Site pictogram Oudersenzo

Ik ga op vakantie en neem mee: Mijn Chromebook!

Er zijn van die dingen waarvan je vooraf niet goed kunt inschatten hoe waardevol iets kan zijn, maar zodra je het hebt aangeschaft direct weet: “Dit wil ik nooit meer missen!” Google Chromebook is zoiets. Zeker voor de vakantie – met of zonder kinderen – is de Chromebook onmisbaar! Maar wat is een Chromebook eigenlijk en hoe ga je hier verstandig mee om?

Wat is een Chromebook?

Een Chromebook kun je vergelijken met een laptop, maar eigenlijk ook weer niet. Het is een soort laptop light of grote tablet die niet draait op Windows of Mac OS maar op Chrome OS. Chrome OS is het besturingssysteem van Google. Chromebook werkt net als je smartfoon, of tablet, met apps en dus niet met zware software.

Alles vindt zoveel mogelijk streamend plaats. Bestanden opslaan doe je in de Cloud of Dropbox, films, games en muziek stream je. Internet is dus onontbeerlijk. Thuis kan dit eenvoudig via WIFI en onderweg kun je eventueel je telefoon als hotspot gebruiken.

De zes voordelen van een Chromebook

1) De prijs!

Het grote voordeel van een Chromebook is met stip op nummer één: de prijs. Vanaf zo’n 300 euro heb je al een Chromebook. Dat is dus een stuk voordeliger dan een laptop of goede iPad.

2) Supersnel

Chromebook is alleen uitgerust met een basis besturingssysteem waardoor er geen onnodige zware programma’s hoeven draaien, dat maakt het apparaat supersnel. Je hebt dus géén lange opstarttijden of andere ergernissen! Het is een kwestie van aanzetten en genieten.

3) Lekker licht in gewicht

Doordat Chromebook slechts draait op lichte software en dus niet allerlei zware hardware nodig heeft, is hij ook super licht in gewicht. Dat maakt hem perfect geschikt om mee te nemen op vakantie, weekendje weg of dagje uit.

4) Veilig

Chromebook maakt een veilige back-up van jouw bestanden op Google Drive. Dus zelfs als je hem per ongeluk laat vallen of wanneer hij onverhoopt het zwembad in glijdt, je bestanden zijn veilig. Daarnaast zijn alle Chromebooks standaard uitgerust met een up-to-date virusscanner! Daar hoef je dus niet op te letten.

5) Fraaie looks

Natuurlijk gaat het om de inhoud, maar het oog wil ook wat. Dat heeft Google absoluut voor elkaar gekregen. De Chromebook is strak en modern gestroomlijnd en heerlijk minimalistisch. I love it.

6) Lange accuduur

Last, but not least want dit is misschien nog wel het allergrootste voordeel van de Chromebook. De accu gaat écht heel lang mee! Een dag zonder stroomvoorziening in de buurt, haalt hij met gemak! Geen teleurgestelde kids dus die nog een spelletje willen spelen of een filmpje willen kijken.

Chromebook en onze kids

De meeste kids hebben inmiddels zomervakantie en dat betekent de komende tijd meer vrije tijd! Door de chaos op Schiphol, brengen veel gezinnen deze zomervakantie veelal door in eigen land. Dat betekent iets minder zongarantie dan de Costa del Sol, Griekenland of Mexico.

Hier en daar een regenbui betekent in veel gevallen dat kinderen de neiging zullen hebben wat meer naar hun schermen te grijpen. Voor ouders belangrijk om dit in goede banen te leiden. Dit kan bijvoorbeeld eenvoudig door de Family Link app op je Chromebook te installeren. Dit is een service voor ouderlijk toezicht waarmee je parameters voor de apparaten van de kinderen kunt aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld apps goedkeuren (of juist niet) en schermtijden instellen. Zo bepaal jij wáár ze mee kunnen spelen (of kijken) én hoe lang ze dit kunnen doen.

Zo houd je de schermtijden op een gezonde manier in balans

Schermactiviteiten zijn hartstikke leuk, maar je wilt natuurlijk niet dat de kids te vaak achter hun scherm weg kruipen. Het is belangrijk een gezonde balans te vinden in online én offline activiteiten. Hier drie tips die je kunt gebruiken om tot een goede balans te komen!

Tip 1: Maak afspraken over het gebruik van toestellen

Maak vooraf duidelijke afspraken over de schermtijd. Op die manier weet je kind van tevoren wat er van hem verwacht wordt. Maak bijvoorbeeld duidelijk afspraken wanneer telefoons moeten worden uitgezet of opgeborgen, of wat voor activiteiten voorrang krijgen op schermgebruik. Je kunt dan altijd teruggrijpen op deze afspraken en een schermalternatief aanbieden. Zo kun je er samen voor zorgen dat de schermtijd niet te hoog oploopt.

Tip 2: Houd controle over de inhoud

Je kunt een menu samenstellen van apps, spelletjes en websites die veilig, leuk en verrijkend zijn voor je kind. Dit kan worden opgenomen in een dagelijks plan waarin schermtijd gecombineerd is met offline activiteiten. Op deze manier behoud je een gezonde routine, zoals lichaamsbeweging, gezond eten en rust.

Tip 3: Gebruik leerzame media samen

Praat samen over onderwerpen waar jouw kind nieuwsgierig naar lijkt te zijn of activiteiten die hij of zij leuk vindt. Of ze nu gefascineerd zijn door dinosaurussen, sport, dansen, koken of de natuur, je kunt hun interesses gebruiken om richting te geven aan het soort inhoud dat ze online verkennen.

Met jouw hulp en begeleiding kan een Chromebook een handje helpen om de kids zinvolle leerervaringen te bieden en hen betrokken te houden tijdens de vakantie. Wil je bijvoorbeeld de artistieke kant van jouw kind koesteren? Er zijn veel apps in de Google Play Store beschikbaar waarmee je een Chromebook kunt veranderen in een kunststudio om samen creatief aan de slag te gaan. 

Beheren en begeleiden

Als ouder speel je een belangrijke rol bij zowel het beheren als het begeleiden van het schermgebruik van je kind. Media kunnen een geweldig hulpmiddel zijn om contact te houden met vrienden en familie, te spelen, te leren en hun wereld te ontdekken. Probeer vaak te communiceren en blijf op de hoogte van wat jouw kind gebruikt, bekijkt of speelt. En door samen te overleggen en afspraken te maken, kun je zorgen voor een veilige en leuke ervaring – deze zomer en het hele jaar door!

Geniet van de vakantie, geniet van alle on- en offline activiteiten, maar geniet vooral van elkaar!

Meer informatie

Dit zijn de absolute hebbedingen voor iedere gamer!
Verantwoordelijk leren omgaan met mobieltjes
Checken van de smartphone: Wel of niet doen?

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp


Mobiele versie afsluiten