Dit is bekkeninstabiliteit, bekkenpijn of symfysiolyse
Bekkeninstabiliteit kan ontstaan in je zwangerschap. Terwijl de één nergens last van heeft, kan de ander zo erg last van deze kwaal hebben dat zij zelfs in een rolstoel terecht komt. Wat is het, hoe ontstaat het en is het een blijvend iets of verdwijnt het na je zwangerschap weer? Andere benamingen zijn bekkenpijn en symfysiolyse. Hoewel laatstgenoemde eigenlijk inhoudt dat er extreem losse verbindingen ontstaan tussen de schaambeenderen, wat in de praktijk gelukkig niet veel voorkomt.
Wat is bekkeninstabiliteit?
Tijdens je zwangerschap verandert je hormoonhuishouding om meerdere redenen. Het verandert ten gunste van je baby en om je lichaam klaar te maken voor de aankomende bevalling en de mogelijkheid tot voeden erna. Zo zorgen de hormonen er ook voor dat je bekken minder stram worden. De bekkenbanden moeten losser komen om zo meer ruimte te maken voor je baby als het geboren wordt. Natuurlijk gebeurt dit bij iedere zwangere, maar niet iedereen heeft hier ook last van. Ongeveer 5% heeft echt duidelijke klachten. De mate kan dan ook nog sterk variëren.
Wanneer er is sprake van bekkeninstabiliteit?
Bekkeninstabiliteit wil zeggen dat de diverse bekkendelen gaan schuiven, waardoor ze niet meer in de juiste stand ten opzichte van elkaar staan. De spieren hebben in dit geval dan niet (meer) genoeg kracht om het bekken in de juiste stand te houden (te stabiliseren). Dat dit klachten geeft mag uiteraard duidelijk zijn.
Bandenpijn
Een groot misverstand is dat bandenpijn hetzelfde is als bekkenpijn. Bandenpijn heeft echter te maken met het groeien van de baarmoeder en niet met je bekken! Bekkeninstabiliteit of bekkenpijn wordt dan soms ook ten onrechte gesuggereerd, terwijl lang niet alle pijnen in de zwangerschap hier mee te maken hebben.
Wat zijn de klachten precies?
De klachten bij deze zwangerschapskwaal zijn steken in de schaamstreek, de onderrug (bij het stuitje) en de lies. Het kan zo zijn dat deze pijn doortrekt naar de benen of de billen. Pijn in de rug kan op meerdere plekken voorkomen. Zo kan je last hebben van dus pijn bij je stuitje, maar ook kan het links en/of rechts zitten (op de hoogte van de kuiltjes in je rug). Eigenlijk wel te begrijpen is, dat ook de spieren voor spierklachten kunnen zorgen. Dit zal dan vooral voorkomen rondom het bekken. Deze spieren en de banden moeten immers veel harder werken dan normaal. De klachten kunnen per dag verschillen. Ook een bekend verschijnsel is de zogenaamde startpijn. Dus het opstarten van een activiteit wat zeer doet, zoals bijvoorbeeld opstaan. Slenteren of lang op 1 plek staan is vaak vermoeiender en minder lang vol te houden dan bijvoorbeeld een stuk fietsen. Maar voor iedereen kunnen hier weer verschillen in optreden en zal je dus zelf moeten ondervinden…
Vanaf welk termijn kan je last krijgen?
Ongeveer vanaf zes maanden zie je aan vrouwen dat ze anders gaan lopen. Maar al langer, namelijk zo ongeveer vanaf de helft van je zwangerschap, kan je symptomen krijgen van bekkenpijn. Na de bevalling zullen de klachten weer afnemen. Meestal ben je na een week of zes weer de oude wat dit betreft. Helaas zijn er ernstigere gevallen waarbij het gewoon een jaar kan duren!
Hoe ga je hiermee om?
Als het goed is zal je arts of verloskundige vertellen wat je het beste kan doen. Er zijn fysiotherapeuten die zich bezighouden met dit probleem en zij kunnen jou zeker helpen aan de juiste tips. De klachten zelf ontstaan door hormonale veranderingen en daar is op zich natuurlijk niet veel aan te doen. Het lichaam maakt immers niet voor niets deze hormonale verandering door. Klachten proberen te verminderen is dus wat het doel is. Je moet een evenwicht zien te vinden tussen wat je lichaam kan en wat het nodig heeft. Zo is rust belangrijk om erger te voorkomen, maar ook beweging is van belang om de spieren getraind te houden! In deze kanten zal je dus een balans moeten zien te vinden. Neem je klachten serieus, zodat je lichaam niet onnodig belast wordt en je alles alleen maar erger maakt.
Vraag je behandelaar welke hulpmiddelen kunnen helpen en welke oefeningen je kan doen. Meestal zal je het meeste gewoon kunnen blijven doen, weliswaar met inachtneming van wat je lichaam aan kan. Ga geen rare dingen doen waarbij je meer kans maakt op valpartijen e.d. en probeer overbelasting te voorkomen door hulp te vragen bij lichamelijke arbeid. Een bandage kan een fijne ondersteuning zijn en een behandeling van de fysio kan voor pijnverlichting zorgen.
Is bekkeninstabiliteit ook op de lange termijn problematisch?
Natuurlijk zal het probleem niet direct opgelost zijn. Ook na de zwangerschap zal je de maatregelen die je nam nog moeten volhouden. Bedenk dat het tillen van je baby ook kracht vergt van je lichaam! Draag de eerste week de bekkenband in ieder geval nog! Neem je klachten ook nu serieus, zodat je zo snel mogelijk weer pijnloos zult zijn. Voorkom dat je te lang niets doet en wandel vanaf de tweede dag na de bevalling regelmatig een stukje of ga even je bed uit om op een stoel te zitten. Hou je lichaam in de gaten en pas je activiteiten hierop aan. Je voelt zelf waarschijnlijk wel of je alweer iets meer kan doen! Uiteraard zal je behandelaar jou de beste adviezen kunnen geven omdat iedere situatie weer anders is!
Blijvende instabiliteit komt gelukkig maar zeer zelden voor!
Meer informatie
Leven met Hypermobiliteit, hoe doe je dat?
Bekkeninstabiliteit. Hoe ga je hiermee om?
Dikke buiken tijd – De laatste loodjes
De 5 meest gênante zwangerschapskwaaltjes
Vermoeidheid tijdens de zwangerschap
Zwangerschapskwaaltjes, hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst van de zwangere vrouw
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com