Site pictogram Oudersenzo

Babytranen, hoe serieus neem je zijn tranen?

Babytranen

Een baby’tje met traantjes op zijn wangetjes… Ach, wat zielig! Je wilt niets liever dan het kindje even dicht bij je houden en het troosten. Stil maar, kleintje, mama is bij je! Maar zijn babytranen al echt een uiting van verdriet? En vanaf welke leeftijd gaan ze huilen met tranen?

Net geboren: huilen jij!

Het eerste wat je horen wilt als je kindje geboren is, is zijn huiltje! Want dan zit het wel goed. Dan gaan die longetjes tenminste hun werk doen en functioneert zijn ademhaling tenminste goed. Maar wist je ook dat je kindje dan nog zonder tranen huilt? O ja, hoor, zijn huiltje is echt en zeker niet gespeeld. Dat snapt die wurm immers helemaal nog niet. Maar waar blijven die tranen dan?

Traanbuisjes

De eerste maand zijn de traanbuisjes nog niet volledig geopend. Daardoor kunnen er simpelweg dus nog geen tranen door heen komen. Meestal zullen de eerste traantjes tussen de 4 en 6 weken verschijnen (en ziet het huilen er dus nog zieliger uit…). Maar ook hierin zitten verschillen. Sommige baby’s huilen pas met tranen aan het einde van hun babytijd! Natuurlijk overleg je dit gewoon met het consultatiebureau als je je zorgen maakt.

lijn groen oudersenzo
Babytranen, hoe serieus moet je zijn tranen nemen?

Eerst wel tranen en daarna niet meer

Let op: je kindje kan ook huilen zonder tranen omdat hij of zij uitdrogingsverschijnselen heeft. Uiteraard is het dan zaak om direct contact op te nemen met je arts. Heeft je kindje dus eerst wel echt met tranen gehuild en stopt dat? Bellen! Uitdrogingsverschijnselen kunnen bijvoorbeeld zijn:

Verstopte traanbuisjes

Traantjes kunnen ook vloeien juist omdat de traanbuisjes verstopt zijn. Dan heeft het dus zeker niets te maken met verdriet. Vieze oogjes maak je schoon door met een steriel gaasje, nat gemaakt met (afgekoeld) gekookt water, over het oogje te wrijven. Doe dit altijd naar het neusje toe. Dit kan je zo’n 2 keer per dag doen. Natuurlijk wacht je niet te lang met het raadplegen van een arts als het niet overgaat. Een oog is immers kwetsbaar.

Zelf beoordelen

Je zult zelf dus heel goed kunnen beoordelen of je kindje nu echt huilt of dat de tranen komen door een irriterend of geïnfecteerd oogje. Bij laatstgenoemde zal het oogje vaak ook rood zijn en/of wil je kindje er maar in wrijven. Bij eerstgenoemde zal je baby ook meestal wel geluid produceren…

Emotionele tranen zijn bijzonder!

Tranen, die niet geproduceerd worden om het oog gezond te houden, maar die een uiting zijn van emoties; wij zijn daar als mens heel uniek in! Het is voor ons een vorm van lichaamstaal, want echte tranen maakt toch wel duidelijk dat deze persoon pijn heeft, verdriet heeft of, dat kan ook, juist heel blij is. Er zijn wel dieren die dus oogvocht produceren, maar dit zou alleen zijn om het oog schoon te houden. De discussie of dit waar is en dieren echt niet kunnen huilen van emotie, die laten we hier maar even in het midden…

Leuk weetje over tranen

Uit onderzoek is gebleken dat moedermuizen beïnvloed worden door een stofje in de tranen van hun jongen. Het zorgt ervoor dat de moedermuizen even niet nog meer willen voortplanten, waardoor de babymuisjes goed verzorgd kunnen worden (bron: esowetenschap.nl). Of dit ook voor mensen zo werkt? Wie zal het zeggen!

Maar waarom huilt je baby eigenlijk?

Goed, tranen dus. Maar waarom zou je kindje zo vaak huilen? Dat is heel simpel: wat moet je anders doen als dat de enige manier is om je te uiten? Je kindje zal dus kunnen huilen om van alles. Honger, moe, pijn zoals de veel voorkomende krampjes, schrikken en er zijn baby’s die zichzelf in slaap moeten huilen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je baby een huilebalk is, het is niet meer dan normaal! Probeer er achter te komen wat welk huiltje betekent, en leer je kindje zo goed kennen. Want huilen van de pijn is toch echt anders dan een gesnik om bijvoorbeeld aandacht te krijgen.

Meer informatie

Troosttips: Manieren om je baby te troosten!
Huilkrampen! Dat is even schrikken, maar geen reden voor paniek!
Huilbaby, hoe ga je hiermee om?
Lichaamstaal van je baby: Leer zijn gebaren begrijpen
Knuffelen of laten huilen?
Hoe ziet een pasgeboren baby eruit?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten