Site pictogram Oudersenzo

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Het zal je maar gebeuren. Je bent, misschien wel eindelijk, zwanger en dan blijkt dat de innesteling verkeerd is gegaan. Met andere woorden: je hebt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, of medisch gesproken: Extra Uteriene Graviditeit. Soms spreekt men ook over een ZOL (Zwangerschap met Onbekende Locatie). Een zwangerschap zonder kans op een baby en met risico’s voor de moeder. Wat is het precies en hoe ga je hier verder mee om?

Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Zoals gezegd is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap een zwangerschap waarbij de innesteling niet heeft plaats gevonden in de baarmoeder, maar op een andere plek in de buurt van de baarmoeder. Meestal zal dit in de eileiders zijn, maar het kan ook gebeuren in de buikholte of bijvoorbeeld één van de eierstokken. Andere plekken komen wel voor, maar zijn nog zeldzamer. Men schat in dat een buitenbaarmoederlijke zwangerschap minder dan 1 keer op de 100 zwangerschappen voorkomt.

De risico’s van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Voor de zwangerschap zelf is het uiteraard einde oefening. Helaas zal het niet mogelijk zijn om het om te zetten in een geslaagde zwangerschap. Voor de moeder zelf kan dit soort zwangerschappen ook grote risico’s met zich meenemen. Zo kunnen bijvoorbeeld de eileiders scheuren. De grote hoeveelheid bloed die hierbij in de buikholte stroomt, kan fatale gevolgen hebben voor de vrouw. En dit kan al gebeuren binnen een half uur! Neem de volgende symptomen dan ook altijd serieus. Ook als je nog helemaal niet weet dat je zwanger bent! Het kan immers ook voorkomen terwijl jij nog helemaal niet op de hoogte bent van een zwangerschap.

Symptomen bij een Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Klachten beginnen meestal op te treden tussen de 5e en 12e week van de zwangerschap. Het piekmoment ligt bij de 7 à 8 weken.

Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap moet je eigenlijk onderscheid maken tussen een acute en een sub-acute.
Mogelijke symptomen bij een sub-acute zijn:

Een acute Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Heb je koorts of ben je om andere redenen bang dat het niet goed gaat? Bel gewoon de arts. Beter voor niets gebeld, dan te laat! Bij een acute ZOL moet je al helemaal geen risico nemen. Bel direct een ambulance, want deze situatie kan al snel levensbedreigend zijn! Hierbij scheurt, zoals al verklaard, de eileiders en dit zorgt voor hevige pijn. Maar liefst 1 tot 3 liter bloed kan hierbij de buikholte instromen, waarbij shock een gevolg kan zijn. Symptomen kunnen zijn:

Weer zwanger worden

Na het meemaken van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is het logisch dat je bang bent voor herhaling. Het risico hierop is iets groter dan bij anderen. Ook kan het iets moeilijker zijn om zwanger te worden. Wil je hier meer van weten, aarzel dan niet om hierover te praten met je arts, verloskundige of gynaecoloog. Met angsten rond blijven lopen werkt immers alleen maar averechts!

Risicofactoren ZOL

De kans op een zwangerschap op een onbekende locatie kan groter worden als er andere complicaties aan bijvoorbeeld de eileiders zijn of zijn geweest. Maar ook andere dingen kunnen een iets hoger risicofactor opleveren. Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties:

Hoe verloopt de behandeling?

Uiteraard zal er onderzoek plaats vinden bij je buik. Soms ook inwendig. Mocht de arts aan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap denken, dan zal hij per direct contact opnemen met de gynaecoloog.
Een echo zal uitsluitsel moeten geven. Toch is het ook dan nog niet altijd duidelijk. Wanneer ook een echo geen goed beeld geeft, is bloedonderzoek nodig om de waarde van het zwangerschapshormoon (hCG) vast te stellen. Hoe het verder verloopt hangt natuurlijk af van de ernst van de zaak. Er kan echt urgentie zijn en dan zal je per direct geopereerd worden. Als de kans op bijvoorbeeld knappende eileiders bestaat, is er immers geen tijd om af te wachten. Dit risico is veel te groot. In andere gevallen kan de zwangerschap misschien anders afgebroken worden. Zo kunnen er medicijnen voorgeschreven worden of de zwangerschap eindigt zelfs spontaan vanzelf.

Stichting Freya

Heb jij een dergelijke zwangerschap gehad? Dan kan dit voor jou veel emoties oproepen en je kunt er moeite mee hebben om hiermee om te gaan. Praat erover en blijf er zeker niet mee rondlopen. Je hebt immers toch een miskraam gehad, ook al wordt het dan misschien anders aangeduid. Maar ook jij verlangde naar het kindje.

Sommige vrouwen zullen zich schuldig gaan voelen, wat uiteraard niet reëel is. Door deze gevoelens te delen, kan je uit deze nare gedachten ontsnappen.
Daarnaast kan de situatie ook voor jou levensbedreigend geweest zijn. Ook dat zal niet in je koude kleren gaan zitten. En hoe ga je nu verder? Bij stichting Freya kan je veel info vinden en contact krijgen met lotgenoten.

Meer informatie

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap, hoe kan dit ontstaan?
Wat zijn de problemen en klachten van endometriose?
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Bloedverlies tijdens je zwangerschap
Vruchtbaarheidsproblemen – Verminderde vruchtbaarheid
Zwanger boven de 35
Omgaan met een miskraam…
Sterilisatie – Wat is steriliseren?
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stichting Freya
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten