Begeleiding van je kind bij studiekeuze

En ineens is het zover. Je zoon of dochter zit op de middelbare school en hij moet een vakkenpakket gaan kiezen. Je wilt als ouder dat je kind goed terecht komt, met een goede job waarmee hij een goed belegde boterham kan gaan verdienen. Misschien heeft hij nog geen flauw idee wat hij wil gaan worden of welke vervolgstudie hij wil gaan volgen. Toch moet er een studiekeuze worden gemaakt. Een vakkenpakket, profiel of studierichting kiezen kan echter behoorlijk stressvol zijn.

Begeleiding van je kind bij studiekeuze

Kiezen voor Frans of toch Duits? Liever economie volgen of toch meer diepgang vinden in geschiedenis? Weet je het nog, toen je vroeger jouw keuzes moest maken tussen vakken? Het was een behoorlijke opgave om de juiste vakken te kiezen. Vandaag de dag werkt het iets anders, maar nog steeds zijn er veel keuzes te maken. Hoe kun jouw kind helpen met het maken van de juiste studiekeuze? Het begint allemaal al op de middelbare school met het kiezen van het vakkenpakket. Hoe je jouw puber een handje kunt helpen? Dat lees je hier.

Wat wil jouw kind?

Het allerbelangrijkste is natuurlijk om als uitgangspunt te nemen wat jouw kind graag wilt. Met een opstandige puber kan het lastig zijn om een duidelijk antwoord te krijgen, maar dit zou het eerste uitgangspunt moeten zijn. Wat wil hij gaan studeren of welk beroep wil hij graag uitvoeren? Weet hij dat al? Als dit al bekend is, dan is het eenvoudig om de nodige informatie op te zoeken over welke vakken verplicht zijn voor deze studie. Maar als jouw tiener nog helemaal geen idee heeft welke studie hij wil gaan volgen, dan kan een beroepskeuzetest en een studiekeuzetest aan te raden zijn. Dit zijn leuke testjes waarbij je kunt zien welke karaktereigenschappen en vaardigheden bepalend zijn voor jouw voorkeur aan studie of beroep.

Het vakkenpakket

Op de middelbare school kies je tegenwoordig uit vier verschillende vakkenpakketten. Deze pakketten bevatten standaard vakken en deze pakketten richten zich vaak op bepaalde vervolgstudies. De vakkenpakketten ziet er als volgt uit:

EM Economie en Maatschappij

Dit profiel is gericht op de financiële kant, het zakenleven, voor econoom, regelaar of rekenaar. Vervolgopleidingen kunnen bijvoorbeeld zijn: bedrijfseconomie, fiscale economie of international business.

CM Cultuur en Maatschappij

Dit profiel is gericht op kunst, taal, recht en maatschappelijke vakken, voor kinderen met een artistieke, creatieve inslag. Vervolgopleidingen kunnen bijvoorbeeld zijn: talenstudie, sociale studie of kunstacademie.

NG Natuur en Gezondheid

Dit profiel is gericht op de medische en biologische wereld, voor kinderen die graag werken met ‘levend materiaal’ in een medische of biologische wereld. Vervolgopleidingen kunnen bijvoorbeeld zijn: geneeskunde, fysiotherapie, biologie, verpleegkundige of biomedische wetenschappen.

NT Natuur en Techniek

Dit profiel is een exact profiel en is gericht op de technische sector, voor kinderen die graag hun tanden zetten in wat rekenwerk en nieuwsgierig zijn naar hoe dingen werken. Vervolgopleidingen kunnen bijvoorbeeld zijn: technische studie, werktuigbouw, elektrotechniek, informatica en wiskunde.

Iedere leerling van het Nederlands onderwijs is verplicht om wiskunde, Nederlands en Engels te volgen. Daarnaast bevatten deze pakketten verplichte vakken. Dit is voor CM bijvoorbeeld Geschiedenis, bij EM Economie en bij de Natuur pakketten Biologie en Natuurkunde. Naast de verplichte vakken van het pakket, is er ook ruimte voor vrije profilering. Dit is de ruimte waar jouw kind zelf mag bepalen welke vakken het nog meer wilt volgen. Het vrije deel bestaat vaak uit één of twee vakken. Volgt jouw kind een Bèta pakket, maar wilt het ook graag talen leren? Dan kan in het vrije deel altijd een taal worden toegevoegd.

Kiezen waar je goed in bent, of wat belangrijk is?

Het is natuurlijk erg aantrekkelijk om te kiezen voor vakken die je leuk vindt of waar je goed in bent. Echter, het kan de taak van ouders zijn om ook jouw kind de goede richting op te helpen. Wilt jouw kind het liefst Alpha vakken volgen, maar zijn Bèta vakken nodig voor de vervolgopleiding? Dan is het goed om dit duidelijk met hem te bespreken. Het is belangrijk dat het juiste pakket wordt gekozen voor de studiekeuze later.

In de vrije ruimte kunnen altijd nog vakken naar keuze toegevoegd worden. Ook is het op veel middelbare scholen mogelijk twee pakketten te combineren. Is jouw kind ijverig en wilt het meer vakken volgen of weet het nog niet welke studie hij of zij wilt gaan volgen? Dan kan het volgen van twee vakkenpakketten aan te raden zijn. Als ouder is het de taak om goed advies te kunnen geven aan jouw kind. Bespreek de opties om te studeren en welke vakken hier echt voor nodig zijn, of deze nu leuk zijn of niet.

Hoe kan je helpen?

Het is belangrijk dat je als ouder helpt bij het maken van de juiste studiekeuze en begeleidt bij de keuzes. Natuurlijk is het belangrijk dat je zoon of dochter zelf keuzes maakt. Het is het onderdeel van volwassen worden, maar je kunt hem natuurlijk wel hierin begeleiden. Om dit zo goed mogelijk te doen, hebben wij de volgende tips:

Praat met je kind

Praat met je kind. Weet hij al wat hij wil? Bespreek zijn passies en talenten. Wat zou daarbij passen? Hoe kijkt hij hier zelf naar? Probeer met hem zoveel mogelijk in een open gesprek te blijven.

Laat je informeren

Op scholen worden vaak open dagen en/of onderwijsbeurzen georganiseerd. Ga er naar toe en laat je zo goed mogelijk informeren. Op school hebben ze ieder jaar opnieuw hiermee te maken, zij weten dus echt wel waar jij tegenaan kan lopen en hebben zij tips hoe je met bepaalde zaken om kunt gaan. Daarbij heeft school ook een goed inzicht op zijn studiekwaliteiten.

Snuffelen

Laat hem snuffelen aan de richting die hij wil kiezen. Wellicht door een meeloopstage? Laat hem zich verdiepen in de keuze die hij wil gaan maken. Is dit echt wat hij wil?

Invloeden van buitenaf

Houd er als ouder rekening mee dat kinderen op deze leeftijd sterk beïnvloedbaar zijn. Het kan dus makkelijk zijn dat je puber iets wil doen, omdat bepaalde (populaire) klasgenoten deze richting op willen. Het is dus belangrijk om als ouder te filteren of zijn keuze echt zijn keuze is, of dat deze wordt bepaald door externe factoren.

Alles is aan verandering onderhevig

Neem de stress van je kind serieus maar probeer de stress niet onnodig hoog te maken. Wist je dat 70% van de beroepsbevolking niet werkzaam is in het vakgebied waar hij of zij voor opgeleid is? Echte foute keuzes bestaan dus eigenlijk niet.

Maar het allerbelangrijkste, geef hem het gevoel dat je hem steunt en achter hem staat. Welke keuze hij uiteindelijk ook gaat maken!

liefs Marion

Meer informatie

Een bijbaantje voor kind: ja of nee?
Hierom kan bijles goed zijn voor je kind!
SvPO: School voor Persoonlijk Onderwijs: wat zijn de voordelen?
Bijbaantjes voor pubers, wat is mogelijk en “wat schuift het”?
Help je puber met plannen. Maar hoe dan?
Rare tijden voor examenleerlingen, hoe kan je ze helpen?
Hoera geslaagd! Maar hoe nu verder?
Voorbereiding op het examen, hoe doe je dat?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *