Autisme & moeders. Hoe voorkom je een burn-out?
Hoewel er weinig over geschreven wordt, is het inmiddels wel een veelvoorkomend en herkenbaar probleem; een burn-out bij ouders van kinderen met autisme. Vanaf het moment dat de diagnose Autisme bij een kind gesteld is, gaan de meeste gezinnen door een scala aan emoties. Ieder gezinslid zal dit op zijn/haar eigen manier ervaren.
Emoties kunnen variëren van opluchting en schuldgevoel tot aan ontkenning en angst voor de toekomst. Zodra de diagnose gesteld is, vraagt dit nogal wat van het aanpassingsvermogen van ouders en andere gezinsleden.
Maar ook spanningen tussen de ouders blijven dikwijls niet uit.
Vader en/of moeder ervaart de opvoeding, zorg en aandacht van een kind met autisme als “zwaar”, omdat elke vrije minuut uitgaat naar de begeleiding, ondersteuning en aansturing van het kind met autisme, om de (sociale) ontwikkeling zo goed mogelijk te bevorderen. Niet alleen het kind met ASS heeft te lijden onder zware druk en prikkels van zijn/haar omgeving, maar ouders hebben eveneens te maken met permanente druk en stress, hetzij op een andere manier.
Burn-out begint bij kopzorgen
Je kunt hierbij o.a. denken aan de volgende vragen en/of zogeheten “kopzorgen”:
Doe ik het allemaal wel goed?
Waar is het misgegaan en wat doe ik fout?
Hoe weet ik nu welk gedrag typisch bij zijn/haar leeftijd hoort en/of wat er bij zijn/haar beperking toebehoort?
De frustrerende zoektocht naar de juiste school, begeleiding, leraar, hulpverlening et cetera.
Het onbegrip en de argwaan vanuit de maatschappij, want hoe zorg ik ervoor dat mijn kind straks “goed” in de maatschappij terecht komt?
Hoe ziet de toekomst er van mijn kind uit?
Fulltime opvoeden
Over het algemeen zijn het de moeders die hun baan opzeggen, om zich zodoende fulltime op het opvoeden en begeleiden van het kind met autisme te focussen. Voor de buitenwereld stuit dit vaak op onbegrip, want aan de buitenkant van een kind is dikwijls niet 1-2-3 zichtbaar dat het autisme heeft. Inderdaad, met de juiste aansturing en begeleiding, kun je een eind komen, maar dit vraagt enorm veel inzet van de ouders. De constante aandacht die van ouders gevraagd wordt – met name van de moeders – draagt er vaak aan bij dat zij te weinig tijd voor zichzelf hebben, waardoor dit uiteindelijk kan leiden tot een fysieke en emotionele uitputting.
Eenzaamheid & burn-out
Een andere oorzaak voor een burn-out bij ouders van kinderen met autisme is het feit dat men zich eenzaam voelt en daardoor in een isolement terecht komt, omdat het opvoeden van een kind met “ongewone behoeftes” niet gedeeld kan worden met anderen. Bij gebrek aan kennis en begrip weet de omgeving vaak niet HOE men moet reageren of HOE men om moet gaan met kinderen met autisme en hierdoor de ouders ook op afstand zet. Alsof je één of andere besmettelijke ziekte bij je draagt.
Hulpverlening
Qua hulpverlening en begeleiding van ouders van kinderen met autisme schieten we in deze maatschappij nog aardig tekort. Er is over het algemeen weinig interesse en kennis voor de levenslange beperking die het dagelijks functioneren van de kind met autisme heeft en de last die de ouders moeten dragen, om hun kind zo goed en zo kwaad als het kan te laten deelnemen in deze maatschappij.
En natuurlijk valt er ook iets positiefs te melden! Een kind met autisme krijgt voortdurend 100% de aandacht van zijn/haar ouders. Aandacht, die vele andere “gewone” kinderen wellicht tekort komen, omdat zij van de ene (naschoolse) opvang naar de andere oppas/opvang hobbelen, omdat die ouders beide (te) druk bezet en/of werkende zijn.
Als ervaringsdeskundige en tevens alleenstaande moeder, heb ik aan den lijve ondervonden hoe zwaar en belastend het is (…en kan zijn) om de juiste zorg en aandacht te geven.
Meer informatie
Autisme en echtscheiding – Hoe regel je alles zo zorgvuldig mogelijk?
Met een sportmaatje gezond & sportief de zomer door
Hoe blijf je een ontspannen ouder?
Yoga & autisme. Een fijne combinatie
Stress,hoe kun je het voorkomen?
Lachen is gezond! Ontdek 5 tips om vaker te lachen
Depressie, hoe kom je er vanaf?
Wanneer is er sprake van autisme?
PDD NOS, wat zijn de kenmerken?
Wat zijn de kenmerken van autisme?
Bronvermelding
Stockfoto: 123rf.com
Het enige positieve pintje, is ook meteen een hele negatieve: de andere 4 kinderen komen chronisch aandacht tekort en moeten zich schikken naar de persoon die zich niet aan kan passen: hun broer…
Mooi verwoord, zo voelt het echt ja