Babyuitzet checklist. Dit heb je allemaal nodig voor de komst van je baby!
Je bent zwanger. Misschien ben je al om je heen aan het kijken voor een mooie babykamer. Maar naast een bedje en wat kleertjes, heb je nog veel meer nodig. Maar wat allemaal? Zeker als het je eerste kindje is, is het helemaal niet zo gek wanneer je dat niet weet. Daarom hebben wij een handige babyuitzet checklist voor je samengesteld. Uitdraaien (pdf) en shoppen maar!
Goede tip
Vergeet niet om ook altijd goed de prijzen te vergelijken van babyspullen. Er zit vaak veel prijsverschil tussen babyproducten en zelf ook voor hetzelfde babyproduct in verschillende winkels. Je kan dit bijvoorbeeld doen bij Babyspullen Vergelijken.nl.
Het babykamertje
Ledikant of wieg
Commode
Linnenkast
Matras
Ondermatrasbeschermer
Sluier (voor ledikant)
Standaard voor sluier
Dekbed of twee dekens
2 lakentjes
Hang- of wandlamp
Behang en gordijnstof
1 á 2 moltonzeiltjes
2 molton onderhoeslakens
2 á 3 hoeslakens glad of badstof
Box en boxkleed
2 kruiken
2 kruikenzakken
Babyfoon
Verzorging
Bad en badstandaard
Luieremmer met deksel
Aankleedkussen
Badthermometer
Zeepdoosje
Nagelschaartje met ronde punten (pas na 6 weken gebruiken)
Wattenpot
2 badcapes
Commodedoek
Borsteltje (zacht) en kam
12 hydrofiel luiers
1 pak kleine wegwerp luiers (2,5 tot 5 kilo) of wasbare luiers
3 á 6 flanelluiers
3 á 5 navelbandjes
6 washandjes hydrofiel
Zeep voor baby’s
Zinkzalf voor baby’s
Olie voor baby’s
Haarlotion voor baby’s
Shampoo voor baby’s
Natte doekjes voor baby’s
Bodylotion voor baby’s
Tummy Tub (met standaard) of bademmer
Fopspeentje
Extra aanschaffen bij gebruik van katoenen luiers
12 extra hydrofiel luiers
12 piqué luiers
6 flanellen luiers
1 doos strikslips
1 pak inlegluiers
Luier klemmen
Voeding
Borstvoeding
6 á 9 spuugdoekjes
Voedingskussen
2 voedings beha’s
Borstcompressen
Kolf
Zoogcompressen
Voedingskussen (optioneel)
Kolfapparaat (optioneel)
Flesvoeding
6 á 9 spuugdoekjes
4 flessen, glas of kunststof in de maat 125 tot 300 ml
4 spenen, siliconen of rubber (let op: niet iedere speen past op iedere fles)
1 maatkan (met deksel)
1 flessenborstel
Flesreiniger/sterilisator
Flesverwarmer
Voedingskussen
Voeding
Op stap
Autostoeltje
Kinderwagen (en toebehoren)
Reisledikantje
Buggy
Draagzak
Luiertas
Kleding
4 á 6 rompertjes (maat 56/62)
Slabbertjes
4 setjes kleding
2 babypakjes (maat 50/56)
2 mutsen
Sokjes
Jasje
Voor later
Fietsstoeltje
Kinderstoel en verkleiner
Wipstoeltje
Traphekje(s)
Warmwater bordje
Beschermplaatjes stopcontact
Deurvergrendelingen
Drinkbeker
Po of toiletverkleiner
Opstapje
Kwaliteitseisen
Wieg
Moet minimaal 30 centimeter diep zijn, 45 cm breed en 80 cm lang. Een gaatjesbodem is het meest geschikt omdat die het beste ventileert. Er mogen geen scherpe randen of punten aan de wieg zitten, controleer vooral rieten of rotan wiegjes hierop. Een wieg moet stevig staan zodat hij niet kantelt als een ouder kind eraan hangt. Bij een schommelwieg moet het schommelmechanisme geblokkeerd kunnen worden. De bekleding moet stevig vastzitten en bij voorkeur van badstof of katoen zijn, gebruik geen kussenachtige bekleding omdat dit te weinig ventileert.
Let op dat het hemeltje niet in de wieg hangt. Een baby kan tussen de 3 en 6 maanden in een wieg slapen. Als je kind zichzelf kan optrekken of kan zitten dan moet de wieg niet meer gebruikt worden. Zitten er spijlen aan de wieg, dan moet de afstand tussen de spijlen tussen de 4.5 en 6.5 cm zijn. De wanden moeten goed luchtdoorlatend zijn. Er mogen geen koordjes en andere loshangende dingen in de wieg zitten.
Ledikant
Een ledikant moet minimaal 120 centimeter lang en 60 cm breed zijn. De afstand tussen de spijlen moet tussen de 4.5 en 6.5 cm zijn en de spijlen moeten doorlopen tot aan de bodem. Is de bodem verstelbaar dan moet de minimale afstand in de laagste stand 60 cm zijn en in de hoogste stand 30 cm. In een ledikant kan een kind tot 3-4 jaar slapen, heeft je kind minder dan 20 cm ruimte in de lengte, dan is het bedje te klein. Als je het ledikant lang wilt gebruiken, koop dan een ledikant waarbij de zijwand geopend kan worden, zodat het kind zelf uit zijn bedje kan stappen. De beste keus is een lattenbodem omdat die het beste ventileert. Een bodem moet stevig zijn en mag niet doorzakken.
Matras
Een matras moet minimaal 8 cm dik zijn, tussen het matras en de bedkanten mag niet meer dan 2 cm ruimte zitten. Een binnenveringsmatras bevat veel lucht, dit is goed voor de ventilatie. Gebruik het liefst een polyethermatras. Om de matras moet een katoenen tijk zitten, gebruik geen plastic hoes in verband met schimmelvorming. Het matras mag niet te zacht zijn.
Commode
Een commode is niet per se nodig, een ander kastje of een werkblad kan prima dienst doen. Let erop dat een commode of werkblad een werkhoogte heeft van 90 cm. Het bovenblad moet minimaal 75 cm breed en 60 cm diep zijn. De zij- en achterkant moeten minimaal een rand van 3 cm hoog hebben.
Flessen
Of je kiest voor een plastic of glazen fles is een persoonlijke keus. Let er wel op dat de fles een gladde binnenwand heeft, anders is het heel moeilijk schoonmaken. Na iedere voeding moet een fles grondig gereinigd worden met een speciale borstel, die dus alleen voor de flessen wordt gebruikt, en heet sop. Spoel de fles grondig na met schoon heet water en laat hem uitlekken op een droge plek. Een keer per dag moet een fles 3 minuten uitgekookt worden.
Spenen
Iedere nieuwe speen moet voor gebruik uitgekookt worden, en tijdens gebruik moet de speen één keer per dag 3 minuten uitgekookt worden. Er zijn ook speciale magnetronsterilisators te koop. Siliconenspenen zijn hittebestendig en kunnen in de afwasmachine, het materiaal is minder poreus dan rubber en zal daardoor minder bacteriën verzamelen. Een speen moet iedere zes weken worden vervangen. Er zijn spenen in dentalvorm en kersvorm. De dentalvorm bevordert de ontwikkeling van de kaak en het gehemelte. De kersspeen is rond en bootst de tepel na. Als een baby aan een bepaalde vorm gewend is zal hij niet makkelijk overstappen naar een andere vorm.
Bed opmaken
Uit veiligheidsoverwegingen wordt geadviseerd om van een ledikantje de onderste helft op te maken en wel zo dat de baby met de voetjes het voeteneinde kan aanraken en zich niet onder de dekens kan woelen. Deken en laken reiken tot de schouders.
Leg eerst een matrasbeschermer over het matras, dan een zeiltje wat nooit onder het hoofdeinde mag liggen. Vervolgens een onderlaken en ter hoogte van het hoofdje een hydrofiel luier. Maak dan de onderste helft op met een bovenlaken en 1 of 2 dekens. Gebruik de eerste 2 jaar geen dekbed omdat dit te warm is en verstikking kan veroorzaken. Stop de dekentjes ook niet in een dekbedhoes, ook dit is te warm.
Kleding
Baby uitzet wassen (40 graden). Geen wasverzachter gebruiken in verband met mogelijk overgevoeligheid.
Meer informatie
Zo richt je budgetvriendelijk een leuke babykamer in
Babykamer inrichten? Check deze 5 praktische tips
Baby verzorgingsproducten, wat mag niet ontbreken?
Babykosten: Dit kost (ongeveer) een geboorte
Onmisbare items voor je babyuitzet; wat mag je niet vergeten?
Een kinderbed kopen: waar let je op?
Let op deze kwaliteitseisen bij de inrichting van de babykamer!
Ledikant en wieg moeten veilig zijn
Met deze gouden tips scoor je trendy low-budget babykleding!
Baby basics. Welke producten mag je niet vergeten?
Verzorgingsproducten voor je baby
Voorbereiding op de komst van een baby
Inrichting babykamer, wat heb je nodig?
Kwaliteitseisen voor de baby
De babykamer! Hoe richt je hem in?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com