Bloedarmoede tijdens de zwangerschap. Wat zijn de symptomen?
Hoewel je zwangerschap een prachtige en bijzondere periode is, kun je ook last krijgen van kwaaltjes. Een kwaal die vaker voorkomt is bloedarmoede tijdens je zwangerschap. Wat is het en wat kun je ertegen doen? Is er een manier om bloedarmoede te voorkomen als je zwanger bent? We vertellen je graag alle ins & outs over zwanger zijn & bloedarmoede.
Wat is bloedarmoede?
Bloedarmoede is een tekort aan rode bloedcellen in je bloed. In sommige gevallen werken de rode bloedcellen niet op de juiste manier en ontstaat daardoor bloedarmoede. In rode bloedcellen zit een stof die hemoglobine (Hb) wordt genoemd. Hemoglobine is broodnodig: de stof zorgt er namelijk voor dat zuurstof via het bloed naar je cellen wordt getransporteerd.
Loop ik als zwangere meer kans op bloedarmoede?
Ja, als zwangere vrouw loop je meer kans op bloedarmoede dan wanneer je niet in verwachting bent. Dit komt omdat je tijdens je zwangerschap meer ijzer verbruikt. Zeker wanneer je een meerling verwacht of snel opnieuw zwanger bent geraakt na je bevalling loop je extra kans. Het hemoglobinegehalte in je bloed is overigens altijd wat lager wanneer je zwanger bent. Er is pas sprake van bloedarmoede wanneer het gehalte echt veel te laag is: onder de 6.
Wat zijn de symptomen van bloedarmoede?
Is je hemoglobinegehalte echt flink te laag? Dan kun je wat pips of bleek zien. Verder kunnen oorsuizen, duizeligheid, hartkloppingen en hoofdpijn tekenen zijn die erop wijzen dat je aan bloedarmoede lijdt. Ook kramp in je benen komt weleens voor. Krijg je last van dit soort klachten tijdens je zwangerschap? Ga dan altijd even langs je huisarts of verloskundige.
Hoe kan ik bloedarmoede tijdens de zwangerschap voorkomen?
Bloedarmoede tijdens de zwangerschap is helaas niet altijd te voorkomen. Toch kun je de kans aanzienlijk verkleinen door gezond te eten en voldoende ijzerrijke producten te gebruiken. Zorg ook dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt: dit komt de opname van ijzer ten goede. Het drinken van melk of koffie tijdens het eten kan de opname van ijzer overigens belemmeren. Gezonde ijzerrijke producten die jou & je ongeboren kindje ten goede komen zijn: aardappelen, volkoren graanproducten, zilvervliesrijst, groene bladgroenten, peulvruchten, noten, vlees, vis en eieren.
Zwanger, vegetariër & ijzertekort
Vegetariërs en veganisten lopen meer kans op een ijzertekort tijdens de zwangerschap. Dit komt met name omdat dierlijke producten veel ijzer bevatten. Ben je vegetarisch of veganistisch? Dan is het goed om hier alert op te zijn. Zorg in ieder geval dat je voldoende vitamine B12 binnenkrijgt, zeker wanneer je zwanger bent. Het is goed om hiervoor een voedingssupplement te slikken. Informeer bij je drogist welk supplement veilig is om tijdens de zwangerschap te gebruiken.
Wat gebeurt er als ik het heb tijdens mijn zwangerschap?
Vermoed je dat er sprake is van bloedarmoede tijdens je zwangerschap? Dan is een huisartsbezoek de eerste stap. Deze zal je bloed laten controleren op het hemoglobinegehalte. Heb je inderdaad bloedarmoede? Wees dan gerust: dit is meestal heel goed te behandelen. Welke behandeling voor jou geschikt is, hangt af van de oorzaak van je bloedarmoede. In het geval van ijzertekort zal de arts in de meeste gevallen ijzerpillen voorschrijven. Is er sprake van een tekort aan foliumzuur? Dan zal je huisarts dit voorschrijven. Alle medicatie die de arts voorschrijft is veilig voor jou en je ongeboren kindje.
Kan het kwaad voor mijn ongeboren kind?
In principe is bloedarmoede niet schadelijk voor je ongeboren baby. Het is echter wel van belang dat de bloedarmoede dan op tijd wordt behandeld. In enkele uitzonderlijke gevallen kan het hemoglobinegehalte dusdanig ver zakken dat je kindje te weinig zuurstof krijgt in de baarmoeder. Dit is niet goed voor zijn of haar ontwikkeling en kan ook leiden tot vroeggeboorte. Dit komt echter niet vaak voor. Wanneer je bloedarmoede hebt tijdens je zwangerschap en je dit op tijd laat behandelen is er absoluut geen reden tot paniek. Geniet van je zwangerschap!
Meer informatie
Hoofdpijn en zwangerschap. Is er een verband?
Zwangerschapskwaaltjes. Hoe houd je de ongemakken beperkt?
Bronvermelding
Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com