Box: Je baby veilig in de box!

Je baby veilig in de box

Zodra je kindje is geboren, mag hij al in de box. De box is een veilige plek voor je baby om in te spelen, slapen of even rustig te zitten. Laat hem er echter niet te lang in liggen, maximaal een uur en bouw dit rustig op. Voor een eerste keer is een kwartier lang genoeg. Als je het langzaam opbouwt geef je hem de kans aan de box te wennen.

Handige en veilige plek

Je kunt hem bijvoorbeeld gebruiken tijdens het eten koken, of als je even iets moet pakken, de deur moet open doen of iets moet doen. Op dat moment kan de box een handige maar vooral veilige plek zijn voor je baby. In de box kan je kindje lekker dicht bij je zijn en hij leert zo gelijk de geluiden van de huiskamer kennen. Ook leert hij op deze manier sneller het verschillen dag en nacht kennen.

Zelf spelen

Baby’s moeten leren zichzelf te vermaken. Het is daarom totaal niet erg dat je hem wat speelgoed geeft in de box waarmee hij zichzelf kan vermaken. Maar ook hier geldt, doe alles met mate. Laat je kindje niet teveel in de box zitten of liggen, want dat kan zijn ontwikkeling ook belemmeren.

Vanaf drie maanden kun je wat zachte speeltjes in de box leggen of een mobile erboven hangen. Leg je kindje ook regelmatig op zijn buik, maar hou hem dan wel goed in de gaten.

lijn groen oudersenzo
Je baby veilig in de box

Waar zet je hem?

Zet de box het liefst in een hoek van de kamer. Dit is lekker rustig voor je baby. Als het even mogelijk is, is een plekje bij het raam (liever geen raam dat open kan) ook fijn. Hij kan dan naar het licht en de wolken kijken. Het allerbelangrijkste van de plek is echter dat hij veilig staat, dus niet te dicht bij de verwarming, kamerplanten of gordijnkoordjes.

Zet de box in de laagste stand zodra je kind zich gaat optrekken en wil gaan staan, zodat hij er niet uit kan vallen. Houd er rekening mee dat grote stukken speelgoed makkelijk als opstapje kunnen worden gebruikt om eruit te klimmen.

Aanschaf veilige box

Er zijn verschillende soorten boxen te kopen. Er zijn spijlenboxen en netboxen. Inklapbaar of juist niet. Het voordeel aan een spijlenbox is dat je kindje zich kan optrekken als hij gaat leren staan. Door de spijlen kan hij ook goed om zich heen kijken. Een netbox heeft weer als voordeel dat hij licht is en daarom makkelijk te verplaatsen.

Belangrijk is dat de box in hoogte verstelbaar is en de spijlen niet te ver uit elkaar staan. De ruimte tussen de spijlen ligt tussen de 4,5 en 6,5 cm.

De box moet ook een stevige constructie hebben en niet wiebelen. Let erop of hij een goede stevige bodemplaat heeft en een gladde afwerking.

De opening tussen de bodem en de zijwand mag niet meer dan 0,5 cm zijn. Zo krijgt je baby zijn vingers niet tussen.
Boxen met wielen moeten goed te blokkeren zijn. (Minstens 2 wielen hebben een rem nodig).

De bodem van de box moet niet makkelijk te verstellen zijn. Je moet hier een extra stuk gereedschap voor nodig hebben.

Om het gevaar van beklemming te voorkomen, leg nooit een extra matras in de box. Een kind kan klem raken tussen matras en zijwand van de box.

Sommige boxen hebben wielen, als je de ruimte hebt om de box te verrijden, dan kan dat handig zijn. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een box zonder wielen en deze er zelf onder monteren. Bij de bouwmarkt is ongetwijfeld een set wielen te koop. Let bij aanschaf op het maximale gewicht van de wielen, want een houten box is behoorlijk zwaar. Ook moeten de wielen een rem hebben.

lijn groen oudersenzo
Baby box
Baby box
Baby box
lijn groen oudersenzo

Babynestjes

Voor de box zijn leuke babynestjes te koop. Babynestjes zijn een soort slaapnestjes met een opstaande rand. Gebruik het babynestje liever niet in het ledikant of in jullie bed. Als hij zich om rolt kan hij met zijn gezichtje tegen de zijkant komen waardoor hij moeite kan krijgen met ademhalen. Uiteraard betekent dit ook dat je hem in de box in de gaten moet houden.

Gebruik liever geen schapenvel, door de isolerende werking kan warmtestuwing optreden. Ook is het mogelijk dat hij met neus en mond tussen de vachtharen komt te liggen, waardoor de kans loopt de uitgeademde lucht weer in te ademen.

liefs Marion

Meer informatie

Hangloose Baby, het zwevende babybedje
De kinderstoel. Waar moet je op letten?
Low budget baby – Veel babyuitzet voor weinig
Inrichting babykamer, wat heb je nodig?
Doe-het-zelf ideeën voor de babykamer
Kleine babykamer: Tips voor een optimale inrichting!
De babykamer! Hoe richt je hem in?
Traphekjes, veiligheid voor alles
Accessoires voor de babykamer

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *