Bijziend of verziend: het verschil begrijpen en de juiste keuze maken

Haal je de termen bijziend en verziend nogal eens door elkaar? Je bent niet de enige. Veel mensen hebben moeite om het verschil te begrijpen tussen bijziendheid en verziendheid en hoe dit hun zicht beïnvloedt. Ontdek het verschil tussen deze twee veelvoorkomende oogafwijkingen, zodat je het nooit meer vergeet. En maak daarna de keuze wat je aan het slechte zicht doet.

Bijziend of verziend: het verschil begrijpen en de juiste keuze maken

Wat is bijziendheid en wat is verziendheid?

Bijziendheid en verziendheid zijn twee veelvoorkomende oogafwijkingen die ons gezichtsvermogen kunnen beïnvloeden. Bijziendheid – ook wel bekend als myopie – zorgt ervoor dat objecten in de verte wazig lijken, terwijl verziendheid – of hypermetropie – problemen veroorzaakt bij het scherpstellen van objecten dichtbij. Kortom: als je bijziend bent, zie je dichtbij beter en als je verziend bent, zie je veraf beter.

Hoe ontstaat bijziendheid?

Bijziendheid ontstaat wanneer het oog te lang is, of het hoornvlies te gebogen is, waardoor het licht dat het oog binnenkomt zich niet precies op het netvlies richt. Bijziendheid kan zich ontwikkelen tijdens de kindertijd of tienerjaren, terwijl verziendheid vaker voorkomt bij oudere volwassenen. Vooral het huidige schermgebruik (tablets, smartphones en game-devices) heeft nogal invloed op de ontwikkeling van de ogen van onze kinderen.

En zo ontstaat verziendheid

Verziendheid ontstaat wanneer het oog te kort is of het hoornvlies niet gebogen genoeg is, waardoor het licht zich achter het netvlies richt. Dit ontstaat vaak op latere leeftijd, en is een belangrijke reden waarom mensen op een bepaald moment een leesbril nodig hebben. Verziendheid kan ook bij kinderen voorkomen, het is zelfs de meest voorkomende oogafwijking bij kinderen tot 6 jaar.

Kies je lenzen of een bril?

Of je dan lenzen of een bril kiest is niet alleen een persoonlijke keuze, maar vaak ook een praktische keuze. Voor kinderen tot ongeveer 8 jaar is het advies om sowieso een bril te kiezen. Gelukkig is er dan ook ruime keuze in goedkope brillen, zodat je niet direct diep in de buidel hoeft te tasten. Daarnaast is het natuurlijk goed om na te gaan wat de zorgverzekering dekt, zodat je weet of je moet bijbetalen, en als dat zo is, hoeveel je zelf betaalt.

Houd rekening met de vorm van het gezicht

Een ander punt om rekening mee te houden is de vorm van het gezicht. De gezichtsvorm kan invloed hebben op de keuze voor een brilmontuur. Staat een bril bij het gezicht van je kind en zo ja, wordt het dan een montuur met ronde vormen, meer hoekig of een ander soort bril? Soms hebben mensen een echt ‘brillengezicht’ en geeft een bril juist meer smoel. In andere gevallen maakt het niet uit of zijn lenzen een betere keuze.

Kinderbril of “volwassen” bril

Kies bewust wanneer je uiteindelijk gaat voor een bril. Het is geen tijdelijk hulpmiddel, je kind zit er al gauw jaren aan vast. Kies je bij een 9-jarige voor een typische kinderbril met veel kleurtjes of een opvallende kleur, wil je kind die bril dan nog wel op zodra die in de tienerfase komt? Kijk vooruit, letterlijk en figuurlijk, en maak je keuze weloverwogen.

liefs Marion

Meer informatie

Bril aanmeten bij kinderen. Waar moet je op letten?
Contactlenzen of toch een bril?
Bril nodig? Voor ieder gezichtstype de juiste bril

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Hans Anders.

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *