China hanteert een andere kalender en daardoor vieren de Chinezen op een ander tijdstip de overgang naar het nieuwe jaar. Wanneer is het Chinees Nieuwjaar en hoe wordt het gevierd? Wat is er anders dan bij onze eigen festiviteiten? En wat is de betekenis van de vele rituelen?
Wanneer is het Chinese nieuwjaar?
Het nieuwe jaar begint in China als de nieuwe kalender start. Logisch, maar het is een beetje ingewikkeld als je het vergelijkt met ons eigen oud en nieuw. Het is namelijk niet ieder jaar op hetzelfde tijdstip. De eerste dag is de dag waarop er een nieuwe maan is. Meestal is het de tweede nieuwe maan na het winterzonnewende. Maar soms ook op de derde! Laatstgenoemde is als er een elfde of twaalfde maand valt voor het nieuwe jaar.
In principe valt het Chinees Nieuwjaar (of Lentefestival) ergens tussen 21 januari en 20 februari. Gelukkig kan je de exacte data van dit jaar gewoon op internet nakijken. Voor het jaar 2023 is dat overigens op zondag 22 januari, binnenkort dus. Het jaar van het Konijn.
Hoelang duurt het Chinees Nieuwjaar?
Het Chinese Nieuwjaar of Lunar Nieuwjaar duurt maar liefst vijftien dagen. Het is het belangrijkste feest op de Chinese kalender. Het start op de tweede (of derde) nieuwe maan na de zonnewende op 21 december. En dan is het dus twee weken feest. De Chinezen krijgen hiervoor 7 wettelijk verplichte vrije dagen. Maar veel Chinezen nemen nog meer dagen vrij.
Hoe oud is de Chinese kalender?
Misschien vraag je je af waarom zij zo nodig een andere kalender aan moeten houden dan wij. Maar eerlijk is eerlijk: zij waren eerder! De kalender die de Chinezen hanteren is veel ouder dan de Christelijke kalender die wij aanhouden (en een groot deel van de wereld). De oorsprong dateert zo ongeveer van 2600 jaar voor Christus!
Waar wordt het gevierd?
Niet alleen in China wordt dit Nieuwjaar gevierd. Bijna heel Azië viert mee en ook in landen waar veel Chinezen wonen kan je activiteiten vinden. Ook hier in Nederland dus. In ons land zijn er steeds meer mensen die geïnteresseerd zijn in de festiviteiten en daardoor wordt het alleen maar nog grootser.
Hoe viert men het Chinees Nieuwjaar?
Bij het Chinees Nieuwjaar horen leeuwen- en drakendansen, het Chinese vuurwerk dat prachtig om te zien is en prachtige optochten. De optochten met leeuwen en draken zijn bedoeld om boze geesten op afstand te houden. Rood is de kleur die heel populair is tijdens het feest. Ook dit heeft te maken met het verdrijven van het kwaad. En dat kwaad is in de vorm van ‘Nian’. Nian zou een mens etend dier zijn dat met nieuwjaar de huizen in zou willen gaan. Overigens is daar ook de gewoonte van het afsteken van vuurwerk door ontstaan. Want ook dat geluid is bedoeld om Nian te verdrijven.
Op de laatste dag is er het lantaarnfestival. Volgens de Chinezen kan je jezelf gelukkig eten. Eten is dan ook belangrijk op dit feest. Verder zijn er veel rituelen met eten, offers bij tempels en dus de kleur rood. Het is een echt familiefeest.
Chinees festival vieren in Nederland
In Nederland kan je dus ook optochten en andere festiviteiten vinden. Een aantal steden pikken we er even uit:
In Rotterdam worden er meerdere activiteiten georganiseerd in deze twee weken. Lampionnen worden opgehangen en door de hele stad vind je afbeeldingen van leeuwen. Er is een vlaggenparade en Chinese lekkernijen worden rondgebracht bij instellingen, zoals verzorgingstehuizen.
Den Haag heeft ook zo zijn eigen festiviteiten. Zo wordt er een leeuwendans georganiseerd en zijn er bijvoorbeeld optredens. Vuurwerk is, als het weer het toelaat, ook van de partij. Ieder jaar heeft het een eigen programma. Meer info hierover vind je hier.
Amsterdam heeft ook zijn eigen Chinees Nieuwjaarsfeest. Optochten met draken en leeuwen, vuurwerk en veel geluid door de grote trommels, gongs en bekkens: uit alle macht wordt Nian bestreden… De meeste activiteiten zijn te vinden bij de Nieuwmarkt. Dat is niet zo vreemd, want deze wijk wordt ook wel Chinatown van Amsterdam genoemd. En als je dan toch hier loopt: bezoek dan ook meteen de boeddhistische tempel die hier te vinden is.
Meer informatie
Wat is precies het Chinees Nieuwjaar?
2023, het jaar van het konijn
Ben jij al bekend met het schrijven van een nieuwjaarsbrief?
Goede voornemens voor het nieuwe jaar
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com