Contact maken met de baby in je buik

Contact maken met de baby in je buik

Je bent zwanger en je hebt gehoord dat je nu al contact kunt maken met je baby. Dat kan inderdaad al! Het is zelfs belangrijk voor je baby om nu al gekoesterd te worden. Maar hoe doe je dat dan? En zijn er cursussen om hier dingen in te leren?

Waarom is contact maken met je ongeboren baby belangrijk?

Door nu al contact te maken voelt je baby zich extra geborgen. Er wordt steeds meer bekend over wat een ongeboren baby al ervaart en meeneemt zijn leventje in. Je zult er versteld van staan hoeveel dat al is! Je kindje nu al geliefd laten voelen is dus een mooie start voor je kleintje. Maar ook voor jou is het fijn. Je bent gewoon al een band aan het smeden zo, die ook nog eens het zogenaamde liefdeshormoon laat vrijkomen. Fijn voor jou én je baby! Contact maken met je baby kan je op ieder moment van de dag doen. Maar doe het ook heel bewust met je partner samen. Dat schept een mooie band tussen jullie drie! Al even als een echt gezinnetje voelen.

Met je handen op je buik

Heel eenvoudig, maar het werkt. Leg je handen op je buik en vaak zal je baby (na zo’n 27 weken zwangerschap) ernaar toekomen. Je kunt schopjes verwachten of juist een bolletje voelen die er tegenaan komt liggen.

lijn groen oudersenzo
Contact maken met de baby in je buik

Buikmassage

Heel liefdevol je buik masseren is ook een idee. Ook dat merkt je baby. Als die massage voor jou fijn is, zal je er vanzelf door ontspannen, wat hij of zij natuurlijk ook merkt. Je baby is immers in (bijna) alles verbonden met jou.

Praten tegen je baby

Praat gewoon maar tegen je baby. Is niet raar, sterker nog: je baby hoort je. Je baby pikt geluiden van buitenaf op. Door nu al veel tegen hem aan te kletsen (je partner dus ook! Maar laat ook lekker je andere kindjes al kletsen tegen hun baby-broertje of -zusje) zal de baby de stemmen herkennen als het straks geboren is. Hierdoor zullen deze stemmen hem al geruststellen! Het is immers iets bekends in de vreemde wereld om hem of haar heen. Je baby kan je ongeveer vanaf 23 weken horen.

Muziek voor straks

Zo werkt het trouwens ook met muziek. Uit eigen ervaring weet ik dat het kan werken. Weliswaar was het bij ons een toevalstreffer, maar natuurlijk kan je er ook bewust naar toe werken. Kies een muziekje uit die je wel fijn vindt. En voor het mooi kan het een rustig muziekje zijn, hoewel dat eigenlijk niet eens hoeft. Om bij mezelf terug te komen: ik had een cd van de Gipsy Kings gekregen die ik grijs draaide de laatste maand van mijn zwangerschap. Het bleek de uitkomst te zijn als mijn baby volledig over zijn toeren was. Zodra de eerste tonen kwamen, was hij op slag stil!

Kies je dus bewust voor een muziekje, dan kan je dus ook prima je eigen lievelingsmuziekje doen… In ieder geval draai je deze veel tijdens je zwangerschap. Je kindje hoort deze muziek en zal zich getroost voelen als hij straks geboren is. Het herinnert hem of haar immers aan die veilige plek in jouw buik. Ook handig is het om alvast een muziekdoosje aan te schaffen en deze regelmatig al te draaien bij je buik!

Wiegen

Zachtjes je buik heen en weer bewegen, met je handen erop. Zing er eventueel zacht een mooi liedje bij. Heerlijk ontspannen, zowel voor jou als je kindje!

Trommelen

Een andere manier om te ‘spelen’ met je kindje is om te trommelen met je vingers op je buik. Als je dit regelmatig doet en bijvoorbeeld een bepaald ritme aanhoudt, gaat je kindje dit opmerken en erop reageren. Verleg steeds de plek waar je trommelt en probeer te ontdekken of je kindje je vingers volgt…

Dansen

Dansen doet eigenlijk meerdere dingen: het laat muziek horen, je beweegt (dus je kindje wiegt) en het geeft jou (en dus je baby) een heerlijk gevoel. Wat willen we nog meer? Als je er dan ook nog bij zingt, heb je meteen nog een item te pakken!

Haptonomie

Een cursus om te leren aanraken is haptonomie. Deze kan je alleen volgen of samen met je partner. Zo leren jullie al in de zwangerschap hoe je met de baby kunt omgaan.

Zwangerschapyoga

Een andere cursus die je bewust zwanger laat zijn is zwangerschapsyoga. Deze cursus kan je meestal vanaf 12 weken al gaan doen. Bij yoga leer je bewust te zijn van je lichaam en daarmee dus ook bewuster je baby te voelen.

liefs Wil

Meer informatie

Zwangerschapsbucketlist: Things to do vóór D-day!
Je baby voelen bewegen tijdens de zwangerschap
Tweede trimester van de zwangerschap
Derde trimester van de zwangerschap
De 15 mijlpalen van je zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Een reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *