Een bloedneus! Hoe los je het weer op?

Een bloedneus. Hoe los je dat weer op?

Kinderen hebben nogal eens een bloedneus. Gelukkig zijn de meeste neusbloedingen volkomen onschuldig, maar het ziet er wél heftig uit en geeft ook veel ongemak! Wat kun je doen bij een bloedneus, en wanneer moet je naar de huisarts met je kind?

Spontane bloedneuzen

Bij kinderen onder de 10 jaar komen spontane bloedneuzen heel regelmatig voor. Vaak is de bloeding in één neusgat en proeft je kind ook de smaak van bloed, omdat de keel- en neusholte met elkaar in verbinding staan. Meestal is de bloeding het gevolg van een gesprongen adertje in het neusslijmvlies, en omdat deze bij jonge kinderen nog erg kwetsbaar zijn is het niet zo gek dat zij vaker een neusbloeding hebben.

Spontane bloedneuzen komen vaker voor in de winter, omdat het neusslijmvlies door verkoudheid uitdroogt of ontsteekt. Maar ook in de maanden dat minder mensen verkouden zijn is een uitgedroogd en geïrriteerd neusslijmvlies vaak de oorzaak. De korstjes die hiermee gepaard gaan raken los door krabben, peuteren, snuiten of niezen en dan kan het onderliggende slijmvlies gaan bloeden. Een spontane bloedneus als gevolg van een beschadigd adertje ziet er eng uit, maar kan gelukkig meestal geen kwaad!

Trauma

Een andere oorzaak van bloedneuzen bij kinderen is trauma: een klap tegen de neus, vallen, stoten… er zijn in het actieve leven van kinderen genoeg situaties die voor een beschadiging van het neusslijmvlies kunnen zorgen. Ook dan is een bloedneus meestal niets om je zorgen over te maken, tenzij het bloeden niet wil stoppen of het kind nog andere klachten heeft.

lijn groen oudersenzo
Een bloedneus. Hoe los je dat weer op?

Wat kun je doen?

Als eerste is het belangrijk dat je erachter komt hoe de bloedneus tot stand is gekomen. In het geval van een val op de neus of stomp op de neus kan het zijn dat de binnenkant van de neus beschadigd is en is het belangrijk dat je zorgvuldig met het letsel omgaat. In dat geval is het niet raadzaam om de neus te snuiten. Bij een “spontane” bloedneus kun je de volgende stappen doorlopen:

Laat je kind rustig zitten, met het hoofd licht naar voren gebogen, en snuit de neus één keer om korstjes en stolsels te verwijderen.
Knijp daarna de neus goed dicht met duim en wijsvinger op de neusvleugels, op het zachte gedeelte vlak onder het harde gedeelte van de neus (neusbeen). Doe dit 10 minuten.
Blijf rustig praten tegen je kind of zing een liedje om voor afleiding te zorgen
Is het bloeden na 10 minuten nog niet helemaal gestopt? Herhaal deze stappen dan nog één keer
Vaak helpt het om een propje watten in de neus te doen

Als het bloeden is gestopt kan je kind beter een tijdje niet de neus snuiten of in de neus peuteren, omdat het stolsel dan te vroeg loslaat. Houd je kind rustig, want inspanning laat de bloeddruk stijgen zodat de neus opnieuw kan gaan bloeden. Let op dat je kind het hoofd vooroverbuigt tijdens het dichtduwen van de neus en niet achterover – het bloed kan dan in de keel stromen wat misselijk maakt. Ook liggen is niet verstandig; in zittende houding is de bloeddruk in het hoofd het laagste.

Wanneer naar de huisarts?

Als het bloeden na twee keer tien minuten dichtdrukken nog steeds doorgaat, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Ook als je kind vaak een bloedneus heeft, die niet lijkt te worden veroorzaakt door neuspeuteren of hard snuiten. Soms is een spontane bloedneus namelijk niet onschuldig, maar het gevolg van een onderliggende aandoening. Gebruikt je kind bloedverdunners en heeft hij vaak een bloedneus? Neem dan altijd contact op met de huisarts.

Wanneer 1-1-2 bellen?

Gelukkig is een bloedneus zelden reden om 1-1-2 te bellen. Maar de bloeding kan natuurlijk het gevolg zijn van een ernstig ongeluk, waarbij de kans op hersenletsel ontstaat. Bel ook 1-1-2 als je verschijnselen van shock waarneemt bij het kind: bleekheid, transpireren en een misselijk of ziek gevoel kunnen het signaal zijn dat de druk in de bloedvaten te laag is geworden.

Natuurlijk zijn er altijd nare uitzonderingen, maar de meeste bloedneuzen bij kinderen zijn geen reden tot zorgen. Let op dat je kind niet teveel in de neus peutert en verhoog zo nodig de luchtvochtigheid in huis om een groot deel van de bloedneuzen te voorkomen!

liefs Marion

Meer informatie

Voorwerp in de neus, EHBO bij kinderen
Verbanddoos. Wat hoort eigenlijk in een EHBO-doos te zitten?
Zwangerschapskwaaltjes
De 5 meest gênante zwangerschapskwaaltjes

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *