De kwetsbare babyhuid – Hoe kun je hem het beste verzorgen?

De kwetsbare babyhuid

De babyhuid is kwetsbaar en zal dan ook met de nodige zorg behandeld moeten worden. Als ze worden geboren hebben ze nog een beschermd laagje, wat vernix genoemd wordt. Maar dit laagje verdwijnt na een paar dagen. Waarom is het zo kwetsbaar en hoe ga je daar mee om?

Waarom is een babyhuid nog zo kwetsbaar?

Op zich is het huidje van een baby hetzelfde als die van ons, volwassenen. Alleen is dit tere huidje nog niet helemaal ‘af’. De babyhuid is niet alleen dunner, het heeft nog een opperhuidje die niet helemaal gesloten is. Daarnaast is de beschermende zuurlaag die onze huid heeft bij een baby nog minder goed aanwezig. Eigenlijk duurt het zelfs zo’n vier jaar voor het opperhuidje helemaal goed functioneert. Reden te meer dus om dit tere huidje goed te verzorgen!

Wat zijn de gevolgen hiervan?

Doordat het huidje van je kindje nog niet helemaal functioneert als die van ons én dus gewoon nog dunner is, is het gevoeliger voor bepaalde omstandigheden. Het zal daarnaast ook eerder uitdrogen. Pas daarom op met bepaalde zaken, zoals vaak in het water zitten. Maar ook schoonmaakmiddelen en wasmiddelen zijn een bron van irritatie. Heeft je kindje last van een geïrriteerd huidje, dan zou dit zomaar door het wasmiddel kunnen komen, wat sporen achtergelaten heeft in zijn schoongewassen kleding. Maar ook parfum in verzorgingsproducten kunnen voor irritatie zorgen. Infecties en schimmels leveren ook meer problemen op bij onze kleintjes. Wist je trouwens dat ook de lucht zelf een bron van ongemakken kan zijn? Een te droge lucht of bijvoorbeeld een te warme lucht kunnen het huidje van je kind ook problemen geven.

lijn groen oudersenzo
De kwetsbare babyhuid
De kwetsbare babyhuid - lijn

Allergie

Uiteraard heeft niet ieder kindje hier last van, maar er zijn kindertjes die simpelweg allergisch zijn voor bijvoorbeeld bepaalde voedingsmiddelen waardoor ze uitslag kunnen krijgen. Of wat dacht je van nikkel en andere materialen die bij contact voor een allergische reactie kunnen zorgen.

De zon

Zoals de huid van iedereen, zal ook de babyhuid goed beschermd moeten worden. Je zult wel begrijpen dat zo’n kwetsbare babyhuid nog meer last kan hebben van de zon en dus nog beter ingesmeerd moet worden! Daarnaast leg je je kindje nooit in de zon, maar altijd in de schaduw. Gebruik ook speciale zonnebrandmiddelen die geschikt zijn voor baby’s! Bedenk dat ook in de schaduw uv-stralen aanwezig zijn en zelfs op bewolkte dagen. Baby’s hou je sowieso uit de zon, maar je kunt het beste je oudere kinderen ook uit de zon houden tussen 12 en 3 uur.

Verzorgingsproducten

Gebruik bij voorkeur verzorgingsproducten die echt voor baby’s bedoeld zijn. Deze zijn zo samengesteld dat de kans op huidirritaties nihil is. Gebruik die middelen die aansluiten bij de zuurmantel van je kindje. Voor een babyhuid wordt dit op 5,5 pH gesteld. Gebruik dus geen gewone zeepmiddelen, die hebben namelijk een hogere waarde. Meestal ligt het dan rond de 7 pH (of nog hoger).

Badje

Een lekker badje hoort erbij en veel kinderen vinden het heerlijk. Daarnaast is het natuurlijk ook wel zo hygiënisch om je baby regelmatig een bad te geven. Zorg ervoor dat de temperatuur niet te warm en niet te koud is. Dat houdt dus in dat het 37 graden Celsius moet zijn. Gebruik een badthermometer om te voorkomen dat het water te heet is en je kindje zich verbrandt! Gebruik een middel die echt voor baby’s bedoeld is, zoals een zeepvrije badschuim. Ook voor de shampoo kies je voor een zeepvrijproduct. Laat je kindje niet te lang in het badje. Niet alleen het huidje droogt hierdoor snel uit, het water koelt ook af waardoor je baby het snel te koud zal krijgen. Overigens wordt er ook aangeraden om niet iedere dag je baby in bad te doen.

Luieruitslag

Een kwaaltje waar veel baby’tjes mee zitten is luieruitslag. Heel vervelend! Probeer dit dan ook te voorkomen door je kindje niet te lang in dezelfde luier te laten zitten. Zorg dat de billetjes goed droog de luier ingaan en gebruik wat zinkzalf om het kwetsbare huidje te ondersteunen en te beschermen. Let bij het afdrogen ook goed op de plooitjes, want dit zijn echt van die smetplekken. Bedenk dat bij kleine baby’s het soms zelfs nodig is om elk uur al te verschonen! Heb je door dat zijn luier nat is: verschoon! Vanzelfsprekend ook als er ontlasting in zit…

Hoofdhuidje

Een ander probleem, wat voorkomt op het hoofdhuidje van de baby, is berg. Berg zijn witte/gelige schilfertjes die lijken op een soort korstjes. Men denkt dat het een overtollige aanmaak van talg is wat berg aanmaakt. Het kan verder geen kwaad, maar is vooral niet mooi om te zien. Meestal zal je kindje er geen last van hebben. Het is dus ook niet besmettelijk en het is ook geen reactie op eten of een materiaal. Je kunt de berg laten inweken met babyolie en het daarna voorzichtig eruit kammen. Doe dit wel heel voorzichtig, want je hebt zo de babyhuid beschadigd. Heeft je kindje al haartjes, let dan helemaal goed op. De berg kan namelijk aan de haren vastkleven en je hebt zo de haartjes losgetrokken. Je hoeft voor berg niet naar de huisarts. Natuurlijk doe je dit wel als je kindje er toch wel last van heeft (jeuk) of als het gaat ontsteken (dan is het huidje rood). Je kunt proberen berg te voorkomen door absoluut geen zeep houdende producten te gebruiken!

liefs Wil

Meer informatie

De huid van je baby, hoe verzorg je hem?
Ontstoken ogen. Hoe komt je baby er snel weer vanaf?
Wat is Berg?
Hygiëne van je baby, hoe houd je hem schoon en gezond?
Baby in bad – Waar moet je op letten?
Navelverzorging van je baby. Waar moet je op letten?
Huidproblemen bij je baby: Berg
Baby acne, wat is het? Wat zijn toch die rode pukkeltjes?
Stappenplan baby in bad
De verzorging van de babyhaartjes
Draai de handige checklist “Baby in bad” uit (pdf)
Huiduitslag – De rode vlekkenwijzer

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *