Wanneer kan de Billings ovulatiemethode handig zijn?
Wil je graag zwanger worden? Dan kun je natuurlijk de natuur zijn gang laten gaan, maar je zou deze ook een handje kunnen helpen. Bijvoorbeeld met de Billings ovulatiemethode. Met deze methode kun je ontdekken wanneer je op je vruchtbaarst bent. Hoe je dit doet? Nou door je baarmoederhalsslijm goed te bestuderen, maar dan is het natuurlijk wel handig dat je weet waarop je moet letten. Van met alleen kijken, word je niet sneller zwanger.
Wat is de Billings ovulatiemethode?
Met de Billings ovulatiemethode kun je dus je vruchtbare periode bepalen. Dat werkt beide kanten op. Je kunt hiermee een zwangerschap voorkomen, maar je kunt juist ook de kans op een zwangerschap vergroten.
We hebben al duidelijk beschreven hoe het precies zit met de menstruatiecyclus en het moment dat je het meest vruchtbaar bent. Op dat vruchtbare moment is het handig om met elkaar te vrijen, maar dan moet je wel weten wanneer je het meest vruchtbaar bent, want dat is bij iedere vrouw toch weer net een beetje anders. Toch geeft het lichaam signalen af, en met de Billings ovulatiemethode (BOM) kun je die signalen ontdekken.
Waar komt de naam vandaan?
De methode is niet nieuw, maar dateert al uit de jaren 70 (vorige eeuw, wat klinkt dat ineens oud), maar het is nog steeds doeltreffend. De Billingsmethode is vernoemd naar de Australische arts John Billings, hij heeft deze methode ontwikkeld. Met deze methode bestudeer je de samenstelling van de vaginale afscheiding of baarmoederhalsslijm. Deze verandert namelijk gedurende het verloop van de cyclus.
De verschillende fases
De BOM (Billings Ovulatiemethode) gaat uit van de conditie van het baarmoederhalsslijm (cervixslijm). Dit is de vaginale afscheiding die iedere vrouw heeft. Deze afscheiding is echter niet altijd hetzelfde maar verandert gedurende de cyclus. Door de samenstelling van het slijm in de gaten te houden, kun je weten wanneer je ovuleert.
Fase 1
De eerste week na je menstruatie is de eerste week van je cyclus. Gedurende deze week is het slijm zuur, troebel, dik en taai. Het is zelfs zo taai dat spermacellen hier maar nauwelijks doorheen komen. Een duidelijk signaal van je lichaam dat je nu niet vruchtbaar bent. Het slijm sluit immers voor zaadcellen de doorgang naar je baarmoeder.
Fase 2
In de periode rond je ovulatie (vier dagen ervoor tot twee dagen erna) verandert het slijm. In de tweede week wordt het cervixslijm vloeibaarder en is het helder van kleur. Het wordt ook wat elastischer. Zelfs de baarmoedermond wordt nu zachter en de opening groter, hoewel je hier weinig van zal merken. Zaadcellen zijn goed in staat om door dit slijm heen te komen, sterker nog, het slijm is zelfs een natuurlijke begeleider voor zaadcellen. In deze fase is het dus belangrijk om met elkaar te vrijen.
Fase 3
Hert meest vruchtbaar ben je als het slijm wat glibberig is. Je vaginale afscheiding is op dit moment dun, draderig en overvloeding. Dit moment duurt echter maar heel kort. Dit is de dag van je ovulatie.
Fase 4
Na deze fase, vanaf ongeveer vier dagen na de eisprong, wordt het slijm weer korreliger en wit van kleur. Vanaf dit moment ben je gedurende deze cyclus niet meer vruchtbaar. Vlak voor je weer gaat menstrueren kan het slijm weer wat natter worden. En vanaf dat moment begint alles weer opnieuw.
Hoe controleer je het slijm?
Ga met twee schone, droge vingers in je vagina en plaats ze zo dicht mogelijk bij je baarmoedermond. Druk er wat slijm uit en haal je vingers uit je vagina. Houdt ze dicht bij elkaar en trek ze dan voorzichtig uit elkaar. Bekijk het cervixslijm dat nu tussen je vingers zit. Is het rekbaar, doorzichtig slijm? Dan is de kans groot dat je in fase 2 zit.
Controleer het slijm niet vlak na een vrijpartij of als je opgewonden bent, want dat zou een vertekend beeld geven.
Ken je lichaam
Om deze methode zo goed mogelijk te kunnen toepassen, is het belangrijk dat je zo goed mogelijk je lichaam leert kennen. Houd de verschillen goed bij in een overzicht. Wanneer menstrueer je? Hoe ziet het slijm eruit? Wanneer denk je dat je een eisprong hebt? Als je dit een paar maanden goed bijhoudt, zal alles steeds duidelijker voor je worden.
Buikpijn
Veel vrouwen krijgen vlak voor de ovulatie last van buikpijn. Dit heet ovulatiepijn en wordt veroorzaakt door de spanning in de eierstok, vlak voor een eitje ‘springt’. Dit is een duidelijk signaal van het lichaam!
Mijn Cyclus App
Met de ‘Mijn Cyclus App’ kun je je cyclusgegevens overzichtelijk bijhouden. Je kunt hiermee je eisprong berekenen en vruchtbare dagen ontdekken. Het kan een handig hulpmiddeltje zijn.
Hoe betrouwbaar is de Billings ovulatiemethode?
Het blijft natuurlijk altijd een kwestie van goed duiden en een goede kennis van je eigen lichaam. Hoe vaker je het doet, hoe beter je de signalen leert herkennen. De methode wordt echter nog betrouwbaarder als je hem combineert met bijvoorbeeld het dagelijks temperaturen (Simpto-thermale methode, ook wel Natural Family Planning (NFP) genoemd). Met een binnenwaarts onderzoek (wat je gewoon zelf kunt doen) kun je zelfs ontdekken of je baarmoedermond vergroot is en/of zachter.
Meer informatie
Billings Ovulatiemethode. Bereken je vruchtbare dagen!
10x Sneller zwanger worden. Maar hoe dan?
Vruchtbaarheidsproblemen, wat zijn de mogelijkheden?
Doeltreffende baby making seks. Hoe dan?
Cyclus en vruchtbaarheid. Inzicht in je cyclus!
Vruchtbaarheid en voeding
Baby making seks
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com