Buidelen of kangoeroeën. Waar is dat goed voor?
Een baby heeft huidhonger, maar ook ouders varen wel bij lijfelijk contact met hun pasgeboren kind. Het geeft een diepere binding, het is een soort van injectie om de echte oudergevoelens los te laten komen. Normaal gesproken zal een pasgeborene dan ook direct op de blote borst van moeder gelegd worden, maar wat als dat om medische redenen niet mogelijk is? Dan komt buidelen om de hoek kijken!
Wat is buidelen?
Buidelen, of ook wel kangoeroeën genoemd, is niets anders dan een baby op de blote borst van papa of mama laten liggen. Hierbij is ook de baby alleen gekleed in een luiertje. Het directe huidcontact is goed voor ouder en kind en kan echt een groot verschil maken. De ouder zit meestal heerlijk onderuit op een stoel of ligt op bed als het kindje op de borst ligt. Beide worden bedekt met een deken om afkoelen tegen te gaan, wat uiteraard voor kleine of te vroeg geboren baby’s heel belangrijk is. De lichaamstemperatuur van de ouder is vervolgens genoeg om de baby op temperatuur te houden!
Wanneer ga je dit doen?
Buidelen gebeurt bij o.a. te vroeg geboren kinderen en te lichte baby’s, die op neonatologie verpleegd worden. Normaal gesproken zal je immers je kindje voeden en andere vormen van direct lichaamscontact hebben. Maar bij een kindje in een couveuse wordt dit immers heel anders. Hierbij wordt uiteraard goed gekeken wat het kindje aankan! Hoe lang, bijvoorbeeld, en hoe vaak.
Waar is het goed voor?
Kangoeroeën is voor meerdere omstandigheden aan te bevelen. Ouders kunnen behoorlijk in een emotionele achtbaan terecht komen. Doordat het kindje (bijna) direct wordt meegenomen na de geboorte, kunnen oudergevoelens in de war raken en tel daar dan ook nog eens de angst om het kindje bij op. Het directe huidcontact kan de binding tussen ouder en kind dan ook heel erg helpen om toch die gevoelens goed te ontwikkelen en uiteraard voelt het als ouder ook veel fijner om werkelijk je kindje bij je te hebben en het een soort van te troosten en te ondersteunen bij de strijd die het kleintje al moet leveren om te overleven. Het is toch heel anders dan toe moeten kijken… Maar vergeet ook niet dat een baby huidhonger heeft!
Huidhonger
Eén van de voordelen van buidelen is dus het stillen van de huidhonger van de baby. Maar wat is nu huidhonger precies? Het is de behoefte die (overigens ieder mens!) een baby heeft aan echt lijfelijk contact. Het kindje komt immers uit een beschermde omgeving wat de baarmoeder was. Hij werd de hele dag gewiegd en gedragen. Opeens is er die kille, koude wereld! De borst van mama, met het horen van haar hartslag bijvoorbeeld, geeft je kindje het vertrouwen dat hij veilig en geborgen is! Voor je kindje is het niet logisch dat hij ook veilig is in zijn wiegje. Hij is immers volledig afhankelijk van jou en kan niets zonder jou! Geef je kindje dan ook die troost! Daarnaast zal jouw geur, jouw huid, jouw geluid enz. hem een binding geven met jou als ouder en zijn zintuigen extra prikkelen. Het heeft positieve uitwerkingen op bepaalde lichaamsfuncties, zoals hartslag en ademhaling én zorgt voor de aanmaak van fijne hormonen… Zelfs groei en de ontwikkeling van de hersentjes worden gestimuleerd!
Wanneer mag het?
Zoals gezegd zijn er redenen dat buidelen niet kan. Vaak zal dit door de baby komen, die het medisch gezien niet aankan. Maar de ouder zal uiteraard ook in staat moeten zijn om zo lang te kunnen zitten, bijvoorbeeld. Een half uur zal buidelen minimaal duren, omdat het nogal veel werk is om alles goed ‘geïnstalleerd’ te krijgen. Sommige kindjes kunnen aanrakingen juist niet verdragen! Vanzelfsprekend zal buidelen dan te veel stress opleveren voor de baby. Het kindje zal zich er in de eerste plaats goed bij moeten voelen.
Heeft het kindje bepaalde problemen, zoals een hartslag of ademhaling die nog niet onder controle zijn, dan zal buidelen nog niet mogelijk zijn! Overigens hoeven niet alle complicaties redenen te zijn om niet te kunnen kangoeroeën. Een infuus of beademing hoeft op zich niet een belemmering te zijn. Het hangt heel erg af van de ernst van het geheel en hoeveel hulpmiddelen er nodig zijn. Iedere situatie wordt dan ook individueel beoordeeld!
Laat je trouwens niet weerhouden door de gedachte dat het onrustig is voor je kindje. Veel kindjes worden juist extra rustig door buidelen. Eerst zullen ze even heel alert op je reageren om uiteindelijk in vol vertrouwen op je borst in slaap te vallen. Een heerlijk moment voor de baby én de ouder!
Hoe lang mag je buidelen?
De tijdsduur is afhankelijk van de conditie van de baby. En als ouder moet je het uiteraard ook uit kunnen houden! Dit kan variëren van een half uur tot zelfs meerdere uren!
Voordelen van buidelen?
Buidelen biedt veel voordelen. Naast de emotionele factoren lijkt een baby die gebuideld wordt meer prikkels te krijgen en daarnaast schijnt deze baby ook eerder een mooie ademhaling te krijgen. Het wordt regelmatiger en ademstilstanden komen minder voor! Het is uiteraard vrij eenvoudig te bedenken dat het kindje dus meer geprikkeld wordt. Het ziet meer, het voelt meer én het kan ook simpelweg meer met zijn handjes pakken, bijvoorbeeld. ‘Spelen’ met de huid van mama of papa, de geur van papa en mama ruiken en ga zo maar door. Veel afwisselender dan het glazen huisje waar het verder in ligt! En nog eens heel troostrijk ook. Het voelt misschien wel jouw hartslag, wat het troost omdat het niet anders weet dan een hartslag te horen! Laten we het gewoon maar simpel houden: het is simpelweg natuurlijker!
Overigens kan buidelen ook een opstap zijn naar borstvoeding! Het ruikt zijn voeding, misschien proeft het wel een druppeltje melk!
Thuis buidelen
Natuurlijk varen ook gezonde baby’s wel bij buidelen! Even heel bewust contact maken met je kindje is voor iedereen alleen maar goed. Dit kan je natuurlijk doen met gewoon een deken om jullie heen, maar er bestaan ook speciale buidelshirts. Neem alle rust hiervoor en zet eventueel een zacht muziekje op die de rustige sfeer alleen nog maar meer benadrukt. Even geen beeldschermen, maar enkel en alleen je baby!
Meer informatie
Buidelen met je baby. Waarom is dit zo belangrijk?
Wanneer vroeggeboorte je treft en je baby in de couveuse moet
Vroeggeboorte – Geboorte voor 37 weken zwangerschap
Couveuseverlof en overdracht bevallingsverlof in wetsvoorstel
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com