Eén op de zeven vrouwen krijgt te maken met borstkanker

Eén op de zeven vrouwen krijgt te maken met borstkanker

Borstkanker: we kennen allemaal wel vrouwen die het overkomt. En we weten ook heel goed dat we zelf net zo goed risico lopen. Maar liefst 1 op de 7 vrouwen krijgt te maken met deze vorm van kanker. Wanneer loop je meer risico? Wat kan je doen om borstkanker snel te herkennen? En als je de diagnose krijgt: hoe ga je er dan mee om?

Borstkanker in Nederland

Enkel en alleen in Nederland krijgen ieder jaar 18.000 mensen te horen dat ze borstkanker hebben. Hier zitten dan wel ook de mensen bij die nog in het voorstadium zitten van deze vorm van kanker. Omdat dit zich kan ontwikkelen tot borstkanker worden ook mensen met zo’n voorstadium behandeld. Gelukkig is borstkanker wel steeds beter te genezen en is de 5-jaarsoverleving inmiddels gestegen tot 89%. Dat is dan wel weer het goede nieuws.

Mannen en borstkanker

Zoals gezegd komt borstkanker bij 1 op de 7 vrouwen voor. Minder bekend is het dat ook mannen borstkanker kunnen krijgen. Weliswaar liggen hier de aantallen veel en veel lager, maar toch. Jaarlijks zijn dat er zo’n 130. Ook mannen moeten zich dus wel realiseren dat zij risico lopen, ook al is dat percentage dan vele malen lager. Hoe eerder je immers door hebt dat je borstkanker hebt, hoe hoger je overlevingskansen liggen.

lijn groen oudersenzo
Eén op de zeven vrouwen krijgt te maken met borstkanker

Wat zijn de eerste symptomen?

Weten wat de eerste symptomen zijn er hierop letten kan ervoor zorgen dat je snel in de gaten hebt dat er misschien iets niet klopt. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter, uiteraard. De symptomen waar je op moet letten zijn:

Een zwelling of knobbeltje in je borst of in de oksel

Verandering van de tepel. Dit kan zijn dat je tepel ingetrokken is, een tepelkorst, vocht uit de tepel, pijn in je tepel of zweren rond of op je tepel.

Pijnlijke plek in je borst waarbij het weefsel anders aanvoelt

Een plekje wat slecht of niet geneest

Verdikte streng naar de tepel toe

Veranderingen in grootte of vorm van je borst

Putjes en deukjes in de huid

Een warm aanvoelende borst, welke ook rood eruitziet

De huid toont anders en ziet eruit als een sinaasappelhuid

Hoe controleer je hierop?

Je borsten zelf goed kennen helpt om veranderingen snel door te hebben. Borstzelfonderzoek is met regelmaat in het nieuws, waarbij de richtlijnen nog wel eens willen variëren. Meer hierover lees je bij Pinkribbon (hoe je dit moet doen) en over de discussie hoe vaak je dit nu wel of niet moet doen lees je bij Breastclinic Albert Schweitzer Ziekenhuis.

Wie lopen er meer risico?

Borstkanker kunnen voorkomen is niet mogelijk. Echt een oorzaak geven voor borstkanker is eveneens onmogelijk. Er zijn wel factoren bekend die een hoger risico geven. Dit zijn:

  • Erfelijke aanleg
  • Geen of kort borstvoeding geven.
  • Geen of weinig kinderen krijgen of pas op late leeftijd je eerste kind krijgen
  • Het gebruik van de anticonceptiepil
  • Bepaalde hormoonpreparaten, zoals die voor vrouwen in de overgang
  • Te weinig bewegen
  • Overgewicht tijdens en na de overgang
  • Roken
  • Alcoholgebruik
  • Al vroeg menstrueren en laat in de menopauze komen

Zoals je ziet zitten hier factoren bij waar je zelf geen enkele invloed op hebt tot risicofactoren die vrij eenvoudig zijn aan te passen omdat het om je eigen levensstijl gaat.

Hoe ga je met de diagnose om?

De diagnose betekent dat je in een achtbaan van emoties terecht komt, waarbij er zoveel op je af komt dat je vaak niet eens aan die emoties echt toekomt. Je belandt immers direct in het traject van behandelingen. Je kunt terechtkomen in de angst om dood te gaan, het verlies moeten verwerken van een borst, de angst om je kinderen te moeten vertellen wat je mankeert/angst om wat je hen aandoet, bang zijn dat het terug komt of bijvoorbeeld boosheid voelen omdat het jou overkomt. Omgaan met deze gevoelens zal iedereen anders doen, maar gelukkig zijn er meerdere manieren om dit niet alleen te hoeven doen. Schakel hulp in als het je te veel wordt. Dit kan uiteraard via het medisch circuit waar je al inzit of via de huisarts, maar je kunt ook zelf contact opnemen met lotgenoten via bijvoorbeeld Kanker.nl. Andere manieren vinden om verder te kunnen, kunnen zijn:

Doe dingen waar je blij van wordt. De natuur in doet veel mensen goed, maar misschien word je ook juist blij van een terrasje pakken of een museum bezoeken. Maak het leven weer de moeite waard door fijne dingen te doen.

Chaos om je heen schept ook chaos in je hoofd. Opruimen kan fijn zijn om een opgeruimd gevoel in je hoofd te scheppen, maar ook omdat het meteen afleiding biedt.

Zachtjes aan je gewone leven weer oppakken en weer in een mooi dagritme komen werkt stimulerender dan op de bank zitten piekeren.

Praat met de mensen om je heen zodat ze weten hoe je je voelt én toon interesse in hun verdriet!

Muziek of schrijven of misschien schilderen: alle creatieve manieren zijn goed. Kies een manier die bij jou past en maak er een uitlaatklep voor je emoties van.

Voel je angst omdat je niet goed weet hoe het nu verder gaat? Is er iets onduidelijk qua behandelingen? Praat erover met de deskundige en stel al je vragen. Dat kan (misschien wel onnodige) angst wegnemen.

liefs Wil

Meer informatie

Omgaan met borstamputatie, hoe doe je dat?
Preventieve controles kanker, voorkomen is beter dan genezen
HPV en baarmoederhalskanker. Wat zijn de risico’s?
Het nut van een uitstrijkje
Moeder is ziek. Hoe overleef je dat?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *