Site pictogram Oudersenzo

Waarom krijgen sommige kinderen buisjes in hun oren?

Waarom krijgen sommige kinderen buisjes in hun oren?

Buisjes in je oren krijgen komt vrij regelmatig voor bij kinderen. Waarom wordt dit gedaan? Wanneer kiest men hiervoor en hoe ziet zo’n buisje eruit?

Welke klachten worden behandeld met een buisje in je oren?

Een buisje wordt in de oren van het kind geplaatst als de buis van Eustachius niet goed werkt. Hierdoor ontstaat er onderdruk in het middenoor. Als dit optreedt wordt het trommelvlies naar binnen gezogen. Het slijmvlies in het middenoor kan door deze onderdruk geïrriteerd raken en daardoor weer vocht gaan produceren. Dit vocht zal het middenoor vullen. Dit wordt onder andere een ‘lijmoor’ genoemd.

Wat is de buis van Eustachius?

De buis van Eustachius is een paar centimeter lang en is de verbinding tussen de middenoorholte en de keel-neusholte. Deze buis is gemaakt van elastisch kraakbeen en heeft slappe wanden. De buis is in principe dan ook zo afgesloten dat het geen bacteriën of andere ongewenste stoffen doorlaat. De buis zal even opengaan als je slikt, kauwt, praat of bijvoorbeeld gaapt. De luchtdruk is hierdoor normaliter aan beide kanten van het trommelvlies gelijk. Naast deze functie zorgt de buis van Eustachius er ook voor dat de lucht in het middenoor steeds ververst wordt en beschermt het ook het middenoor tegen vocht uit de neusholte (waarmee het voorkomt dat je ziek wordt door deze bacteriën). Vocht en ander afval bij een middenoorontsteking wordt door deze buis afgevoerd. 

Wanneer wordt het buisje geplaatst

Natuurlijk wordt het plaatsen van een buisje niet zomaar gedaan. Bij veel kinderen komt een lijmoor wel eens voor en vaak zelfs bij beide oren. Meestal zal dit vanzelf weer oplossen, waar wel een aantal maanden overheen kan gaan. Dit zal vaak geen blijvende schade opleveren. Er zijn echter redenen waarom men toch kiest om een buisje te plaatsen. Dit zijn:

Wat doet het buisje?

Een buisje, of eigenlijk trommelvliesbuisje, zal een opening maken waardoor er een verbinding is tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang. Hierdoor kan er lucht komen in het middenoor (wat door het vocht hier niet meer aanwezig is).

Hoe wordt een buisje geplaatst?

Een buisje plaatsen gaat bij jonge kinderen onder algehele verdoving. Er wordt een kleine snede gemaakt in het trommelvlies. Het vocht wordt uit het middenoor gezogen en daarna kan het buisje in het sneetje geplaatst worden. Dit kunststof buisje heeft een doorsnede van circa 1,5 mm. Aan de uiteinden is het buisje iets breder. Daardoor zit het klem in het trommelvlies. Buisjes zijn er in meerdere variaties qua lengte, vorm en kleur.

Hoelang blijft een buisje in het oor?

Het buisje zal ongeveer na een week omgroeit zijn door het trommelvlies en dan zit het dus ook meteen stevig vast. Het buisje zal er vanzelf uitvallen na een half jaar. Maar het kan ook rustig meer dan een jaar blijven zitten. Het gaatje groeit in principe vanzelf dicht. Komen de klachten terug, dan kan het nodig zijn om opnieuw buisjes te plaatsen. Een enkele keer zal het gaatje niet vanzelf dichtgroeien.

Het effect van buisjes

Is het buisje geplaatst dan zal je kind meteen beter horen en tot zo’n 6 tot 9 maanden blijft dit effect ook merkbaar. Wel kan je kind last krijgen van een loopoor omdat het vocht nu makkelijker wegstroomt. Ook kan je kind littekens op zijn trommelvlies krijgen. In principe kan dit geen kwaad en dit heeft ook geen invloed op het horen.

Buisjes en zwemmen

De eerste tien dagen na plaatsing kan je kind beter niet gaan zwemmen. Daarna mag je kind met buisjes gewoon onder de douche en ook gewoon gaan zwemmen. Onder water zwemmen is eveneens geen probleem volgens de ene bron, terwijl de andere bron meldt dat dit ten zeerste wordt afgeraden. Wat je kind in ieder geval beter niet kan doen is duiken. Je kind kan dan namelijk duizelig worden als het buisjes in zijn oren heeft. Ook over oordoppen worden verschillende adviezen gegeven door professionals. Vraag je eigen arts dus wat hij je aanraadt. Mag je kind onder water zwemmen en zijn er oordoppen nodig? Oordoppen laat je op maat maken bij de audicien.  

Noodzaak van buisjes

Of het nodig is om buisjes te plaatsen leidt nogal eens tot discussies. Er is ook veel research naar gedaan. Daarom zal er tegenwoordig minder snel de stap genomen worden om de buisjes te plaatsen dan vroeger. Natuurlijk afhankelijk van de omstandigheden wordt hier wel of niet voor gekozen.

Meer informatie

Middenoorontsteking, een ontsteking in het middenoor
10 Kinderkwaaltjes, voorkomen en genezen
Welke klassieke kinderziekten zijn er?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com
Bron: Thuisarts, Maxima MC, Hoorzaken.nl

Mobiele versie afsluiten