Babykleding – Waar begin je allemaal mee?
Er komt heel wat bij kijken om je babyuitzet compleet te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de inrichting van de babykamer, de wandelwagen, verzorgingsproducten of babykleding. Want wat voor een babykleertjes heb je nodig voor die eerste periode? En hoeveel? Natuurlijk krijg je na de geboorte vast en zeker de nodige kleertjes van vrienden en familie die jullie kindje komen knuffelen, maar vaak zijn dit babykleertjes in een grotere maat. Belangrijk dus, dat je zelf alles in huis hebt voor de eerste weken (of maanden). Maar babykleding shoppen is geen straf. Het is juist hartstikke leuk om te gaan doen! Die kleine kleertjes zijn zo schattig…!
Als je budget echter niet zo groot is, kun je er natuurlijk niet helemaal los op gaan. Vandaar dat we hier op een rij zetten, wat je nou echt voor die eerste periode nodig hebt. Neem ook eens een kijkje bij de HEMA, zij hebben vaak heel voordelige babykleding.
Rompertjes
Laten we beginnen met het ‘ondergoed’, de rompertjes. Rompertjes zijn babypakjes die je over de luier aantrekt en (doorgaans) onder de kleding. Een beetje afhankelijk van het seizoen waarin je kindje wordt geboren, kun je ze met lange mouwen of met korte mouwen kopen. Het beste kun je er zo’n 4 of 6 klaar hebben liggen. Eén of twee in maat 50, maar de rest kun je beter in een maat 56/62 kopen. Je kindje is binnen no time uit maat 50 gegroeid, dus het zou zonde zijn als je hier teveel van hebt gekocht.
Rompertjes zijn er in allerlei stofjes, kleurtjes (liefst katoen!) en printjes. Natuurlijk is de prijs afhankelijk van het merk, maar voor een rompertje ben je gemiddeld zo’n 5 tot 6 euro kwijt. Soms kun je ze per twee kopen of zijn ze in de aanbieding. Zolang je kindje nog veilig in je buik zit en hij nog niet van plan is te komen, kun je nog een beetje snuffelen naar koopjes.
Mutsje
Vlak na de geboorte kan je kindje nog niet zo goed zijn warmte vasthouden. Zeker als hij in de herfst of winter wordt geboren, is het belangrijk dat je een mutsje voor hem hebt. Natuurlijk is het per kindje verschillend. Mijn zoon is begin februari geboren, dus midden in de winter, maar hij heeft alleen vlak na de bevalling een mutsje op gehad. Na een dag of drie ging het prima zonder mutsje. Het is echter wel belangrijk dat je er eentje voor hem hebt klaarliggen, want misschien heeft jullie kindje wat meer moeite zijn warmte vast te houden.
Kleding
Je kunt je helemaal suf kopen aan babykleding, want het ziet er allemaal even schattig uit, maar wat je écht nodig hebt, zijn zo’n vier setjes kleding. Dit kunnen jurkjes zijn, of broekjes met een truitje, of boxpakjes. Zorg er in ieder geval voor dat het kleding is dat prettig zit, dat het is gemaakt van zachte stoffen en dat makkelijk aan- en uitgetrokken kan worden bij het verschonen van de luier.
Baby’s spugen wat af, dus ook over de kleding. Koop daarom babykleding dat goed te wassen is. Bijvoorbeeld kleding van badstof of katoen. Het liefst kleding met een klittenbandsluiting of drukknoopjes. Gewone knoopjes of ritssluitingen kunnen je kindje pijn doen.
Houdt bij de aanschaf van de babykleding rekening met het seizoen waarin je kindje geboren gaat worden, zodat je (bijvoorbeeld) niet met een dik badstof boxpakje met lange mouwen in de zomer zit, waardoor hij het niet kan dragen. Tegen de tijd dat het winter wordt, gaat hij het niet meer passen.
De kosten van deze setjes is sterk afhankelijk van merk en winkel. Er zijn broekjes van 8 euro, shirtjes van 6 euro, jurkjes van 10 euro, maar als je het van een bepaald merk wilt hebben, kan dit behoorlijk oplopen. Hoe gek je het maakt, bepaal je uiteindelijk natuurlijk helemaal zelf.
Sokjes
Je wilt natuurlijk niet dat je kindje koude voetjes krijgt, dus 2 paar sokjes zou fijn zijn. Ook sokjes zijn er in allerlei kleurtjes. Vaak kun je ze als setje van 2 of meer kopen. De prijzen variëren van zo’n 2 euro (voor 3 sokjes) tot zo’n 5 euro (voor 4 sokjes). Je kunt natuurlijk ook voor een babymaillots kiezen. De prijs voor een babymaillot ligt rond de 7 euro. Vaak zitten er dan twee in een pakje.
Jasje
Je kindje heeft natuurlijk een jasje nodig. Een dun jasje voor de warme maanden, een dikker jasje voor de koude winterdagen. Een goed jasje is vaak wat duurder dan de rest van de kleding. Je kunt daarom het beste even de sales in de gaten houden. Wie weet vind je een mooi jasje voor een beetje minder. Gemiddeld ben je voor een babyjasje rond de 20 euro kwijt. Maar ook hier geldt weer dat je het zo gek kunt maken als je beurs toelaat.
Even vooraf wassen
En als je het dan allemaal in huis hebt, moet het allemaal voor de geboorte van je kindje gewassen worden. Om te voorkomen dat je kindje last krijgt van allergieën en/of huidirritaties, kun je het beste de kleertjes wassen met een speciaal wasmiddel zonder kleurstoffen en zo min mogelijk (liefst geen) parfum.
Babyshops
Er zijn heel veel verschillende winkels waar je babykleding kunt kopen, maar ik wil je zeker als tip meegeven een bezoekje te brengen aan de HEMA. De babykleding is daar niet alleen super schattig, maar ook nog eens heel voordelig.
Meer informatie
Met deze gouden tips scoor je trendy low-budget babykleding!
Baby basics. Welke producten mag je niet vergeten?
Babykleding – Wat is er te koop?
Wat draagt je baby in de nacht?
Winterkleding: alles wat je nodig hebt voor de winter
Babymaten – De juiste maat voor je baby
Wat zijn de kosten van je baby in zijn eerste jaar?
Voorbereiding op de komst van je kindje
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Foto’s: HEMA
Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerking.