In onze serie ‘De lekkerste Sinterklaasrecepten’ is na de amandelstaaf en de gevulde speculaas nu de beurt aan borstplaat! Dit keer kijk ik er niet zo naar uit om een recept uit te proberen, want met borstplaat heb ik geen goede ervaring. Jaren geleden – als klein meisje – heb ik het al eens willen maken, maar verder dan een aangebrande pan (die met geen mogelijkheid meer schoon te krijgen was) ben ik nooit gekomen.
Mijn zus en moeder ook!
Ik woonde toen nog bij mijn ouders thuis en nadat ik het aan mijn moeder opbiechtte dat ik een pannetje van haar had vernield, vertelde schoorvoetend mijn zus en mijn moeder dat het hun ook was overkomen, met precies hetzelfde recept.
Misschien deugde het recept niet, maar ik heb daarna nooit meer borstplaat durven maken. Voor mij was de lol eraf. Tot vandaag dus.
Meer geluk!
Met zweet in mijn handen begin ik alles klaar te zetten. Gelukkig heb ik in de jaren daarna meer kook-en bakervaring gekregen, zodat ik het er dit keer zonder verband pannetje vanaf heb gebracht. Gelukkig, want als ik steeds nieuwe pannen moet kopen, wordt het wel heel dure borstplaat. Helemaal tevreden over het eindresultaat ben ik (nog) niet. Ik vind hem nog iets te ‘korrelig’. Ik vrees dat ik nog wel wat oefening kan gebruiken voor de borstplaat helemaal naar mijn tevredenheid zal zijn. Misschien zijn jullie er beter in? Als iemand tips heeft, laat ze gerust onderaan deze pagina achter! Het is altijd fijn van elkaar te leren.
Borstplaat
Borstplaat wordt voornamelijk gegeten in de periode rond Sinterklaas. In de tijd dat suiker in Nederland alleen nog gemaakt werd van suikerriet, dat ver weg groeide en met schepen opgehaald moest worden, was suiker een duur product. Het werd dan ook alleen gebruikt bij groots gevierde feesten, zoals bruiloften of het sinterklaasfeest. Gespecialiseerde banketbakkers zorgden ervoor dat de suiker verwerkt werd tot suikerbeesten, hartjes enzovoort.
Allereerste snoepjes
De allereerste snoepjes ontstonden in de Nederlanden in de 16e eeuw. Meer bepaald in 1510 in Vlaanderen. Het werd suikerwerk genoemd. Om dit te maken smolt men rietsuiker en voegde er bepaalde smaken aan toe. Het was in het begin vooral populair bij de hogere kringen. Zo lieten verscheidene Duitse keizers suikerwerken naar hun hof brengen vanuit de Zuidelijke Nederlanden en werden er zelfs kleine suikerbeeldjes gemaakt bij belangrijke gebeurtenissen.
In 1747 ontdekte een Duitse apotheker dat je suiker goedkoper kon produceren door het uit bieten te halen. Sindsdien was suikerwerk ook voor het gewone volk bereikbaar.
Ingrediënten borstplaat
250 gram kristalsuiker
5 el slagroom
2 el water
oploskoffie (optioneel)
Optioneel
Als je borstplaat wilt met koffiesmaak, gooi dan twee eetlepels oploskoffie bij de suiker en slagroom, voor je het gaat koken.
Meer informatie
Sinterklaaskoekjes maak je gewoon zelf
Gevulde speculaas kun je eenvoudig zelf maken! En het is nog super lekker ook!
De allerlekkerste en meest bijzondere chocolademelk maak je gewoon zelf
Bronvermelding
Tekst & fotografie: Marion Middendorp