Checken van de smartphone: Wel of niet doen?
Tegenwoordig kan je je kind zo ongeveer continue in de gaten houden door zijn smartphone. Of je houdt de inhoud van zijn smartphone in de gaten om te zien wat er allemaal afspeelt in zijn wereld. Natuurlijk kan het checken van de smartphone voordelen geven, maar hoe ver ga je hierin als ouder? Er bestaat zelfs spyware, is dat wenselijk? Hoe communiceer je dit met je kind? Bestaat er ook nog zoiets als privacy voor je kind op zo’n manier?
Big brother is watching you
Wat ooit nog als iets onmogelijks leek, is tegenwoordig heel simpel. Continue in de gaten houden waar je kind zich bevindt en waar het zich mee bezig houdt. Big mama is watching you is dan misschien ook wel een betere benaming. Natuurlijk mag je je kind willen beschermen, maar hoe lang is het ook werkelijk nog beschermen en wordt het niet zoiets als ordinaire bemoeizucht? Heb je zelf ook niet behoefte aan privacy? En had jij het fijn gevonden als je ouders zover waren gegaan? Hoe kies je hier nu de juiste middenweg tussen beschermen en vrij laten?
Verschil leeftijd
Zoals bij veel dingen is het natuurlijk een groot verschil of je kind vijf of vijftien is. Nu mag ik hopen dat je kind van vijf nog niet met een smartphone rondloopt, maar dat is een andere discussie. En probeer je je kind te beschermen tegen ‘enge contacten’ of gewelddadige filmpjes, dan is dat ook weer iets heel anders dan werkelijke alle berichten controleren. Net zo goed als dat je in het gewone leven een grens stelt tussen overbezorgd zijn en ‘gezond’ bezorgd zijn, zou je dit naar mijn idee ook online moeten doen. Natuurlijk is het belangrijk dat je kind begeleid wordt in de onlinewereld en is een wakend oog helaas wel op zijn plek…
Hoe praat je hierover met je kind?
Wees eerlijk, ook tegen je puber. Of eigenlijk: juist tegen je puber. Het is vooral belangrijk dat je kind zelf weet wat hij wel of niet moet doen. Je kunt wel alles afschermen, maar als je kind het niet leert om zelf de valkuilen te herkennen, zal hij het ook nooit leren, met alle gevaren van dien. De smartphone controleren kan een heel open bezigheid zijn, die je samen doet en waarin je dus heel transparant bent. Vertel hem waarom je doet wat je doet, zodat het gewoon een leerzaam moment kan zijn. Dat niet alles zomaar kan en niet alles maar te vertrouwen is, is helaas de harde werkelijkheid…
Waar gaat het eigenlijk om?
Maar waar controleer je nu eigenlijk op? Denk niet alleen aan contacten met vreemde mensen via social media of persoonlijke berichten. Wat hij of zij allemaal bekijkt op internet is natuurlijk niet alleen op de smartphone een puntje, maar op ieder beeldscherm. En vergeet vooral niet dat er veel gepest wordt via groepsapps, bijvoorbeeld. Laatstgenoemde is meteen het meest ingewikkelde, want moet je echt in de persoonlijke berichten van je kind gaan snuffelen…?
Apps die kunnen helpen
Er zijn apps die je kunnen helpen om ouderlijk toezicht mogelijk te maken. Zo zijn er apps waarbij je een soort zwarte lijst kan samenstellen voor contacten. Zo kunnen wildvreemde niet zomaar vriendjes worden met je kind met alle enge verzoeken die hier nogal eens uit voortvloeien. De geschiedenis van het internetbezoek is simpel op te vragen, je kunt op internet een kindbeveiliging plaatsen (dus sites met inhoud voor volwassenen wordt geblokkeerd) waarbij je ook de schermtijd kunt instellen. Waar je kind is hoeft ook geen probleem meer te zijn als er een gps-app op zit. Veel apps die gebaseerd zijn op kindertoezicht zorgen ook voor een blokkering voor foute apps.
Enkele apps die je voor dit toezicht zou kunnen gebruiken zijn Kids Place, Qustodio, Safe Lagoon of Kaspersky Safe Kids. Maar er zijn er nog veel meer, waarbij er regelmatig een gratis versie en een betaalde versie aangeboden wordt. Uiteraard heeft een betaalde versie uitgebreidere mogelijkheden. Het ligt natuurlijk aan jou wat jij wel of niet wilt.
Hoe ver ga je bij tieners?
Dat je de controle stevig in handen hebt bij jongere kinderen is op zich een vrij gewoon gegeven. Dat doe je immers in de grote boze buitenwereld ook. Maar hoe ver ga je bij pubers? Want zijn het niet juist de pubers waarvan je nogal eens hoort dat er zaken volledig uit de hand lopen? Pestgedrag, loverboys en ander seksueel getinte ellende. Maar je kind heeft ook ondertussen recht op zijn eigen wereld! Allereerst zal je, zoals gezegd, open en eerlijk moeten zijn. Stiekem de telefoon bij je kind wegkapen en erin rondsnuffelen getuigt niet echt van respect richting je kind. Wil je kind echt niets en twijfel je echt of er iets aan de hand is? Tja, dan is toch wel controleren tegen alle verweer in wel de beste oplossing…
Hulp en meer weten?
Vind je het lastig om hier de juiste balans in te vinden? Heb je je twijfels over het gedrag van je kind of over het gedrag van anderen richting je kind? Praat er dan eens over met andere ouders, hoe gaan zij hiermee om?
Meer informatie
Een puber en de online veiligheid: tips en tricks
Hoe begeleid je pubers in het gebruik van smartphones
Verantwoordelijk leren omgaan met mobieltjes
Kind aan de smartphone? Met deze tips gaat het goed!
Veilig internet: Wat zijn de risico’s van internetten?
Schending privacy kinderen bij gebruik TikTok
Online oplichting, hoe bescherm je jezelf hiertegen?
Veilig online? Lees onze 5 gouden tips!
In handen van een Loverboy
Kinderen en social media. Vanaf welke leeftijd?
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com