Bril aanmeten bij kinderen, waar moet je op letten?

Als je kind een bril nodig heeft

Je kind blijkt een bril nodig te hebben. Wat kan er allemaal op het gebied van brillen en kinderen én hoe zit het met de kosten? Waar let je op?

Bril aanmeten bij kinderen

Een bril aanmeten bij kinderen gaat anders dan bij volwassenen. Wij lopen gewoon even de brillenzaak binnen en vragen om een gratis oogtest. Vervolgens zoeken we een leukerd uit en klaar. Omdat kinderogen echter nog volop in ontwikkeling zijn, is de werkwijze anders. Daarnaast kunnen kinderen ook een bril nodig hebben om de ogen te corrigeren, zoals bijvoorbeeld bij een lui oog. Al met al hebben kinderen dan ook een andere begeleiding nodig. Op leeftijd wordt er grofweg deze indeling aangehouden:

Tot 7 jaar wordt behandeld door een orthoptist, meestal in een ziekenhuis.
Vanaf 8 jaar gaan ze naar de opticien/brillenwinkel.
Kinderen vanaf 8 jaar die te weinig zichtverbetering hebben met een bril zullen begeleid worden door een optometrist. Deze kunnen zowel in een ziekenhuis als bij een opticien werken

Mooi montuur

Is er bekend welke bril nodig is, dan wordt het dus zaak om een fraai exemplaar uit te zoeken. Natuurlijk zal je de neiging hebben om vooral op het montuur te letten, maar uiteraard is er meer. Kies bijvoorbeeld voor glazen die onbreekbaar zijn, een montuur die een stootje kan hebben en ook het soort glas qua ontspiegeling kan een groot verschil maken. Overleg over de voor- en nadelen en kijk niet alleen naar het kostenplaatje. Je kind moet immers de hele dag (meestal) het ding op zijn neusje hebben. Dus hij zal er o.a. niet alleen goed mee kunnen zien, maar ook wel goed mee kunnen spelen!

lijn groen oudersenzo
Bril aanmeten bij kinderen

Laat je kind zelf zijn bril uitzoeken!

Daarmee komen we ook meteen op het volgende punt. De bril is een soort verlengstukje van je kind. Anderen zien hem toch prominent aanwezig zijn. Zorg er dan ook voor dat je kind blij is met dit verlengstukje. Laat hem of haar zelf kiezen welke kleur en vorm het montuur heeft. Laat hem of haar er echt gelukkig mee kunnen zijn! En dat jij dan misschien denkt: ‘het had iets minder heftig mogen zijn’, tja, dat is dan even jouw probleem! Jouw wurm moet er mee naar school en zijn vriendjes er mee onder ogen komen. Dus moet hij/zij zich er mee op het gemak voelen!

Een bril en de zorgverzekering

Een bril valt alleen onder de zorgverzekering als deze puur om medische oorzaken gekocht wordt. Gewoon een bril aanschaffen bij de brillenwinkel zal niet zo snel dus onder deze voorwaarden vallen. Wel zijn er veel aanvullende verzekeringen die brillen en contactlenzen vergoeden. Meestal gaat het dan om een bepaald maximaal bedrag, welke je 1 keer per 2 jaar mag verbruiken. Sommige verzekeraars keren dit alleen uit als je de bril aanschaft bij bepaalde winkels. Daarnaast kunnen er afwijkende regels voor kinderen gelden. Kijk dit dus goed na bij de polis van je zorgverzekering!

Brilverzekering

Een kinderbril is kwetsbaar. Er wordt immers gespeeld en geravot. Maar een bril is nu eenmaal geen kleinigheidje qua kosten. Gelukkig is het mogelijk om bij veel winkels een verzekering voor de bril af te sluiten. Een brilverzekering kan een uitkomst zijn, maar let wel even goed op hoe hoog de premie is en wat er dan werkelijk gedekt is. Hierbij kan je denken aan schade, zoals krassen of een breuk, maar het kan ook zo zijn dat hier diefstal of verlies ook bij inbegrepen is. En dat kan ook best wel handig zijn.

Even spelen en vergeten dat de bril ergens op de bank in de speeltuin is blijven liggen… Bepaal aan de hand daarvan of het ook echt interessant is! Is de bril van je kind kapotgegaan door toedoen van een ander kind? Dan zou je trouwens kunnen kijken of de bril niet vergoed kan worden door de aansprakelijkheidsverzekering van dit kindje.

Extra tip

Eén van mijn kinderen had op de basisschool al een bril, maar daar was eigenlijk nooit iets mee aan de hand. Maar het kan anders. Zo had een klasgenootje van mijn jongste steeds iets met zijn bril. Iedere keer moest weer de bril recht gezet worden. Toch wel handig als de opticien dan gewoon in de buurt is en niet op een half uur afstand van thuis… Even na school langs kunnen gaan bij de opticien is dan toch wel een groot voordeel! Kies dus een winkel in de buurt. Dat voorkomt een hoop ongemak.

liefs Wil

Meer informatie

Bijziend of verziend: het verschil begrijpen en de juiste keuze maken
Zonnebril voor je baby
Contactlenzen of toch een bril?
Wat ziet een pasgeboren baby?
Bril nodig? Voor ieder gezichtstype de juiste bril

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *