Je zou denken dat alle jongetjes worden geboren met een plassertje én balletjes, maar wist je dat bij drie op de honderd jongetjes een zaadbal ontbreekt of zelfs allebei? De zaadballetjes worden aangemaakt in de buikholte, met de bedoeling dat ze ergens in de zevende maand van de zwangerschap verplaatsen door de buikholte, via het lieskanaal, naar de balzak. Maar niet in alle gevallen gaat dit dus goed.
Balletjes en plassertje
Maar niet alleen met de balletjes kan iets mis zijn, ook met het plassertje kan wat aan de hand zijn. Daarom in deze blog aandacht voor de balletjes en het plassertje. Meisjes hebben doorgaans geen aangeboren problemen op dit gebied, maar zijn wel wat gevoeliger voor blaasontsteking. Door de korte urinebuis dringen bacteriën wat makkelijker naar binnen.
Ballenkaartje
Bij de controle op het consultatiebureau zal van je zoontje al snel een ‘ballenkaartje’ worden aangemaakt. Hierop staat onder andere waar de balletjes zich bevinden. Dit kan namelijk verschillen:
Een of twee zaadballetjes ontbreken maar zijn wel voelbaar in of bij de ingang van het lieskanaal.
Een of twee zaadballetjes ontbreken maar zijn ook niet voelbaar in of bij het lieskanaal.
De zaadballetjes bevinden zich keurig in de balzak. Ieder op zijn eigen plekje.
Een of twee zaadballetjes bevonden zich in de balzak maar worden terug het lieskanaal ingetrokken.
Een stukje buikvlies wordt met de balletjes mee het lieskanaal ingetrokken.
Cryptochidisme
Het niet indalen van de balletjes komt ongeveer bij 5% van de jongetjes voor. Een andere term voor niet ingedaalde testis is ‘cryptorchidisme’. Bij te vroeg geboren jongetjes komt dit zelfs wel bij 30% van de baby’s voor. Gedurende het eerste half jaar na de geboorte, daalt het in de meeste gevallen alsnog in. Maar niet bij alle kinderen.
Genezing
Wanneer een of twee balletjes voelbaar zijn in of bij de ingang van het lieskanaal, zal de dokter heel voorzichtig het lieskanaal aftasten om te kijken of het zaadballetje alsnog onderweg is naar de balzak. Soms lukt het om hem de goede richting op te masseren.
Wanneer de balletjes ontbreken en ook niet voelbaar zijn in of bij het lieskanaal, zal even worden afgewacht of het afdalen alsnog vanzelf gaat plaatsvinden. Een langdurig verblijf in de buikholte is echter niet zo goed voor de zaadproductie van later.
Wanneer de balletjes zich wel in de balzak hebben bevonden, maar zich terug getrokken hebben naar het lieskanaal, kan dit eventueel met een operatie weer worden verholpen. Ook wanneer er een stukje buikvlies mee wordt getrokken, kan dit operatief worden verholpen.
De oorzaak
De oorzaak is nog niet helemaal bekend. Een hormonale disbalans bij de moeder of een abnormale reactie van de baby op de hormonen van de moeder, kan meespelen. Soms ligt de oorzaak in de fibreuze streng die de testis door het lieskanaal leidt of aan de spiertjes hierin die niet goed werken.
Bron: www.erasmusmc.nl
Plassertje
Ook aan het plassertje van een jongetje kan van alles mis zijn. Zo kan het plasgaatje aan de onderkant van de eikel zitten, in plaats van op het topje. Wanneer dit meer dan een centimeter eerder ligt, dan wordt met ene kleine chirurgische ingreep de uitgang naar het topje van de eikel gebracht.
Ook kan de klep in de urinebuis niet goed functioneren. Dit kan je kindje al in de baarmoeder ziek maken. Het urine kan er immers niet uit en hoopt zich op. Dit zorgt voor een nierafwijking, nog voor de geboorte.
Voorhuidje
Vlak na de geboorte is de voorhuid nog te klein om over de eikel te trekken. Met ongeveer 1,5 to 2 jaar is de voorhuid ruim genoeg om de eikel door te laten. Liever niet voor die leeftijd met kracht alles forceren. Dit kan de voorhuid beschadigen. De littekens zorgen er namelijk voor dat de voorhuid nog nauwer wordt.
Meer informatie
Testikel: Indalen en mogelijke afwijkingen. Hier moet je op letten.
Baby in bad – Waar moet je op letten?
Hygiëne van je baby, hoe houd je hem schoon en gezond?
Navelverzorging van je baby. Waar moet je op letten?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com