Site pictogram Oudersenzo

Is Co-sleeping met je baby wel veilig?

In Japan is het heel gebruikelijk: co-sleeping, oftewel samen met je kindje slapen. Dat kan in hetzelfde bed zijn, maar ook wanneer een kind in een eigen bed in dezelfde kamer als de ouders slaapt valt dit onder co-sleeping. Dit gebeurt niet alleen in Japan: in vele niet-Westerse culturen is samen met je kindje slapen heel normaal. In Nederland is dit echter veel minder gangbaar. Maar is co-sleeping wel veilig? En wat zijn de gezondheidsvoordelen van het op deze manier samen slapen?

Slapen in hetzelfde bed

Over het algemeen wordt samen met je baby in hetzelfde bed slapen afgeraden. Je hebt misschien wel eens gehoord dat dit de kans op wiegendood kan vergroten. Zeker wanneer je onder invloed bent van alcohol (en ja, dit geldt ook als je maar één glaasje wijn hebt gedronken) brengt dit extra risico’s met zich mee. Je bent dan minder alert en het gevaar bestaat dat je in je slaap op je kindje gaat liggen.

Voordelen

Wetenschappers zijn het overigens niet altijd met elkaar eens over de veiligheid van co-sleeping. Sommige onderzoekers zijn van mening dat de risico’s worden overdreven. De slaaphoudingen van moeder en kind zouden zich moeiteloos op elkaar aanpassen, waardoor het risico dat je op je spruit gaat liggen minimaal zou zijn. De meeste onderzoekers wijzen echter op de gevaren van in hetzelfde bed slapen.

Toch kent samen met je kindje slapen ook voordelen. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat het de speciale band tussen ouder en kind versterkt. Co-sleeping heeft een positief effect op de mentale connectie tussen jou en je baby. Ook is het wanneer je borstvoeding geeft handig om je baby zo dicht bij je te hebben. Bovendien is het natuurlijk ook gewoon heel intiem en knus!


Slaaptraining voor baby’s: Zo slaapt je baby lekker door! (En jij dus ook)

Dit e-book is bedoeld voor ouders die hun baby willen helpen doorslapen. Het biedt praktische tips, slaaptrainingstechnieken en ondersteuning bij het creëren van een ideale slaapomgeving. Daarnaast behandelt het boek ook het belang van voeding, het omgaan met slaapregressie en het bevorderen van zelfstandigheid bij het slapen. Met behulp van dit e-book kun je een slaapritueel opbouwen en leren omgaan met slaapassociaties.


Bestel hier


Co-sleepers

Er zijn gelukkig wel hele veilige manieren om samen met je baby te slapen. Zo zijn er aanschuifbedjes (ook wel co-sleepers genoemd) verkrijgbaar. Deze bedjes zijn voorzien van een hekje dat je open kunt schuiven. De open kant plaats je tegen jouw bed en maak je met een handig systeem vast. Zo kan het bedje niet wegschuiven en slaapt je kindje toch direct naast je. De meeste co-sleepers zijn in hoogte verstelbaar, zodat je het bedje gemakkelijk kunt aanpassen aan de hoogte van je eigen bed.

Op deze manier profiteren jij en je kindje van de vele voordelen die co-sleeping met zich meebrengt zonder de nadelige risico’s ervan.

Slapen in dezelfde kamer

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je kindje in een eigen bedje te laten slapen in dezelfde slaapkamer als jij. Deze manier van co-sleeping brengt dezelfde voordelen met zich mee als samen in hetzelfde bed slapen: het heeft een geweldig effect op de hechting tussen jou en je kindje en is handig wanneer je eruit moet voor de nachtvoeding. Ook kan het jou de nodige rust geven om te weten dat je je kindje dicht bij je hebt, waardoor je weer beter slaapt.

Ervaringen van andere ouders

Er zijn voor- en tegenstanders van co-sleeping. Regelmatig resulteert dit in verhitte discussies. Wij spraken twee ouders met tegengestelde meningen. Zij legden ons uit waarom zij er wel of juist niet voor kiezen om samen met hun kindje te slapen.

Christel (29) en haar partner kiezen er bewust voor om hun 6 maanden oude baby bij hen in bed te laten slapen. Christel: “Ons zoontje slaapt gezellig tussen ons in. Af en toe slaapt hij in een co-sleeper tegen ons bed aan. Hij heeft een eigen wiegje, maar we kiezen er bewust voor om op deze manier te slapen. Zo creëren we een unieke, intieme band met ons kindje. Wij voelen ons goed bij deze keuze. In de risico’s geloven wij niet zo. We drinken beiden geen alcohol en onderbewust weet je dat je baby bij jou in bed slaapt. Op mijn zoontje gaan liggen? Ik zie het niet snel gebeuren.”

Angelique (35) vindt dit heel onverantwoord. Zij kiest er dan ook voor om niet aan co-sleeping te doen. Angelique: “Ik geloof niet dat co-sleeping voordelen heeft. Tenzij het niet anders kan door ruimtegebrek zou ik er dan ook nooit voor kiezen. Een kind moet er juist aan wennen alleen te slapen. Ook willen mijn man en ik gewoon onze privacy. Vrijen lijkt me nou niet echt fijn als er een kind, al is het dan een baby, in dezelfde kamer slaapt. Ook vind ik het niet veilig om in hetzelfde bed te slapen met je baby. Ik durf het in ieder geval niet. Ik zou veel te bang zijn om in mijn slaap te woelen of om me heen te slaan en zo mijn baby te bezeren.”

Conclusie

Er kleven zowel voor- als nadelen aan samen met je kindje een slaapkamer of zelfs een bed te delen. Belangrijk is dat je goed op de hoogte bent van eventuele risico’s. Als je het op een veilige manier doet kan co-sleeping een hele fijne, liefdevolle manier van slapen zijn.

Meer informatie

Buidelen met je baby. Waarom is dit zo belangrijk?
Hoe laat je hem wennen aan zijn eigen bedje?
Buidelen of kangoeroeën. Waar is dat goed voor?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten