Bang voor honden
Kleine kinderen en honden kunnen goede vrienden zijn, maar soms heeft het even tijd nodig. De vriendschap gaat niet altijd vanzelf. Je peuter kan een beetje bang voor honden zijn en dat is eigenlijk helemaal niet zo gek. Honden zijn vaak net zo groot of groter dan je peuter en kunnen ineens enthousiast blaffend op je af rennen. En dan heb je ook nog zo’n enorme kwispelende staart die alle kanten op gaat. Noem het maar geen monster.
Maar als je kind echt heel erg bang is, is het wel lastig. Honden zijn zo’n beetje overal…
Angst is niet verkeerd
Een beetje angst is niet verkeerd. Zouden peuters geen ontzag hebben voor honden, dan kan dat vervelende gevolgen hebben voor zowel je kindje als de hond. Een beetje angst, is dus eigenlijk wel goed. Natuurlijk is het een ander verhaal wanneer je kindje niet meer over straat durft of in het park durft te spelen omdat hij daar een hond kan tegenkomen en met 2,2 miljoen honden in ons land, is die kans wel heel erg groot. Een hond als huisdier, is dan al helemaal geen optie meer.
Rationele angst
De angst bij je kindje hoeft niet volledig te verdwijnen, maar je kunt wel proberen de irrationele angst terug te brengen naar rationele angst, zodat je peuter uiteindelijk voorzichtig en met kleine stapjes tegelijk, een hond durft te aaien zonder gillend weg te rennen of in paniek te raken.
Waar komt de angst vandaan?
Als de angst ‘ineens’ ontstaat is het raadzaam om te ontdekken waar die angst vandaan is gekomen. Heeft je kind een nare ervaring gehad met een hond? Wilde hij bijvoorbeeld een hond aaien die ineens ging blaffen of zelfs bijten? Is je kindje angstig geworden door iemand anders? Bijvoorbeeld door het horen van een ervaring of spannend verhaal van een ander. Heeft hij misschien iets op TV gezien, eng gedroomd of misschien was je voorleesboek te spannend? Er kunnen heel veel oorzaken zijn, en soms is er gewoon geen duidelijke oorzaak te vinden en is het zoals het is.
Hoe reduceer je de angst?
Neem op de eerste plaats de angst van je kindje serieus! Dat helpt je peuter alvast een klein beetje. Hij mag best iets eng vinden, alleen wil je graag die angst bij hem wegnemen. Dat neemt niet weg dat je zijn angst wél serieus moet nemen en niet moet weg wimpelen met ‘Ach, stel je niet aan.’ Veroordeel hem dus niet op zijn angst.
Bang voor honden – Praten kan helpen
Praat met je kindje en vertel hem dat je zijn angst ziet en hem daar graag bij wil helpen. Misschien heeft hij zelf ideeën wat hem zou kunnen helpen? Hoe gaat hij met andere angsten om? Bedenk samen een plan om met zijn angst voor honden te leren omgaan. Gewoon in kleine stapjes en geen overhaaste acties.
Je kunt hiervoor kinderboeken gebruiken die over honden gaan. Lieve, leuke, schattige verhalen over honden, zodat je peuter leert dat honden ook heel leuk en schattig kunnen zijn. Je hebt hartstikke veel leuke voorleesboekjes met honden in de hoofdrol. Je vindt er vast wel eentje die jouw peuter geweldig gaat vinden.
Hondenknuffel
Ga op zoek naar een goede knuffel in de vorm van een hond. Kan een gewone knuffel zijn, kan ook een speelgoedhond zijn met batterijen die kan blaffen en/of kwispelen, kortom ga op zoek naar een leuke speelgoedhond en laat je kindje daar mee spelen. Hij zal het vast hartstikke leuk vinden.
Lieve hondenfilmpjes
Ook zijn er allerlei leuke filmpjes te vinden om hondjes. Kijk eerst zelf naar het filmpje zodat je zeker weet dat er geen angstige momenten in zitten en laat het dan pas aan je peuter zien.
Op zoek naar een lobbes
Als je merkt dat je peuter niet langer meer bang is voor speelgoed honden, ga dan in je omgeving op zoek naar een betrouwbare hond. Vrienden, buren, familie, ergens zit vast zo’n pluizige, of donzige goed sul. Zo’n heerlijke lobbes. Liever niet zo’n klein hondje, omdat die doorgaans wat feller zijn en van zichzelf vaak schrikachtig zijn.
Ouderen en/of gesteriliseerde honden zijn doorgaans wat rustiger en vriendelijker dan jonge honden. Kies liever geen hond die zo enthousiast is dat hij gelijk kom aanrennen en je een lebber in je gezicht wilt geven. Je peuter zal zich het apezuur schrikken, terwijl de hond het alleen maar lief bedoelt.
Laat je peuter rustig wennen
Eenmaal bij de hond? Vertel dan je peuter wat de hond bedoelt met zijn geluid en bewegingen. Vertel hem dat blaffen zijn manier van praten is en dat kwispelen met zijn staart een teken is dat hij blij en vrolijk is. En ja, dat die staart in zijn enthousiasme ook wel eens tegen iemand aankomt, maar dat het hondje daar niks aan kan doen en dat de hond dit zeker niet gemeen bedoelt.
Laat je peuter de hond rustig benaderen en misschien, durft hij hem zelfs wel een zachtjes te aaien?
Beloning!
En is het gelukt? Laat je peuter zien hoe trots je op hem bent dat hij dit zo goed heeft gedaan! Vier het met hem! Prijs hem en vertel hem hoe knap hij is dat hij zijn angst heeft overwonnen!
Je kindje kent helemaal geen angst voor honden
Dat kan natuurlijk ook, dat je peuter helemaal geen angst voor honden, of dieren in het algemeen heeft. In dat geval is het belangrijk om je peuter een beetje voorzichtigheid bij te brengen. Het kan immers totaal verkeerd gaan wanneer hij enthousiast op een (vreemde) hond afrent om te aaien. Doe dit met beleid, want je wilt natuurlijk ook weer niet dat je peuter juist bang voor dieren wordt.
Voorzichtig aaien
Leer je peuter dat hij altijd aan het baasje moet vragen of hij de hond mag aaien. Niet iedere hond vindt het fijn om geaaid te worden. Leg dat ook aan je peuter uit. En als hij gaat aaien leer hem dan dat hij dit voorzichtig doet. Als de eigenaar het goed vindt en er een rustig moment is, dan kan je peuter rustig zijn handje uitsteken, zodat de hond er aan kan snuffelen. Wanneer de hond nieuwsgierig is of contact wil, komt hij vanzelf naar het handje toe. Als dit niet gebeurt, laat dan de hond verder met rust want dan heeft hij er blijkbaar geen zin in.
Als de hond wel naar het handje van je peuter komt, kan hij hem rustig onder zijn kin kriebelen of op zijn borst. Aai hem liever niet op zijn kop. Veel honden vinden dit niet fijn!
Vertel je peuter dat als hij een hond niet kent, niet te dicht in de buurt moet komen en is er geen eigenaar in de buurt? Laat je peuter de hond dan niet aaien.
Extra informatie
Welke hondenrassen zijn ideaal voor een gezin?
Gebeten door een vechthond! Tims dochter overkwam het
Huisdierregels top 10 voor peuters en kleuters
Opgroeien met honden
Vragen om huisdier
Er even tussenuit, maar waar kun je heen met de hond?
Ik wilde graag een hondje. Maar kreeg een goudvis (persoonlijk blog)
Kinderen en huisdieren
Vragen om huisdier
De invloed van huisdieren op kinderen
12 spullen die je nodig hebt voor je hond
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com