Site pictogram Oudersenzo

Hoe houd je hoogzomer de babykamer lekker koel?

Hoe houd je de babykamer lekker koel?

Het is misschien nog geen hoog zomer, maar voor je het weet vallen de mussen weer flauw van het dak van de hitte. Mogelijk kunnen we deze zomer weer “genieten” van temperaturen boven de 30 graden. Dat is allang geen uitzondering meer. Klamme nachten waarin de slaap maar moeilijk komt. Zuchtend, zwetend en puffend slepen we ons door de dag.

Ramen open heeft niet altijd zin als de buitentemperatuur hoger ligt dan in huis en niet iedereen heeft het budget (of de mogelijkheid) een airco te installeren. Hoe gaan we die hitte dit jaar weer overleven? En hoe houd je het zo prettig mogelijk voor je baby?

Snikheet

Je baby is nog maar klein en ligt in zijn wiegje. Met dit soort tropische temperaturen is het ongetwijfeld snikheet in zijn kamertje. Hoe houd je in hemelsnaam de babykamer zo koel mogelijk voor hem? Hoe zorg je ervoor dat de juiste temperatuur wordt behaald? Wij geven hier wat tips om de babykamer op de juiste temperatuur te houden.

Perfecte temperatuur

Heb jij enig idee wat de ideale temperatuur moet zijn in zijn kamertje? Waarschijnlijk ligt de ideale temperatuur lager dan je denkt. Het is namelijk zo’n 18 graden Celsius, of ergens tussen de 16 en 20 graden. In de winter is dat doorgaans niet zo’n probleem, je kunt immers met de verwarmingsknoppen veel bepalen. En mocht het in de kamer alsnog te koud zijn, kun je altijd nog kruikjes gebruiken in zijn bedje. Maar warmte zet je niet zomaar even wat lager. En te warm, is zeker niet goed voor je kindje.

Doorluchten

Probeer zoveel mogelijk de kamer door te luchten om de momenten dat je kindje niet in zijn kamertje is. Lekker ramen en deuren tegen elkaar open. Natuurlijk kan er ook een raam open staan wanneer je kindje in zijn bedje ligt, maar zorg er dan wel voor dat het niet meer tocht. Geen zin in muggen? Dan is een hor voor het raam natuurlijk wel heel prettig. Frisse lucht kan er gewoon doorheen en de muggen (maar ook ander ongedierte) blijven netjes buiten. Wel zo prettig.
Een koel briesje in de kamer, kan voor je kindje soms erg lekker zijn. Zorg er wel voor dat je kindje zo ver mogelijk van het raam af slaapt.

Houd de zon van de ramen

Probeer zoveel mogelijk de zon van de ramen te houden. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een zonnescherm, maar wanneer dit niet mogelijk is, of wanneer je daar het budget niet voor hebt, kun je gebruik maken van rolluiken of rolgordijnen. Het spreekt voor zich dat rolgordijnen minder resultaat boeken dan rolluiken of een zonnescherm, aangezien de zon dan nog steeds op de ramen blijft schijnen.

Houd overdag zoveel mogelijk de gordijnen dicht. Ook hiermee houd je de zon wat meer buiten de deur.

Een minder charmante (maar wel doeltreffende) oplossing is een wit laken aan de buitenkant van het slaapkamerraam te spannen. Zo houd je de zon van de ramen af. Misschien niet het allermooiste gezicht, maar als je baby hierdoor prettiger slaapt, een prima oplossing!


Slaaptraining voor baby’s: Zo slaapt je baby lekker door! (En jij dus ook)

Dit e-book is bedoeld voor ouders die hun baby willen helpen doorslapen. Het biedt praktische tips, slaaptrainingstechnieken en ondersteuning bij het creëren van een ideale slaapomgeving. Daarnaast behandelt het boek ook het belang van voeding, het omgaan met slaapregressie en het bevorderen van zelfstandigheid bij het slapen. Met behulp van dit e-book kun je een slaapritueel opbouwen en leren omgaan met slaapassociaties.


Bestel hier


Vermijd warmtebronnen

Ook elektrische apparaten kunnen voor hitte zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een droger. Wanneer deze dicht in de buurt van de kinderkamer staat, kan hij zomaar voor enkele extra graden zorgen. Misschien kun je hem naar een andere plek verhuizen? Beter kun je in de zomerperiode natuurlijk de droger helemaal niet gebruiken. Hang de was lekker in de zon te drogen! Scheelt niet alleen in hitte, maar ook in kosten!

Wat draagt je baby?

Je kindje hoeft niet veel kleding aan wanneer hij op warme dagen in zijn bedje ligt. Eigenlijk is op zomerse dagen alleen het dragen van een rompertje genoeg. Heeft hij het nog steeds te warm? Dan laat je hem toch lekker in alleen zijn luiertje in zijn zomerslaapzak slapen?

Wanneer de kamer wel lekker gekoeld is, dan is een dunne (liefst katoenen) pyjama prima. Waarom katoen? Katoen neemt vocht op en wordt minder zweterig. Dat is dus veel prettiger voor je baby.

Even controleren

Om te controleren of je kindje het niet te warm of te koud heeft, moet je niet alleen voelen aan zijn handjes en voetjes, maar ook onder zijn kleding. Zodra hij erg zweterig is, dan kun je één of meerdere lagen kleding verwijderen.
Voor het slapen kun je hem nog in een lakker lauw badje stoppen. Zijn lichaampje is dan lekker opgefrist en afgekoeld, zodat hij niet helemaal bezweet in zijn bedje ligt. Zorg er wel voor dat de verschillen in temperatuur niet te groot zijn. Dus geen koud badje, maar een lauw badje.

Warmte-uitslag

Soms kan het voorkomen dat je kindje last krijgt van warmte-uitslag. Dit zijn kleine bultjes op een rode huid. Je vindt ze meestal bij de liezen, oksels, borst, buik, rug en nek. Als het goed is, verdwijnen de bultjes weer vanzelf. Mocht je kindje echter koorts hebben in combinatie met een rode huid en bultjes, dan kun je beter direct langs gaan bij de huisarts.

Voorkom uitdroging

Vooral op warme dagen is het belangrijk dat je kindje voldoende drinkt. Je kunt hem naast zijn melk ook wat extra beetjes water geven. De hoeveelheid hiervan kun je eventueel in overleg met je lactatiekundige of kraamhulp afstemmen. Wanneer je borstvoeding geeft, is het voor jou natuurlijk ook erg belangrijk om wat extra te drinken. Als je je kindje op die dagen extra aanlegt, hoef je hem geen extra water te geven omdat hij dan minder borstvoeding zou kunnen gaan drinken. Aan het aantal plasluiers kun je zien of je baby voldoende vocht binnen krijgt.

Hoe houd je je baby koel?

Zijn bedje

Gebruik zoveel mogelijk katoenen lakens in plaats van synthetische stoffen. Leg eventueel een extra molton doek of badhanddoek in de wieg, dat extra zweet kan opnemen.

Luiers

Tijdens de warme dagen kun je het beste kiezen voor het dragen van katoenen luiers, in plaats van wegwerpluiers. Net als katoenen kleding kunnen deze meer vocht verwerken en het voelt voor je kindje veel luchtiger aan.

Mobiele airco

Voor je baby gaat slapen, kun je een mobiele airco in zijn kamer laten draaien. Gewoon een paar uur van te voren aanzetten, zodat de kamer lekker is afgekoeld als je hem naar zijn bed brengt. Op dat moment zet je de airo weer uit, of je plaatst hem op de gang met de deur op een kier. Op die manier blaast hij toch nog wat koele lucht de slaapkamer in, zonder dat je baby hier last van heeft.
Houd de temperatuur in de gaten met een kamerthermometer en zorg er voor dat je baby niet in een koude luchtstroom ligt, want dat is niet gezond voor hem.

Ventilator

Je kunt gebruik maken van een ventilator. Zorg er echter wel voor dat je kindje niet in de wind (tochtstroom) van de ventilator ligt. Wanneer je kindje al iets ouder is, moet je er natuurlijk ook voor zorgen dat hij niet bij de ronddraaiende bladen kan komen met zijn vingers. Op zich verspreid een ventilator alleen maar lucht die al in de kamer zit, warme lucht dus. Je kunt echter de boel een beetje flessen, door voor de ventilator een paar plastic flessen met water te zetten, die je vooraf in de vriezer hebt ingevroren. Op deze manier draait de ventilator afgekoelde lucht door de kamer heen.

Isolatie

Wil je het helemaal grondig aanpakken? Wellicht moet je dan eens nadenken over isolatie van je huis. Hiermee houd je niet alleen de warmte binnen gedurende de wintermaanden, maar ook de warmte buiten op hete zomerdagen. Een investering waar je lang plezier van kunt hebben.

Op stap

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar onder de kap van een wandelwagen kan het behoorlijk heet worden in de zon. Beter kun je de kap naar beneden klappen en de kinderwagen beschermen met een kleine parasol. Probeer met je kindje zoveel mogelijk in de schaduw te lopen en zeker als je stil staat of ergens gaat zitten, zorg er dan voor dat je kindje in de schaduw staat en niet in de volle zon.

Autostoel

Vergeet ook de autostoel niet. Vaak zijn deze van donker materiaal gemaakt zodat ze enorm heet kunnen worden. Zeker wanneer de auto in de volle zon heeft gestaan. Een autostoelhoes met reflecterende werking kan een uitkomst zijn. Ook even doortochten (deuren tegen elkaar open) kan de auto verkoelen voor je naar binnen stapt.

Laat je kind nooit in de auto achter!!

Laat echter nooit je kindje alleen in de auto achter!! Het klinkt waarschijnlijk volstrekt overbodig dit te zeggen, maar nog steeds sterven er kinderen aan de hitte, die ‘eventjes’ door hun ouders alleen zijn achtergelaten in de auto. De temperatuur in stilstaande auto’s kan echter dodelijk oplopen.

Meer informatie

Handige tips voor een praktische en veilige babykamer
Heeft je baby warmte-uitslag? Zo kun je het voorkomen!
Goede slaaptips voor je baby
Zo slaapt je baby zo lang mogelijk door!
Vergeten baby in de auto? Zo gevaarlijk is het!
Kleine babykamer: Tips voor een optimale inrichting!
De babykamer! Hoe richt je hem in?
Zo houd je het huis koel tijdens een hittegolf!
Zwanger in de zomer. Dat kan best pittig zijn!
Doe-het-zelf ideeën voor de babykamer
Inrichting babykamer, wat heb je nodig?
Lekker en veilig slapen door je baby
Hittegolf: zo zorg je dat je baby niet oververhit raakt

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten