Ook dan mogen de kinderen niet naar school!
Achterstand & hulp
In de zomervakantie vertelde RTL-nieuws dat 1 op de 6 leerlingen slechter presteerde door het thuisonderwijs. Dat is toch een behoorlijk groot aantal. Zeker niet te wijten aan slecht presterende scholen of ouders, maar aan een totaal onbekende situatie die we opeens op ons bordje kregen! Maar hoe kunnen de leerlingen nu geholpen worden in een wereld die nog steeds niet als vanouds loopt en waar het nog maar de vraag is of de scholen wel open zullen blijven.
Bijles kan een uitkomst zijn
Heeft je kind een achterstand dan zou bijles een prima optie zijn. Er zijn veel middelbare scholen die zelf bijles aanbieden. Bij mijn zoon op school wordt dit bijvoorbeeld gedaan door de leerlingen van de hogere klassen. Daarmee is het financieel geen rib uit het lijf, maar het kan wel net het verschil maken. Maar het kan ook zo zijn dat er meer nodig is dan begeleiding van een oudere leerling of het huiswerkuurtje op school.
Professioneel bijles kan dan een betere optie zijn. Bijles Amsterdam of bijles Den Haag zou het probleem niet moeten zijn, want in de grote steden zijn er veel opties te vinden. Maar er zijn ook genoeg kleinere initiatieven die het mogelijk maken om voor je kind passend bijles te vinden.
Zelf ondersteunen
Natuurlijk kan je ook zelf veel voor je kind betekenen. Zorg voor regelmaat en ga zelf met ze zitten! Kijk eens of je zelf hen extra kan helpen met het leren van bijvoorbeeld de woordjes bij de talen of misschien heb je zelf wel een wiskundeknobbel en kan je zelf met ze aan de slag! Misschien niet leuk, maar op je tenen moeten lopen omdat je tegen die achterstand aan blijft lopen is ook een ramp!
Maar let ook op de jonge leerlingen
Ook bij de jonge leerlingen kunnen er problemen zijn ontstaan. Zo bleek dat kinderen een veel grotere leesdip hebben overgehouden door de Corona crisis. Ieder jaar blijkt na de zomervakantie dat een deel van de kinderen iets teruggezakt zijn in hun leesniveau omdat ze te weinig gelezen hebben in de vakantie. Door de crisis is er maanden minder aan lezen gedaan! Niet heel vreemd natuurlijk.
Maar wat betekent dit voor andere gebieden? Zullen die dus ook niet een achterstand hebben? Gelukkig is de basisschool in principe weer vrij normaal op gang gekomen, maar ook daar hebben we toch te maken met uitval door simpele verkoudheden. En dan dagen moeten wachten op de test en de uitslag. Voor de kinderen zou het fijn zijn als dit allemaal veel sneller zou verlopen. Zodat voor hen de achterstand zo klein mogelijk blijft!
En als de scholen weer sluiten?
Een scenario waar eigenlijk niemand aan wil: nog een keer een sluiting van de scholen. Maar wat nu als dat wel gebeurt? Op zich zijn er natuurlijk voordelen ten opzichte van de vorige keer. Scholen zijn veel meer voorbereid en zullen praktisch gezien de zaken dus beter op orde hebben. Leraren weten veel beter waar ze op moeten letten. En voor jou als ouder? Jij weet ondertussen ook beter of jouw kind met online les om kan gaan.
Heeft jouw kind hier duidelijk moeite mee, probeer hem zo goed mogelijk te begeleiden. Ook al weet jij ook niet alles van het betreffende vak: samen weet je vaak meer dan 1. En anders kan je wel zelf aan de bel trekken bij de betreffende leerkracht en je zorgen met hem of haar delen! Achterstand voorkomen is immers een stuk beter dan straks achter de feiten aan moeten blijven hollen…
Meer informatie
Coronamaatregelen en het onderwijs, wat is de stand van zaken?
Leesdip bij kinderen is deze zomer groter dan ooit
Onderwijs gaat stap voor stap open. En nu?
Thuisschool, vijf tips om het leuker te maken
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com
#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Lyceo.nl.