Meer geld wil elke puber wel. Daarnaast is het zakgeld voor hun gevoel ook niet toereikend om te doen wat ze willen. Wil je als puber de nieuwste gadgets aanschaffen of toch nog een extra shirtje kopen, dan zul je zelf actie moeten ondernemen, want ook ouders hebben een grens bij het verwennen van hun kroost. Gelukkig zijn er genoeg lucratieve bijbaantjes.
Ik ben absoluut voor werkende tieners, mijn moederhart juicht bij de dingen die ze allemaal via een baantje kunnen leren. Mooie levenslessen krijgen ze erbij cadeau, maar dat zeg ik natuurlijk niet hardop tegen mijn werkende tieners, ik geniet in stilte.
Bijbaantjes – Het begin
Kleine betaalde klusjes thuis, zoals de auto wassen of grasmaaien, gaan al snel vervelen. Die van mij trekken daar hun neus voor op. Ik heb ze zelfs 5 euro per uur aangeboden om de douche wekelijks schoon te maken, maar ze bedankten me vriendelijk. Ze gaan liever voor 2 euro per uur folders bezorgen. Begrijp jij dat nou?
De eerste echte baan
Kranten of folders bezorgen is de eerste mogelijkheid. Dat mag vanaf 13 jaar, maximaal 2 uur per dag. Je wordt dan vaak per folder betaald. Dat klinkt leuk, maar het vouwen van de folders tot pakketjes kost gruwelijk veel tijd. Omgerekend zat mijn zoon op 2 euro per uur. Hij heeft dit een zomer gedaan. Een mooie les en hij leerde zo de waarde van geld meer te waarderen. Hij gaf het daarna een stuk minder makkelijk uit nu hij zag hoeveel moeite hij ervoor moest doen. Let trouwens op de kleine lettertjes in het contract als je kind zoiets gaat doen. Je kan niet zomaar opzeggen, anders krijg je niet betaald. Dit was voor mijn zoon een mooie oefening qua doorzettingsvermogen, haha. Hij vond het zelf overigens minder grappig.
Het betere werk
Vanaf 15 jaar mag je bij veel supermarkten vakkenvullen. Dat is het betere werk. Je wordt als een echte werknemer behandeld. Leert hoe het werkt met een sollicitatiegesprek, contract, inklokken en doorwerken etc. Het betaald zo’n 3,50 per uur en is volgens de gemiddelde puber best leuk om te doen. Het is niet heel zwaar, vaak gezellig met de andere vakkenvullers onderling en het tikt lekker aan. De horeca is op deze leeftijd nog geen optie, want als 15 jarige mag je slechts tot 19.00 uur werken.
Met 16 gaan er meer deuren open
Vanaf 16 jaar kan je wel in de horeca aan de slag. Als afwasser of in de bediening zijn er volop mogelijkheden. Het werk is best pittig, flink doorpoten, en dat tempo is de gemiddelde tiener niet gewend. Bereid ze mentaal dus een beetje voor als ze een te rooskleurig beeld hebben van werken in de horeca. Wel verdient het beter, ook door de fooien. Die worden vaak over het totale personeel verdeeld.
Vanaf 16 jaar kan je ook solliciteren in een winkel. In de belevingswereld van pubers is dat supergaaf. Deze baantjes liggen niet voor het oprapen, vooral niet in de winkels die ze zelf het leukste vinden. Het is een pré als je al andere ervaring hebt en wat volwassener overkomt. Zo kan de werkervaring bij de supermarkt wel weer van pas komen, helemaal als je daar ook achter de kassa gezeten hebt.
Denk breder
Naast deze ‘standaardbaantjes’ zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden voor de jeugd om een zakcentje bij te verdienen. Denk aan oppassen of werken op een camping of op een vakantiepark. In het animatieteam zijn ze op elke camping zomers op zoek naar tijdelijk personeel. Ze kunnen dan vakantiehuisjes schoonmaken of knutselen met de kleintjes. Net wat bij ze past en wat de lokale mogelijkheden zijn. Werken op een camping is misschien niet iets waar ze zelf direct aan denken, maar als ouders kan je natuurlijk ook een beetje met ze meedenken.
Werken mag ook leuk zijn
Laat ze vooral ontdekken wat er allemaal te doen is en wat er bij ze past. Het meest mooie is als de baan een beetje bij hun interesses past. Mijn zoon van 16 is nu helemaal in zijn nopjes met zijn nieuwe baan. Bij de grote lokale elektronicazaak. Eerst gaat hij als vakkenvuller aan de slag, maar hij mag doorgroeien naar verkoper. Hij kwam trots van zijn sollicitatiegesprek terug. Ik heb hem nog nooit zo blij gezien, met zijn werkshirt aan en zijn naambadge op. Vol met verhalen komt hij steeds thuis, een mooie afwisseling voor hij weer achter zijn Playstation kruipt.
Meer informatie
Met deze handige uitzetlijst, grijpt je puber nooit mis!
Belastingteruggave pubers: Loop geen geld mis!
Een bijbaantje voor kind: ja of nee?
Begeleiding van je kind bij zijn studiekeuze
Vakantiebaantjes: wat zijn de leukste vakantiebanen voor jouw puber?
Studiefinanciering. Wat zijn de regeltjes?
Bronvermelding
Tekst: Esther Mostert
Stockfoto: 123rf.com