Site pictogram Oudersenzo

Zo ga je met je baby de winter door!

Wanneer je kindje nog maar net geboren is, is hij nog erg kwetsbaar. Vooral in het begin kan hij nog maar moeilijk zelf zijn warmte vasthouden. Buiten giert de wind om het huis of komen er sneeuwvlokken uit de lucht vallen. Hoe zorg je er voor dat je kindje het lekker behaaglijk blijft houden? En welke extra verzorging heeft je kindje in de winter nodig? Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.

Huidverzorging in de winter

Doe je kindje in de wintermaanden niet te vaak in bad, omdat zijn huid hierdoor kan uitdrogen. Wanneer je het om de dag doet, is dat eigenlijk prima. Juist in de winter heeft je kindje wat extra huidverzorging nodig. Gebruik hiervoor het liefst producten die niet geparfumeerd zijn. Diverse oliën als amandel-, palm- of kokosolie dragen bij aan een optimale verzorging van zijn huid. Je kunt een paar druppels van de olie in het badwater gooien, zo houd je zijn huidje lekker soepel.

Smeer de wangetjes van je kindje lekker in met een vette babycrème, zeker wanneer je met hem naar buiten gaat. De crème mag echter niet op waterbasis zijn, want bij kou kan deze bevriezen.

Vergeet je handen niet!

Doordat je bij de verzorging van je kindje ook zelf regelmatig je handen zal wassen (en misschien zelfs hierbij desinfectiemiddelen gebruikt die alcohol bevatten) loop je het risico dat de huid van je handen sneller uitdroogt. Verzorg daarom je handen regelmatig met een zachte handcrème, zodat de huid van je handen lekker zacht en soepel blijft.

Winterkleding

Koop voldoende warme kleertjes voor je kindje, zoals een winterjasje, meerdere mutsjes, lange broeken, truitjes, sokken, maillots, winterjurkjes en rompertjes met lange en korte mouwen. Daarnaast is een of twee kruiken, absoluut aan te raden.

Winterse outfit

En dan heb je die stapel winterkleding, maar wat trek je hem nou eigenlijk aan als je naar buiten gaat? Hierbij een voorbeeld:

1) Een rompertje of hemdje
2) Een truitje en broekje (of jurkje met maillot)
3) Sokjes
4) Jasje, muts en wanten
5) Dekentje of slaapzak

De babykamer in de winter

Doordat je in de wintermaanden meer gebruik maakt van de verwarming, is het aan te raden om in de babykamer een luchtbevochtiger te plaatsen. Als we de kachel namelijk hoog zetten zorgt dit voor een droge lucht. De bevochtigers die met warme verdamping werken kunnen ook nog eens bijdragen aan een meer evenwichtige temperatuur in de ruimte. Hang voor de zekerheid een kamerthermometer in de babykamer, zodat je de temperatuur van zijn kamertje goed in de gaten kan houden.

De temperatuur kan ’s nachts dalen in de babykamer. Je kunt het beste in het nekje van je kindje voelen of hij het koud heeft. Heeft hij een lekker warm nekje? Dan is er niks aan de hand, maar wanneer zijn nekje koud aanvoelt, is de kans groot dat je baby het helemaal koud heeft. De ideale kamertemperatuur voor een babykamer is 20 graden voor een baby tot 8 weken. Na zo’n 8 weken is 16 tot 18 graden een prima temperatuur.

Voor je kindje naar bed gaat, kun je een warme kruik in zijn bedje leggen, zodat hij in een heerlijk warm bed komt te liggen.
Kleed je kindje liever in meerdere dunne laagjes kleding dan één hele dikke. Als hij het ’s nachts te warm krijgt, kun je gewoon een laagje kleding verwijderen.
Tussen de slaapjes door kan je de babykamer even luchten door een raam even open te zetten. Zorg er natuurlijk wel voor dat de kamer weer op temperatuur is, zodra hij weer gaat slapen.

Naar buiten

Zodra je kindje naar buiten mag (doorgaans na je kraamweek) is dat zeker aan te raden! Het licht buiten zorgt namelijk voor de aanmaak van vitamine D en ook zal de frisse lucht hem goed doen. Wel is het belangrijk een paar voorzorgsmaatregelen te nemen, zeker wanneer het buiten koud, nat en guur is.
Een pasgeboren baby kan zijn lichaamstemperatuur nog niet zo goed zelf regelen. Daarbij gaat een kwart van zijn lichaamswarmte verloren via zijn hoofdje. Belangrijk dus wanneer je hem mee naar buiten neemt, dat hij een lekkere warme muts op zijn bolletje heeft. D

aarnaast kleed je hem natuurlijk lekker warm aan. Zorg er ook voor dat je hem niet te lang in de kou laat staan. Zet de kap van de wandelwagen omhoog en zorg er voor dat hij geen koude wind in de wagen krijgt. Misschien heb je zelfs een winterslaapzak voor hem, die je in de wagen kunt leggen? De slaapzak kun je van te voren lekker opwarmen door er een warme kruik in te leggen. Hij ligt immers stil in de wagen, waardoor hij het veel eerder koud zal krijgen. Controleer tijdens de wandeling regelmatig de temperatuur van zijn handjes, gezichtje en oortjes. Wanneer hij te koud aanvoelt, zoek dan een lekker warm plekje om hem even op te warmen.

Als het regent, gebruik dan de regenhoes, zodat je kindje lekker droog blijft in de wagen. Wanneer je hem tussendoor ook met de auto vervoert, kun je zijn jasje en slaapzakje in de auto open zetten. In de auto is het immers een stuk warmer en teveel temperatuurwisselingen zijn niet zo goed.
Nog een laatste tip voordat je naar buiten stapt: Geef je baby een schone luier voordat je op stap met hem gaat.

In de zon

Wanneer je die grauwe lucht buiten ziet, zal je misschien niet zo snel denken aan een zonnebrandcrème, maar áls de zon zich laat zien tijdens de wintermaanden, kan hij soms meer schade veroorzaken dan in de zomer! Zeker wanneer er ook nog eens sneeuw ligt, want sneeuw zorgt er voor dat meer dan 80% van de zonnestralen wordt gereflecteerd. Bescherm dus het huidje van je kind ook in de wintermaanden tegen zonnebrand.

Ziektes voorkomen

In de winter is iedereen wat meer vatbaar voor griep en verkoudheid. Je kindje dus ook, echter kan een verkoudheid bij je kindje agressiever zijn dan bij jou. Zorg daarom voor een goede hygiëne. Was altijd je handen voor je je kindje gaat verzorgen en zorg er voor dat anderen dit ook doen. Houd zieke mensen het liefst wat op afstand, ze zijn weer welkom zodra ze weer beter zijn.

Wist je dat…

Je baby een kwart van zijn lichaamstemperatuur via zijn hoofd verliest.
Een mutsje tijdens het slapen niet nodig is, behalve als hij pasgeboren is en zijn temperatuur nog niet kan vasthouden.
Wanneer je een praatje buiten maakt, je de kinderwagen tegen de wind in draait, zodat hij niet de wind in de wagen krijgt.
Meerdere lagen dunne kleding, beter is dan een dikke laag.

Meer informatie

Hiermee houd je je baby lekker warm deze winter!
De warmte van een radiator als basis voor knusse gezelligheid
De leukste winterse activiteiten op een rij!
Wat zijn de voordelen van een winterbaby?
De risico’s van de winter. Waar moet je op letten?
Wintermaanden: Tips & tricks voor een gezonde winter!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten