Site pictogram Oudersenzo

Babyzwemmen – een bijzondere ervaring voor beiden

Babyzwemmen is een bijzondere ervaring voor beiden. De meeste recreatieve zwembaden hebben hiervoor een apart baby/peuterprogramma. Op dagen wordt gezorgd dat de temperatuur van het zwembadwater iets hoger ligt dan normaal (gemiddeld 31 – 32 graden Celsius). In kleine groepjes begeleidt een speciaal hiervoor opgeleide zweminstructeur de baby’s in hun waterspel.

Babyzwemmen: Heerlijk vrij bewegen

Met spelletjes en liedjes maakt jouw kindje voor het eerst kennis met het grote water. Heerlijk vrij bewegen, lekker spetteren en spatteren, zwieren en drijven. Eerst voorzichtig een paar druppeltjes over het hoofdje en daarna – tegelijk met mama – kopje onder… Wat een ervaring, zo fijn om dit samen met je kindje te kunnen beleven. Deze herinneringen blijven voor altijd bij je. Bijzondere momenten om te koesteren.

Speelse wijze

Op speelse wijze leert je kindje zo de mogelijkheden en onmogelijkheden van water kennen; het vrije bewegen bevordert de ontwikkeling van de spiertjes – en in een later stadium de coördinatie van armen en benen. De indrukken die je baby tijdens het zwemmen opdoet zijn nieuw, intens en fun. En hij doet het samen met jou! Door het voortdurende contact dat je met je kindje houdt, ontstaat een nog hechtere band. Het is mooi om te zien hoe zelfs kleine baby’s reageren op water… Water is tenslotte het leukste speelgoed dat er bestaat!

Praktische informatie

Je kunt in principe al met zes weken starten met babyzwemmen; met twaalf weken houdt je kindje zich iets beter op temperatuur. Het juiste moment om te starten hangt van een paar dingen af. De regels omtrent leeftijd van het zwembad, eventueel het advies van het consultatiebureau (bijvoorbeeld na de eerste vaccinaties). Maar ook het gestel van je kind en dat van jou. Om je kindje vast te laten wennen aan de overgang naar het relatief koudere zwembadwater kun je thuis heel geleidelijk de temperatuur van het badwater telkens iets verlagen.

Dertig minuten

De lessen duren zo’n dertig minuten. Er wordt in de regel les gegeven in kleine groepen, oplopend in leeftijd van bijvoorbeeld 0 – 6 maanden, 6 – 12 maanden, van 1 – 2 jaar, van 2 – 3 jaar en vanaf 3 jaar. Voor de juiste samenstelling van de groepen, criteria voor minimale leeftijd, de lestijden en tarieven kun je het beste contact opnemen met het zwembad van jouw keuze. De meeste zwembaden hanteren een combinatietarief voor begeleider en kind; gemiddeld tussen de 3,50 à 5,00 euro per les.

Zwemluier

Het is verstandig om je kindje een uurtje voor de les geen voeding meer te geven. Je baby draagt geen luier in het water maar een speciaal daarvoor bestemde zwemluier of gewoon een zwembroekje.
Wanneer de les is afgelopen is douchen de meest voor de hand liggende afronding. Maar met name voor de hele kleintjes is dit vaak een heftige, lawaaiige ervaring. Lekker droog en warm wrijven en goed insmeren met een vette babylotion of olie, is voldoende. De zwembaden die aan baby/peuterzwemmen doen hebben veelal aankleedkussens, luieremmers, magnetrons en andere specifieke babyzaken waar je vrij gebruik van mag maken.

Lekker warm

Kleed je baby voldoende warm aan. Het lijkt na de les warm en benauwd maar zeker voor de kleintjes is de overgang naar de buitenlucht groot. Buiten het zomerseizoen is een muts is geen overbodige luxe.

Ongerustheid door onderzoek België

Een paar jaar geleden was er een hoop ongerustheid bij ouders van baby’s en peuters over zwemmen in chloorwater. Uit een onderzoek in België (door prof. Dr. A. Bernhard, toxicoloog verbonden aan de Katholieke Universiteit in Leuven) bleek een duidelijk verband tussen zwemmen in chloorwater en een verhoogd risico op astma en bronchitis bij kinderen. Ook uit onderzoeken gehouden in Engeland, Duitsland en Zweden bleek dat er een verband bestond tussen zwemmen in overdekte baden en astma/bronchitis.

Onafhankelijk onderzoek zwemwater

Staatssecretaris Van Hoof van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vroeg de Tweede Kamer om een onafhankelijk onderzoek. Hierop liet staatssecretaris Van Geel van VROM (Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer) een onderzoek starten naar de invloed van luchtkwaliteit op het voorkomen van klachten bij personeel van zwembaden.
Hierin werd mede de stand van de techniek voor het reinigen van zwemwater en alternatieven voor het gebruik van chloor onderzocht. Tevens ging men na wat Nederland kan doen met buitenlands onderzoek naar het mogelijk ontstaan van astma bij kinderen die veel in het zwembad komen.

Institute for Risk Assessment Sciences

Van Geel besteedde het onderzoek uit aan het instituut IRAS (Institute for Risk Assessment Sciences) van de Universiteit Utrecht en het NKAL (het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen).
De onderzoeksresultaten zoals deze in België bekend zijn gemaakt, zijn op eenzijdige wijze verkregen en onvoldoende juist geïnterpreteerd, en als zodanig niet alarmerend voor de Nederlandse situatie, aldus het IRAS en NKAL.

Wetgeving in Nederland

Veilig babyzwemmen

Verder zijn er nog allerlei scheikundige berekeningen en reacties bekend bij het gebruik van chloor en ander ontsmettingsmiddelen in zwembaden, maar dat werd ons iets te ingewikkeld. Eén ding staat vast: je mag er als ouder/verzorger van uit gaan dat zwemmen in overdekte baden in Nederland veilig is voor jou en je kind!

Strenge regels voor babyzwemmen

In Nederland worden in openbare zwembaden strenge regels nageleefd middels het Besluit hygiëne en veiligheid badinrichting en zwemgelegenheid (Bhvbz) en de Wet hygiëne en veiligheid badinrichting en zwemgelegenheid (Whvbz). Deze richtlijnen betreffen de veiligheid en gezondheid van personeel én bezoeker.

Meer informatie

Willy Woef op zwemles
Heeft je kind waterwratten? Dit kun je doen!
Zwemles – Op welke leeftijd begin je met zwemles?

Bronvermelding

Tekst: Monique Hordijk
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten