Site pictogram Oudersenzo

Camping Marina di Venezia – Lees ons verslag!

Camping Marina di Venezia - Het verslag van onze vakantie in Venetië

Op uitnodiging van luxe campingvakantie Eurocamp vertrokken we eind april richting Italië, naar Camping Marina di Venzia om precies te zijn. Camping Marina di Venzia is een camping vlakbij Venetië. Voor mij was dit bezoek een feest van herkenning, want ik ben er in mijn jonge jaren diverse keren geweest. Voor Rob en Rocco was Venetië nog helemaal nieuw. Dat maakte deze reis extra leuk!

De reis

Camping Marina di Venzia ligt op 1414 kilometer van ons huisadres (1363 km vanaf Utrecht). Een flinke trip dus. We hebben een paar opties overwogen: overnachting tussendoor, overdag rijden (en laat aankomen) of in de nacht rijden. Uiteindelijk hebben we voor de heenreis voor de laatste optie gekozen. We zijn om 20.00 uur in de avond vertrokken en kwamen daar om 13.00 uur aan. Precies midden in de siësta waardoor we het terrein niet op konden, maar gelukkig zat er voor de poort een heerlijk Italiaans restaurant, waar we uitgebreid hebben geluncht.

Bij de terugreis hebben we er voor gekozen om wel gewoon overdag te reizen. We zijn om 6.00 uur vertrokken en waren uiteindelijk om 22.30 uur weer thuis. Uiteraard zijn we regelmatig gestopt.

Het is overigens een prachtige reis waarbij we zowel op de heenreis als op de terugreis in Oostenrijk midden in de sneeuw belandden. Een bijzondere ervaring als je de dag ervoor nog halfnaakt op het strand hebt gelegen.

Wat heb je nodig voor de reis?

Voor je vertrekt is het raadzaam om de route goed uit te stippelen. Wij hebben vooraf gekozen te rijden via Duitsland en Oostenrijk. In Duitsland heb je een milieusticker nodig en voor Oostenrijk een vignet. Omdat wij maar tien dagen zijn gegaan, was het goedkoopste vignet voor Oostenrijk (19,95 euro) toereikend. De milieusticker voor Duitsland hadden we al, want die is gekoppeld aan het kenteken en hoef je dus per auto maar één keer aan te schaffen.

Reis je via Frankrijk en Zwitserland, dat kan ook, maar dan heb je weer andere vignetten of benodigdheden nodig. Bijvoorbeeld voor Frankrijk ben je verplicht een alcoholtest in de auto te hebben en voor Zwitserland heb je volgens mij ook een vignet nodig. Belangrijk om dit vooraf (en tijdig!) goed uit te zoeken!

Wat nemen we mee voor tijdens de reis?

Natuurlijk is het makkelijk om allerlei lekkere (en ongezonde) dingen voor tijdens de reis mee te nemen. Echter suiker maakt slaperig en van teveel vet kun je onderweg misselijk worden. Daarbij ben ik aan het lijnen, dus had ik zoveel mogelijk voor gezonde producten gekozen (vers belegd volkoren brood, gekookte eieren, schoongemaakt fruit, rauwkost, stukjes kaas en eierkoeken) en als drank hadden we waterflessen en twee thermoskannen koffie. Eentje voor Rob en eentje voor mij, omdat we allebei onze koffie anders drinken. Voor Rocco waren er nog wat chocoladekoekjes en blikjes cola light.

Venetië

Venetië is de hoofdstad van de regio Veneto en van de provincie Venetië.  Het historische centrum is bekend om zijn vele kanalen. Sinds 1987 staan Venetië en zijn lagune op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Bijnamen van de plaats zijn: “Stad van het water” en Stad van de bruggen”. De belangrijkste doorvaart is de Canal Grande. De Lagune van Venetië is een lagune met onder meer de volgende eilanden:

Murano (glasblazerijen)
Burano (kleurrijke huizen)
Lido (mondaine strandeiland)
Torcello (vroege kathedraal)
Giudecca
San Giorgio Maggiore
Pellestrina

Wat moet je echt zien in Venetië?

Als je dan zo dicht in de buurt van Venetië zit, wil je er natuurlijk ook naar toe. De camping zit vlakbij de haven Punta Sabbioni. Van hieruit kun je diverse boten nemen. Een kaartje naar Venetië kost je 12 euro per persoon (inclusief toeristenbelasting). De overtocht duurt zo’n 45 minuten.

Bij de haven kun je makkelijk parkeren. Een parkeerticket kost je 7 euro (voor een dag). Als je fietsen hebt meegenomen, kun je beter op de fiets ernaartoe gaan. Het is namelijk maar een klein stukje fietsen. Houd er rekening mee dat je ook voor het parkeren van de fiets moet betalen (1 euro).

Je kunt in de haven ook combitickets kopen (20 euro). Met deze tickets kun je een soort van eiland hoppen, en alle eilanden in één dag aandoen (Venetië, Burano, Murano, Lido). Wij hebben hier niet voor gekozen omdat we houden van rondslenteren en alles rustig bekijken en fotograferen. Met van die bliksembezoekjes zou je jezelf absoluut te kort doen.

Toeristenbelasting

Dat zal je net zien, zodra wij naar Venetië gaan is er een tarief voor ‘dagjesmensen’ en kost het je drie euro per persoon (en per bezoek) om Venetië binnen te komen. Dat is natuurlijk echt niet zoveel en het geld gaan ze gebruiken om de stad schoon te houden en de troep van al die dagjesmensen op te ruimen. Het is overigens een tijdelijk tarief want in 2020 zal dit worden verhoogd naar 6 euro op reguliere dagen, tot 10 euro bij speciale gelegenheden, zoals bijvoorbeeld het Carnaval van Venetië.

Als je dan bedenkt dat er jaarlijks zo’n 28 miljoen toeristen de dogestad bezoeken, dan kun je uitrekenen hoeveel deze bijdrage gaat opleveren. Daar kun je volgens mij heel wat vegers voor aanstellen…

San Marcoplein

Als je naar Venetië toe gaat, moet je natuurlijk het San Marcoplein bezoeken. Ik ben er diverse keren geweest en er zijn in de loop van de jaren heel wat duiven op mij neergestreken, soms wel vijf tegelijk. Dat hoeft natuurlijk niet, maar als je een zakje mais koopt, is dit wel wat er gaat gebeuren. Rocco heeft er inmiddels ook kennis mee gemaakt, want hij was nog geen drie stappen op het plein en hij had al een flinke sliert duivenpoep over zijn kleding. Een parasolletje is misschien geen overbodige luxe…

Houd er rekening mee dat het plein behoorlijk druk kan zijn, want dit is het belangrijkste plein van de stad. Er staan verschillende gebouwen en mooie bezienswaardigheden zoals natuurlijk de San Marcobasiliek en de 98 meter hoge Campanile. Prachtig!

Dogepaleis

In dit paleis woonde vroeger de doge, de leider van de Republiek Venetië. En hoe mooi is dit bouwwerk! Je kunt het gebouw (tegen betaling) bezoeken, maar houd ook hier rekening met de drukte. Aan de achterkant van het gebouw bevindt zich de bekende Brug der Zuchten, dat het paleis met de gevangenis verbindt.

Canal Grande

De Canal Grande is het belangrijkste kanaal van Venetië en je kunt hem eigenlijk niet over het hoofd zien. Hier varen onder andere de karakteristieke gondels maar ook bijvoorbeeld een waterbus. Vanaf het water heb je een prachtig uitzicht op de vele paleizen langs het water.

Een tochtje in de gondel

Een romantische gondelvaart staat wellicht hoog op je verlanglijst en natuurlijk ziet het er bijzonder uit maar reken op flinke prijzen! Een tripje met de gondel van zo’n 40 minuten kost je al snel zo’n 120 euro en in de avonduren is het zelfs nog duurder. Er kunnen max 6 personen in de gondel, maar als je samen wilt genieten betaal je ook gewoon de volle mep. Dit is slechts een gemiddelde prijs, je kunt zelfs nog een stuk duurder uit zijn, dus informeer vooraf bij een paar verschillende aanbieders en ga ook niet op het drukste moment van de dag, want dat drijft ook de prijs op. Mocht je graag toegezongen willen worden tijdens de gondeltocht? Dat kan, maar dan betaal je daar ook extra voor!

Murano

Voor ons vertrek wees mijn vader er nog maar eens extra op! “Vergeet geen bezoek aan Murano te brengen!” Ik kan me het prachtige glaswerk nog wel herinneren uit mijn jeugd. Mijn ouders hebben daar, in de loop van de jaren, het nodige gekocht. Helaas is dat er deze trip niet van gekomen (sorry pap). Wel heb ik mijzelf een paar oorbellen van het typische glaswerk uit Murano cadeau gedaan. Dat dan weer wel.

Burano

Wat ook absoluut de moeite waard is om naar toe te gaan is het eiland Burano. Op dit eiland hebben alle huisjes andere kleuren waardoor het een prachtig inspirerend eiland is geworden, waar je bijna niet kunt ophouden met fotograferen. Een ticket naar dit eiland was iets duurder, we betaalden 15 euro per persoon en de overtocht duurde ongeveer 30 minuten.

Camping Marina di Venzia

Camping Marina di Venzia ligt pal aan het witte privéstrand en we hebben de camping vooral gekozen om het geweldige AquaMarina park dat deze camping te bieden heeft. Rocco is inmiddels 15 en vindt dit soort dingen heerlijk! De camping heeft zelfs een golfslagbad en vette glijbanen. En ben je juist een sportieve zwemmer? Er is zelfs een Olympisch zwembad aanwezig! Houd er wel rekening mee dat het water in de baden behoorlijk koud is. Hoogzomer is het wellicht wat warmer door de zon, maar in de meivakantie was het best koud.

Vermaak en vertier

Wij zijn er zelf in het voorseizoen maar vanaf begin juni verzorgt de ‘Animatore’ entertainment voor het hele gezin. Er is zelfs een duikschool op de camping en een prachtige midgetgolfbaan. Voor de kleintjes is er een prachtige grote speeltuin. Kinderen kunnen zich volledig uitleven in dit kleurrijk kinderparadijs. Zelf heb ik geen kleine kinderen meer, maar ik had dit heerlijk gevonden toen Rocco nog een peuter/kleuter was. Juist op dit soort plekken kunnen kinderen hun energie kwijt, op een leuke manier.

Siësta

Het is wel goed te weten dat er van 13.00 tot 15.00 uur siësta wordt gehouden en het tussen die tijden rustig moet zijn op de camping. Gedurende deze uren is het niet toegestaan met de auto over het terrein te rijden. In de folder staat dat ook het zwembad dan gesloten is, maar wij hebben dat zelf niet ondervonden. Bij ons was het zwembad ook gedurende deze tijden gewoon open. Net als verschillende restaurantjes.

Paspoortperikelen

Bij aankomst wordt bij de slagbomen om je paspoort of identiteitsbewijs gevraagd. In eerste instantie dacht ik dat deze alleen nodig waren voor het controleren van de namen voor het inchecken. Echter bleken ze deze bij zich te houden. Ik hou daar niet van. Sterker, in Nederland is het zelfs verboden om dit te doen. Direct nadat we de sleutel van Eurocamp hadden ontvangen, ben ik teruggegaan naar de receptie om de paspoorten weer op te halen. Even kreeg ik tegenwerking, maar toen ik voet bij stuk hield dat ik de paspoorten toch écht terug wilde hebben en dat het illegaal is om zonder identiteitsbewijs rond te lopen, kwamen ze in beweging en kreeg ik de paspoorten terug. Wel werden er eerst kopieën van gemaakt. Ook hier moet je goed opletten, want dit werd gedaan zonder de kritische nummers af te schermen (verplicht in Nederland!). In verband met identiteitsfraude is dit juist zo belangrijk. Ik heb de kopie gevraagd en met een zwarte stift alsnog de nummers handmatig doorgestreept. Erg belangrijk om dit in de gaten te houden. Ze zullen vast geen kwaad in zin hebben, maar je kunt niet veilig genoeg omgaan met je persoonsgegevens.

Dit is overigens een maatregel van de camping en daar heeft Eurocamp verder niets mee te maken. Het is dus zeker geen beleid van Eurocamp.

Opmerkelijk

Natuurlijk kan ik alleen mijn ervaring beschrijven van de periode dat wij er waren (meivakantie), dus hoe het in het hoogseizoen is, weet ik niet. In de meivakantie viel het echter op dat er enorm veel Poolse bezoekers zijn.  En met ‘enorm veel’ bedoel ik dat zomaar zo’n 90 procent van de bezoekers Pools was, met hier en daar een Duitser, Zwitser of verdwaalde Nederlander.

Eten en drinken

Op het campingterrein kun je prima eten en drinken. Het restaurant bij het zwembad is van goede kwaliteit en we hebben er meerdere malen gegeten. De prijs is absoluut redelijk en het eten smaakvol en van goede kwaliteit.

Wat ik zeker iedereen zal aanraden is dagelijks een bezoekje te brengen aan de ijssalon op het terrein. Het ijs is er goddelijk en de bolletjes zijn reusachtig groot (1,50 euro per bolletje). Ik denk dat één bol ijs daar, gelijk staat aan drie bolletjes ijs in Nederland.  Voor ons was het dé traktatie van de dag. De mannen probeerde dagelijks diverse smaken uit, zelf nam ik (heel bescheiden, want aan het lijnen) slechts één bolletje. Maar daar genoot ik gewoon driedubbel van.

Schoon en fris

Het valt echt op hoe schoon de camping is. Er wordt veel aandacht besteed aan de verzorging van de planten en het opruimen van het vuil, waardoor alles er mooi, opgeruimd en fris uitziet. Dat is zeker een compliment waard. Dit betekent echter ook dat je bij het zwembad niet mag eten en dat je je voeten moet spoelen voor je het zwembadterrein betreedt.

Aan het strand

Ook de strand- en zeeliefhebber kan aan zijn trekken komen. De camping ligt pal aan het strand. Vanaf diverse plekken op de camping heb je hier toegang toe. Het strand ziet er schoon en aantrekkelijk uit en is voorzien van vele ligstoelen en parasols (tegen betaling). Ook zijn er een aantal schone toiletten (gratis), kleedhokken en is er een restaurant met een gezellig terras buiten. Met mooi weer kun je hier prima een hele dag doorbrengen! Jammer dat ons verblijf maar zo kort was, want meer dan één dag luieren op het strand is het jammer genoeg voor ons niet geworden.

Caravan Aspect

Wij verbleven in de luxe caravan Aspect met drie slaapkamers, airco en een heerlijk terras. Al meerdere keren hebben we in een soortgelijke caravan gezeten en het is fijn vooraf te weten wat je kunt verwachten. De caravan heeft drie slaapkamers, een badkamer, een woonkamer en groot overdekt terras. De keuken is uitgerust met een vaatwasser (vergeet de vaatwastabletten niet mee te nemen!) en op warme dagen kun je het met de airco weer aangenaam koel maken.

In de slaapkamer kwam ik nog een föhn en een ventilator tegen. Die hoef je dus niet mee te nemen.

Goede service

De service van Eurocamp is prima. Op de eerste nacht/ochtend was er een lat gebroken van ons bed. Een andere benaming is: ‘door het bed gezakt’. Terwijl we aan de koffie zaten, fietste de vriendelijke medewerker van Eurocamp langs om te vragen of alles goed was. Binnen het uur waren een paar mankementen verholpen: bed gemaakt, kastje gerepareerd en waterkoker ontkalkt. Op het bed na, waren er verder geen grote problemen, maar wel fijn dat alles direct wordt aangepakt. Met een glimlach.

Onze mening

We hebben een prachtig verblijf hier gehad en gelukkig hebben we een paar mooie dagen gehad om alles te kunnen zien. Het is een mooie camping en de tripjes naar Venetië en Burano waren prachtig en voor herhaling vatbaar. Het was voor mij heel wat jaartjes geleden dat ik voor het laatst in Venetië ben geweest en het viel me op hoe druk het in de loop van de jaren is geworden. Zo druk als het nu is, was het toen niet. Het plein voor de San Marco, is één grote mensenmassa. Als je echter de zijstraatjes induikt, kun je die drukte een beetje ontvluchten. Venetië is absoluut één van de mooiste plekken in de wereld, dus echt gek dat het zo druk is, is het natuurlijk niet.

Burano is een stukje rustiger, maar daarentegen is er ook minder te beleven. De huisjes zijn super schattig en op iedere hoek van de straat kun je prachtig plaatjes schieten. Als je echter één keer over het eiland bent gelopen, heb je het wel gezien. Het is echter wel een aanrader om er in ieder geval één keer naar toe te gaan.

Extra informatie

Vakantieplannen 2019: Venetië
Stedentrip: Parijs!
Siblu Villages – Camping Les Charmettes in Frankrijk
Zorgeloos op vakantie met jonge kinderen
Rome! Wat mag je daar niet missen?
Vakantie naar Berlijn!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeeldingen: 123rf.com

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Eurocamp.

Mobiele versie afsluiten