Boeren en winden, een vervelend zwangerschapskwaaltje

Je denkt misschien ‘lekker fris praatje’ over boeren en winden, maar niks menselijks is ons vreemd. Winden, scheten, flatulentie, of hoe je de kleine gasontploffingen ook wilt noemen, ze zijn onlosmakelijk verbonden aan ons spijsverteringssysteem. Per dag laten we wel 12 tot 25 van die stinkies vliegen. Harde, zachte, stinkende of reukloze. En als je zwanger bent, zijn dit er nog een beetje meer.

Boeren en winden - Zwangerschapskwaaltje

Hoezo meer boeren en winden?

Je lichaam maakt tijdens de zwangerschap progesteron aan. Deze hormoon zorgt ervoor dat je spieren weker worden en je spijsvertering wordt vertraagt. Hierdoor krijg je een opgeblazen gevoel en krijg je last van winderigheid en moet je veel boeren laten. Gelukkig stinken niet alle winden en worden ze vooral ’s nachts gelaten. Tijdens onze slaap ontspant ons lichaam en kan het gas makkelijk(er) ontsnappen.

Kun je het voorkomen?

Het laten van winden en boeren is dus niet te voorkomen. Het hoort erbij maar je kunt het wel een beetje in de hand houden. Drink bijvoorbeeld tijdens het eten niet teveel. Beter is om tussen de maaltijden door voldoende te drinken. Eet zo rustig mogelijk (schrok het eten dus niet naar binnen en probeer tijdens het eten zo recht mogelijk te zitten. Beperk het drinken van koolzuurhoudende dranken en draag liever geen kleding die strak rond je middel zit.

Wat zijn winden?

Winden zijn het gevolg van de vertering. Onze spijsverteringsenzymen kunnen niet alles verteren en alles wat er overblijft, wordt onder handen genomen door bacteriën in onze darmen. Zij breken de rest af, maar tijdens dit proces komen er gassen vrij. Per dag produceert een mens tussen de 0,5 en 1 liter darmgas. De hoeveelheid en de geur is afhankelijk van de producten die je hebt gegeten. Kool en peulvruchten zijn bijvoorbeeld gasvorming verhogend. Of met andere woorden: hier ga je flink van winden.

Verschillen

Waar je precies winderig van wordt kan per persoon verschillen. Net als de samenstelling van de scheet. Mensen met een lactose-intolerantie kunnen bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel krijgen als ze (teveel) melkproducten eten. Koolhydraten zijn doorgaans een grote boosdoener voor gasvorming.

Brandend maagzuur

Naast al dat overtollige lucht en gas kun je tijdens je zwangerschap ook last krijgen van brandend maagzuur. Ook niet fijn. Net als bij der gasvorming speelt ook hierbij progesteron een belangrijke rol. Dit hormoon werkt immers spierverslappend en dat werkt door op de sluitspier van de maagingang. Hierdoor kan er makkelijk(er) maagzuur in de slokdarm terecht komen.
De groter wordende baarmoeder kan mede oorzaak zijn voor dit probleem. Je kunt je voorstellen dat deze door zijn grotere omvang, je maag wat naar boven drukt waardoor er sappen in de slokdarm terecht komen.

liefs Marion

Extra informatie

Woordenlijst voor de zwangere vrouw
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Brandend maagzuur – Wat doe je er aan?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *