Overdag kan je kindje misschien al heel goed zindelijk zijn, maar ’s nachts is een ander verhaal. Bedplassen is een vervelend probleem, zowel voor je kindje als voor jou. Maar tijdens de zindelijkheidstraining, is dit een heel normale fase. Overdag heeft je kindje nog enige controle over zijn blaas, maar in de nacht is dit toch veel lastiger. Tussen zindelijkheid overdag en zindelijkheid in dag én nacht, kan zomaar een paar jaar verschil zitten.
Controle over zijn blaas
Je kindje krijgt eerst controle over zijn darmen en daarna pas over zijn blaas. Bij sommige kinderen kun je al bij 18 maanden beginnen met de training, maar andere zijn er pas veel later aan toe. Geduld is een schone zaak, want te vroeg beginnen kan je kindje onzeker maken. En dan wordt het nog veel lastiger.
Wanneer is het bedplassen?
Wist je dat veel schoolkinderen, zo’n 8 tot 10%, nog regelmatig in bed plassen? Zelfs pubers kunnen er nog last van hebben. Tot de leeftijd van 5 jaar wordt er eigenlijk nog niet gesproken over ‘bedplassen’, we spreken pas van bedplassen wanneer het kind minimaal 5 jaar is en minstens 2 keer per maand in zijn bedje plast, terwijl hij overdag gewoon zindelijk is.
Voorzorgsmaatregelen
Natuurlijk kun je er wel alle voorzorgsmaatregelen voor nemen, zoals niet meer drinken vlak voor het slapen gaan, plassen voor het slapen, tussendoor je kindje uit bed halen om nogmaals te gaan plassen, maar alle tips geven geen garantie op succes.
Potje op de kamer
Je kunt eventueel een potje op zijn kamer zetten, zodat hij gewoon op zijn kamer kan plassen, als hij in het donker niet naar de WC durft. Laat een nachtlampje branden, zodat het niet zo donker is en geef hem ’s nachts een normale onderbroek of luierbroek aan, zodat hij hem makkelijk zelf naar beneden kan trekken.
Leg alvast voor de zekerheid een set schone kleding en beddengoed klaar, zodat je daar ’s nachts niet meer naar hoeft te zoeken.
Plaswekker
Je kunt er ook voor kiezen een plaswekker of plasbel te gaan gebruiken. Je kindje slaapt dan op een speciaal laken wat verbonden is aan deze wekker of bel. Zodra hij gaat plassen, gaat de bel af en kan je kindje snel naar de WC worden gebracht. Zo’n 60% van de kinderen, heeft baat bij dit systeem. In sommige gevallen kan er een terugval zijn, na het verwijderen van de plaswekker. Dit is wellicht te voorkomen om voor het definitief te verwijderen, de plaswekker afwisselend wel/niet te gebruiken.
Bedplassen als signaal
Wanneer je kindje al enige tijd ’s nachts zindelijk was en toch ineens weer in zijn bed gaat plassen, is dit doorgaans een signaal dat er iets aan de hand is. Het kan een manier van aandacht vragen zijn, wat nogal eens wil voorkomen bij de komst van een broertje of zusje maar er kan natuurlijk ook iets anders aan de hand zijn. Misschien is er wel iets vervelends met hem gebeurd? Is hij ergens bang of zenuwachtig voor?
Buiten de deur
De reden kan zich ook buiten huis bevinden, bijvoorbeeld dat hij wordt gepest op school, waar je niks van weet. Het is goed te onderzoeken of je dit kunt achterhalen en als je er zelf niet achter komt, roep dan de hulp in van de huisarts. Er kan natuurlijk ook een medische oorzaak voor zijn.
Wat is het probleem?
Je kunt thuis natuurlijk alle voorzorgsmaatregelen treffen, maar het wordt lastig wanneer hij ergens anders gaat slapen. Het bedplassen brengt ook schaamte met zich mee. Het heeft dan wel degelijk invloed op zijn sociale leven. Belangrijk om daar zorgvuldig mee om te gaan.
Wees geduldig en lief
Je kindje kan er niets aan doen, hij schaamt zich er voor en zou het ook graag anders willen. Het heeft dus totaal geen zin om boos op hem te worden, hoe vervelend je het ook vindt om ’s nachts zijn bed te moeten verschonen. Maar met boos worden, maak je het echt niet beter. Integendeel. Wees lief voor hem en geef hem een veilig gevoel. Daar is je kindje nog het meest bij gebaat.
Meer informatie
Zindelijkheidstraining. Veelal een kwestie van geduld en belonen.
Zindelijk maken is kinderspel (Welk potje kies je hiervoor?)
Bedplassen bij kinderen: hoe ga je hiermee om?
De snelle ontwikkelingsfase van peuters
Je kind zindelijk maken: 5 hacks waar je nooit aan gedacht zou hebben
Hoe werken beloningssystemen? En voor wie zijn ze geschikt?
Zindelijk worden: Hoe wordt je peuter zindelijk?
Bang in het donker. Welke producten kunnen hierbij helpen?
Zindelijkheidstraining – Uitdaging of avontuur?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com