Omgaan met borstamputatie, hoe doe je dat?

Omgaan met borstamputatie, hoe doe je dat?

Een borstamputatie is heel ingrijpend en kan je leven naast de ziekte die het veroorzaakt heeft, op zijn kop zetten. Het zal meestal borstkanker zijn waarom er overgegaan is tot een borstamputatie. Uiteraard is het daarmee ‘noodzakelijk kwaad’ en ben je opgelucht als de operatie is gelukt en zeker als je ook uiteindelijk kankervrij wordt verklaard. Er zijn ok vrouwen die preventief voor een borstamputatie kiezen omdat zij meer risico lopen op borstkanker. Voor hen is het rouwproces misschien anders, omdat er vragen bijkomen als ‘Heb ik er wel goed aan gedaan?’ En zij hebben geen verdere behandelingen achter de rug. Maar hoe ga je nu om met je gevoelens rondom de amputatie op zich?

Rollercoaster aan gevoelens

Zoals gezegd zal een amputatie van de borst niet zomaar gebeuren, maar zit je al in een wirwar van emoties door de ziekte die je hebt. Misschien dat je daardoor in eerste instantie helemaal niet echt bezig bent met het (gedeeltelijk) verdwijnen van je borst. Dat dit vroeg of laat wel aan de orde komt, is eigenlijk wel te verwachten. En dat verdriet mag er ook gewoon zijn. Praat er maar over en sta het ook gewoon toe dat je het voelt. Ook al was er geen andere keuze en ‘moet je blij zijn dat je er nog bent’. Maar laat dat stemmetje in je hoofd maar lekker kletsen. Je bént ook blij dat je er nog bent. Maar dat neemt niet weg dat je óók verdrietig bent om wat je kwijtgeraakt bent.

lijn groen oudersenzo
Omgaan met borstamputatie, hoe doe je dat?

Schaamte is overbodig

Merk je dat je schaamte voelt omdat je een borst of een deel ervan mist? Niet doen. Ook dat is simpel gezegd, maar besef dat er niks is om je voor te schamen. Je niet meer schamen zal beginnen met jezelf leren accepteren. Je lichaam weer durven vertrouwen en het mooi vinden zoals het nu is. Voel jij je fijn in je lichaam, dan zal je ook sneller durven te geloven dat anderen je niet raar of lelijk vinden. Praat er maar over en neem hun woorden ook voor waar aan! Ook als je partner zegt dat hij nog altijd graag naar je kijkt!

Jij en je partner

En daarmee komen we bij je partner uit. Wees open naar hem (haar) toe en durf je angsten en twijfels uit te spreken. Misschien vind je partner het wel eng om je daaraan te raken, omdat hij ook niet weet of het pijn doet, bijvoorbeeld. Samen je nieuwe vormen en littekens bekijken en het samen vertrouwd laten worden kan jullie hierbij helpen.

Een borstreconstructie: wel of niet doen?

Het is niet altijd mogelijk, maar je kunt een borstreconstructie laten doen. Er zijn meerdere manieren die gebruikt worden. Je kunt kiezen voor siliconen implantaten. Helaas horen we vaak negatieve verhalen hierover en zijn heroperaties regelmatig nodig. Gemiddeld 1 op de 6 van deze vrouwen krijgen hier last van. Een andere optie is een reconstructie met lichaamseigen weefsel. Hierbij wordt er op een andere plek van je lichaam weefsel weggehaald.

Voor deze methode komt niet iedereen in aanmerking. Dit hangt bijvoorbeeld af van de bouw van je lichaam, of er bepaalde ziektes zijn of dat je rookt. Overleg goed met je arts wat voor jou de beste manier is als je aan een borstreconstructie denkt.  Het kan zo zijn dat je direct tijdens de operatie al meteen ook de reconstructie kunt laten doen.

Een uitwendige borstprothese

Je kunt echter ook gaan voor een uitwendige borstprothese. Hiermee loop je niet de risico’s die je wel hebt met de operatie. De uitwendige borstprotheses zijn er in standaardmodellen, maar je snapt al dat dat ook niet altijd de oplossing is. Want ieder vrouwenlichaam is immers anders. Er zijn gelukkig ook uitwendige borstprotheses die wel aangepast worden aan jouw eigen lichaam. En daarmee zal het ook goed zitten in je beha, maar bijvoorbeeld ook in je badpak. Ga je voor een dergelijke prothese, dan kan je gewoon gaan zwemmen en sporten met de prothese.

Een borstprothese wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Maar dan moet het wel zo zijn dat het om een medische noodzaak gaat. In het geval van een borstamputatie door kanker is dat dus het geval. Check wel eerst je verzekering om zeker te weten waar je ze kunt kopen om het ook vergoed te krijgen.

liefs Wil

Meer informatie

Eén op de zeven vrouwen krijgt te maken met borstkanker
Preventieve controles op kanker, voorkomen is beter dan genezen
HPV en baarmoederhalskanker, wat zijn de risico’s?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *