Concurrentiestrijd tussen kinderen, wat doe je eraan?

Als ouder hou je even veel van al je kinderen, dat spreekt voor zich. Toch werkt dat in kleine kinderbreintjes soms net even anders. Het gevolg: een hevige concurrentiestrijd tussen broers en zussen. Hoe kun je een dergelijke onderlinge strijd voorkomen en wat doe je eraan, eenmaal losgebarsten?

Concurrentiestrijd tussen kinderen

Concurrentiestrijd tussen kinderen

“Mama is van mij!”
“Ik had die knuffel eerst”
“Hij heeft mij geslagen”
*SCHREEUW
*KRIJS
*HANDGEMEEN

Herkenbaar? Het leven van een gezin gaat niet altijd over rozen. Dat is bij niemand zo, jullie zijn hier geen uitzondering in. Bij gezinnen met meerdere kids kan soms een hevige concurrentiestrijd losbarsten. Broertjes en zusjes die elkaar niet kunnen luchten of zien. De aanleiding kan in vele hoeken worden gezocht en variëert van jaloezie tot haantjesgedrag en van leeftijdsverschil tot botsende karakters.

Broederlijke rivaliteit

Intens boos kunnen ze worden, broertjes. Broederlijke rivaliteit gaat van deugnietenstreken en kleine pesterijen tot broederlijke concurrentie. The battle of the fittest, het verdedigen van de mannelijke eer of een strijd om mama. Als ouder is het belangrijk om ‘samen zullen we alles delen’ aan te houden als motto en je vooral niet te laten meeslepen in de strijd. Corrigeer buitensporig gedrag uiteraard wel.

Jaloerse zussen

Assepoester gezien? Zo gemeen kunnen zusjes zijn! Zussen zijn, in tegenstelling tot broertjes, vaak niet jaloers op de aandacht van mama maar op spullen. Zussenruzies gaan vaak over Barbies, poppen of jurken. De één heeft meer dan de ander. Geef hier vooral niet aan toe. “Dan heeft die ander geluk gehad”, is een prima reactie. Beloon je jaloers gedrag wel, dan is de kans groot dat dit een vaste tactiek wordt in het heetst van de strijd. Ook het ‘in de schaduw staan van je zus’ is een veelgehoord conflict in meidengezinnen. Breng ze bij dat iedereen unieke eigenschappen heeft, dat niemand meer of minder is en in een anders schaduw staat.

Drie kinderen

Hebben jullie een gezin met drie kinderen, dan kan er soms sprake zijn van een ‘derde wiel aan de wagen-situatie’. Het leeftijdsverschil tussen het oudste en jongste kind is misschien te groot om met elkaar op te trekken. Of één van de kinderen heeft een compleet ander karakter in vergelijking met de andere twee. Een kind dat zich buitengesloten voelt kan soms meer naar de ouders toe trekken, wat op zijn beurt weer kan leiden tot jaloezie bij de anderen. Ook hier is het advies om objectief te blijven en de rol van bemiddelaar aan te nemen.

Wat te doen?

We hebben net al een paar tips gegeven, maar mocht dit de strijd niet hebben verminderd thuis dan kan onderstaand advies van pas komen.

Houd jezelf zo lang mogelijk buiten het conflict

Hoor je vanuit de keuken dat de kids onenigheid hebben? Misschien zit je er wel naast? Probeer je er zo lang mogelijk NIET mee te bemoeien. Laat ze het zelf uitvechten en straal uit dat jij op een negatieve manier om aandacht vragen niet beloont. Het wordt natuurlijk een ander verhaal als ze elkaar in de haren vliegen of het speelgoed door de kamer vliegt, maar tot de oorlog echt uitbreekt geef jij niet thuis.

Trek één lijn

Zorg ervoor dat je als ouders samen op één lijn zit en hanteer dezelfde regels voor iedereen. Zo loop je de minste kans op jaloerse blikken en onenigheid tussen broers en zussen. Corrigeer negatief gedrag bij alle kinderen op dezelfde manier en hanteer dezelfde consequenties. Vertel ook wat hij of zij verkeerd heeft gedaan en waarom dit niet mag. Zo is het voor het kind duidelijk waarom hij of zij wordt aangesproken en wat er in het vervolg anders moet.

Spreek ruzies uit

Dit advies sluit een beetje aan op de open communicatie bij het corrigeren van negatief gedrag. Kinderen moeten nog veel leren, spreek dingen daarom altijd uit met elkaar. Het is goed om ze te laten beseffen dat ruzie erbij hoort, maar goedmaken ook! Soms is ‘sorry’ en een handje al genoeg.

Liefs Marlouk

Meer informatie

Tweede keer zwanger? Wat zijn de verschillen met de eerste keer?
Een tweede kind. Wat is er allemaal anders?
Kinderruzie – Ruziemakende peuters en kleuters
Jaloezie in het gezin
Beloningssystemen, hoe werkt het?
Je kind voorbereiden op de komst van een baby: hoe verdeel je de aandacht?
Zo serieus moet je je jaloezie in het gezin nemen!

Bronvermelding

Tekst: Marlouk Rodijk
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *