Nu het mooie weer zich eindelijk heeft aangediend, brengen we steeds vaker tijd in onze tuinen door. We barbecueën met vrienden, lezen een goed boek in het zonnetje of zijn volop bezig met tuinieren. Vooral het barbecuegedeelte spreekt ons erg aan. Dat bracht ons dan ook direct op het geniale idee om een blog te schrijven over barbecue inspiratie. Wat leggen we deze zomer op de barbecue? 5 tips!
Fruit
Fruit op de Weber barbecue? Jazeker! Zowel ananas als watermeloen kun je prima op de barbecue leggen. Als je hier nog nooit van hebt gehoord klinkt het waarschijnlijk nogal vreemd. We raden je echter aan om het gewoon eens uit te proberen: je krijgt er zeker geen spijt van. Je kunt fruit van de barbecue als toetje eten na al die (vega)burgers en speklapjes, maar ook tussendoor is het heerlijk. Snijd de ananas in lange parten en leg ze op de barbecue. Je kunt eventueel wat suiker of rum toevoegen voor een nog intensere smaak. Met rum is het gerecht natuurlijk niet meer geschikt voor kinderen.
Ook watermeloen laat zich prima barbecueën. De smaak van de meloen wordt door het grillen een stuk intenser. Het beste effect bereik je met een houtskool barbecue. Snijd de watermeloen in plakken die niet te dik, maar ook weer niet te dun zijn. Bestrijk eventueel met een mengsel van honing en limoen voor een nog intensere smaak, en grillen maar! Watermeloen van de barbecue laat zich overigens uitstekend combineren met wat zoutere kaassoorten. Zie jij nog een reden om je barbecue avontuur niet met een kaasplankje te combineren?
Vegetarisch
Steeds meer Nederlanders zijn flexitariër of helemaal vegetarisch. Eet jij liever geen vlees, maar staat er wel een barbecue op het programma? Geen nood! Er zijn tegenwoordig heerlijke vegetarische burgers, steaks en schnitzels die je ook prima op de barbecue kunt leggen. Door deze vleesvervangers te barbecueën krijgen ze die karakteristieke barbecuesmaak die niet te versmaden is. Smeer je burger of steak eventueel in met een klein beetje barbecuesaus of hickory rookaroma voor een intense smaakbeleving.
Vis
Liever een vleesloos dagje, maar geen vegetariër? Kies dan voor een visje: supergezond en minstens even lekker als vlees. Garnalenspiesen, zalm en pangasius filet zijn alle drie heerlijke soorten vis die het goed doen op de barbecue. Besprenkel met peper, zout en wat citroensap en wikkel vervolgens in aluminiumfolie. Laat de vis langzaam garen op de barbecue. Garnalenspiesen hoef je overigens niet in folie te wikkelen: deze kunnen zo op de barbecue. Lekker met een marinade van olijfolie, knoflook, dille en citroensap!
Groente
Groente op de barbecue? Jazeker! Dagelijks 250 gram groente (of meer) eten is aanbevolen om gezond te blijven. Op dagen dat we barbecueën hebben we vaak de neiging om ons vol te proppen met stokbrood, salades en stukken vlees of vis. De groenten schieten er dan niet zelden bij in. Door groente op de barbecue te leggen reken je hier voorgoed mee af. Maar welke groenten zijn lekker op de barbecue? De traditionele maiskolf gaat immers ook weleens vervelen (bovendien is mais eigenlijk een graan, en dus helemaal geen groente).
Rode bieten, knolselderij, gehalveerde paprika’s, hele bloemkolen, wortels en prei zijn enkele voorbeelden van groenten die prima op de barbecue geroosterd kunnen worden. Met knolselderij kun je zelfs fantastische burgers maken. Snijd de groente in plakken die ongeveer even dik zijn als een hamburger. Marineer vervolgens met een marinade van olijfolie, Italiaanse kruiden, rode wijnazijn, paprikapoeder en tabasco en je hebt gegarandeerd een succesrecept waar zowel vleeseters als vegetariërs heerlijk van zullen genieten!
Vlees
Houd je het toch liever gewoon bij vlees? Ook hiermee kun je eindeloos variëren. Naast de gebruikelijke kippenpoten, speklapjes en hamburgers zijn er nog veel meer soorten vlees die heerlijk smaken op de barbecue. Ook spareribs en pulled pork zijn bijvoorbeeld heerlijk wanneer deze op de barbecue zijn bereid. Vergeet niet om naast al dat vlees ook een heerlijke satésaus, stokbrood met smeersels en verschillende soorten salade te serveren. Laat die zomer nu maar komen!
Meer informatie
Barbecue: Waar moet je op letten als je zwanger bent?
Een barbecue op je trouwdag? Dat is goed vlees kopen en meer…
Gezellig buiten koken! maar waar ga je voor kiezen?
De lekkerste buitengerechten!
Wat gooien we allemaal op de BBQ?
Met deze zomerhapjes wordt het pas echt feest!
Barbecueweetjes die je leven gaan veranderen
Bronvermelding
Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com
#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Osdorp.nl.