Wat heb je nodig voor een video-overleg?
Even een video-overleg via Zoom of een andere vergadertool is ondertussen niet meer weg te denken, nu we zo lang thuis hebben moeten werken. Is het voor jou allemaal nieuw? Dan helpen wij je even op weg wat je allemaal nodig hebt voor je online meeting en wat je wel en niet moet doen.
Wat heb je nodig?
Eigenlijk heb je niet heel veel nodig om mee te kunnen doen met een video-overleg. Het is een beetje afhankelijk van het aantal personen waarmee je moet overleggen hoe je het het beste aanpakt. Wil je gewoon even overleggen met 1 collega of vriend(in)? Dan kan je al prima uit de voeten met een smartphone en bijvoorbeeld WhatsApp! Want ook daarmee kan je videobellen. Of je gaat voor een laptop, tablet of PC. Dan moet je er even rekening mee houden dat je wel een camera hierop hebt zitten. En een microfoon natuurlijk. Afhankelijk van de geluidsweergave van je apparaat, zal je ook oortjes of een koptelefoon nodig hebben. Ga je met meerdere mensen vergaderen, dan zijn programma’s als Zoom, Google Meet of Microsoft Teams ideaal. Allemaal hebben ze zo hun voordelen.
Draadloze koptelefoon
Logitech G heeft een gloednieuwe headset op de markt gebracht waarmee je ieder moment kan switchen tussen gamen, studeren, vergaderen, muziek luisteren en Netflix kijken. Het kan allemaal met de G435 Lightspeed en bluetooth draadloze headset. De koptelefoon is multifunctioneel en ziet er ook nog eens vet uit. De headset biedt geweldig geluid en is aanpasbaar voor kleinere hoofdmaten. De oplaadbare accu gaat maar liefst 18 uur mee. Persoonlijk ben ik vooral blij met het feit dat deze koptelefoon draadloos is. Ik kan dus heel makkelijk even (met koptelefoon op) van het videogesprek weglopen om een kop koffie in te schenken en het gesprek toch blijven volgen.
Gratis of betaald?
Zoom, Google Meet en Microsoft Teams zijn wel de bekendste vergadertools. Deze kan je eenvoudig installeren en in eerste instantie ook gratis gebruiken. Je zult even moeten opletten hoeveel mensen kunnen deelnemen bij een gratis versie én hoelang de vergadering kan duren. Aan de hand hiervan kan jij bepalen welk programma je kiest en of je aan een gratis versie genoeg hebt. Het vergelijken van deze vergadertools kan dan ook een slimme keuze zijn als jij moet bepalen hoe er vergaderd wordt.
Als jij de online vergadering voorzit
Het is zo verleidelijk om dingen die je normaal tijdens een vergadering niet of juist wel zou doen achterwege te laten, omdat het toch minder formeel overkomt. Maar dit is toch echt net zo formeel als live vergaderen! Sterker nog: juist nu zal de concentratie sneller wegebben en moet je dus alles uit de kast trekken om mensen bij het onderwerp te houden! Trap ook niet in de valkuil om geen voorzitter aan te wijzen, want dan wordt het echt chaos. Wat doe je dus wél met de vergadering?
Je opent de vergadering en heet iedereen gewoon netjes welkom
Kent niet iedereen elkaar, doe dan een voorstelrondje!
Hou iedereen bij de les door iedereen af en toe gericht iets te vragen!
Lange vergadering? Las ook nu pauzes in!
Valt iemand weg? Het is fijn als er iemand anders is die dat soort technische problemen kan oplossen en jij je onderhand kunt focussen op de vergadering zelf
Onderbreken of door elkaar heen kletsen is online nog vervelender
Zitten er ergens stoorzenders (een radio op de achtergrond bijvoorbeeld): vraag of dat uit kan!
Even pauze? Dan kunnen mensen zelf bepalen wat ze doen. Even drinken halen of een frisse neus, of achter het beeldscherm blijven hangen en even informeel kletsen met elkaar. Door een tijdstip af te spreken wanneer de vergadering weer begint, geef je mensen even de kans om echt te ontspannen zonder dat het overleg hiermee uit elkaar valt.
Wat doe je als deelnemer aan een online vergadering of bij video bellen met bekenden?
Zorg dat je goed hoorbaar bent en het is ook wel zo netjes als je met je camera aan meedoet! Je begint pas met praten als de ander klaar is of wanneer jou het woord gegeven wordt. Als iedereen door elkaar heen gaat praten is dat altijd al vervelend, maar online helemaal niet meer te volgen. Zelfs als je laptop, pc of wat voor apparaat dan ook een ingebouwde microfoon en speaker heeft, is het het overwegen waard om toch voor een headset te gaan. Staat misschien minder mooi, maar het geeft meestal wel beter geluid.
Waar ga je zitten?
Ga je vanuit huis meedoen met een online meeting? Doe dit dan op een rustige plek. Voorkom stoorzenders, want die kunnen je geluid behoorlijk verzieken of de irritatie opwekken van je collega’s. Kleed je gewoon fatsoenlijk aan, je zal de eerste niet zijn die door de mand valt dat hij nog in pyjamabroek zit… En wees je bewust van de dingen die er om je heen zijn. Ook daar zien je collega’s een deel van! Je kunt dit meestal checken van tevoren (wat er te zien is op de camera). Ligt de was torenhoog achter je op je bed, om maar iets te noemen, dan kan je je afvragen of je dat wel moet willen.
Ga je vaker videobellen met je werk? Zorg dat je ergens een fijn plekje hebt. Is meteen ook een fijne werkplek voor andere momenten! Bij video bellen met bekenden is het uiteraard minder spannend allemaal, maar ook dan mag je best even je afvragen wat er wel en niet te zien is! En ook dan kan het heel vervelend zijn als de tv er doorheen staat te schetteren, waardoor jij niet meer hoorbaar bent. Maar ook anderen niet, omdat jouw tv continue te horen is!
Meer informatie
Tips om je thuiswerkruimte mooi te maken
Meer kantoorbenodigdheden nodig door thuiswerken?
Ontdek nu fleurige & kleurige teams- of zoomsessies met Logitech!
Thuiswerken betekent een fijne werkplek maken
Zo eenvoudig begin je een eigen blog!
Ergonomisch thuiswerken: Zo zorg je goed voor jezelf tijdens thuiswerken
Bureau accessoires, wat heb je nodig?
Verplicht thuiswerken. Hoe dan?
Is thuiswerken ook iets voor jou?
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com