Maand 8 – Ontwikkeling baby

Ontwikkeling baby in maand 8

Maand 8 van de ontwikkeling van je baby. Wat je allemaal kunt verwachten, lees je in deze blog.

Hij kan zich nu met hulp van twee vingers van jou, in een zithouding trekken en zelfs enkele seconden alleen blijven zitten! Zijn rug is dan misschien nog niet helemaal mooi recht, maar het is wel voldoende ontwikkeld om in evenwicht te blijven. Je kindje steunt misschien wel met één of beide handjes op de grond.

Hij wil staan!

Hij is niet langer meer tevreden met alleen op schoot zitten, hij wil staan! Alleen als hij moe, of verdrietig is dan kruipt hij nog heel graag tegen je aan.

Vingertoppen

Je kindje leert in deze periode steeds meer zijn vingertoppen te gebruiken. De handpalm wordt hierdoor wat minder belangrijk. Hierdoor is hij in staat om kleinere voorwerpen te pakken.
Een kindje van acht maanden kan zelf een koekje vasthouden en opeten. Hij zal inmiddels gaan protesteren als je iets van hem afpakt maar hij vindt het prachtig om zijn speelgoed uit de kinderstoel te laten vallen.
De ontwikkelingen gaan nu hard, misschien kruipt je kindje al heerlijk rond? Of is hij het in ieder geval al druk aan het proberen?

lijn groen oudersenzo
Ontwikkeling baby in maand 8

Geluidjes lijken op woorden

Zijn geluidjes gaan nu steeds meer op echte woorden lijken. Misschien zegt hij wel voor het eerst mama of papa? Overigens zal hij deze woordjes zeggen zonder te weten wat ze betekenen. Hij herhaalt slechts de geluiden die hij jou hoort maken.

Uitbreiding menu

Zijn menu wordt inmiddels weer een beetje uitgebreid met een toetje, meer diversiteit in het aanbod van groente, vlees, kip of vis en hij mag nu ook brood (liever tot zijn eerste jaar geen volkoren, bruin of wit brood is prima) eten!

Verandering

Zo rond de achtste maand verandert het gevoelsleven van je baby. Hij wordt een beetje eenkennig en hij kan zich aan je vastklemmen als er ergens veel mensen zijn. Wellicht wil hij niet worden opgetild door vreemde mensen. Hij kan geboeid zijn van zijn (en jou) spiegelbeeld en/of foto’s van zichzelf en/of van jullie. Andere kindjes vindt hij prachtig, maar hij speelt nog niet met ze.

Je kindje is eenkennig

Rond de achtste maand verandert het gevoelsleven van je kindje. Voorheen was je kindje nog een ‘allemansvriend’ en lachte naar iedereen. Maar nu komt daar ineens verandering in. Je kindje heeft zich voor het eerst gebonden en maakt nu onderscheid tussen alle verschillende mensen. Deze emotionele binding brengt je kindje tot uiting door eenkennig te worden. Je kindje wordt hierbij nog eens extra geholpen door het feit dat hij nu ook duidelijk onderscheid kan zien tussen de verschillende gezichten.
Bijna alle baby’s maken een periode van eenkennigheid door. Het is namelijk een teken dat je kindje in staat is zich te hechten en het is tevens het begin van zijn indentiteitsontwikkeling.

Tijdens deze fase wil hij het liefst alleen nog maar door jou of je partner worden vastgehouden. Hoe lang deze fase duurt varieert van een paar weken tot een paar maanden. Soms met ups en downs.

Eenkennigheid zie je vaak ook weer terug bij kinderen van ongeveer anderhalf jaar, alleen zal het op deze leeftijd minder hevig zijn.

Je kunt niet voorkomen dat je kindje eenkennig wordt, maar probeer wel in de omgang met je kindje zo makkelijk en flexibel mogelijk te zijn. Het is belangrijk dat je vanaf zijn geboorte makkelijk met je baby omgaat. Dat je bijvoorbeeld niet altijd zelf je baby in bad doet, maar dat je dit afwisselt met je partner. Als je vanaf het begin af aan de taken afwisselend doet, zal je kindje makkelijker in de omgang worden. Probeer ook altijd oog te hebben voor de behoefte van je kindje. Hierdoor geef je je kindje vanaf het begin het vertrouwen dat je er echt voor hem bent als hij je nodig heeft.

Ontwikkeling per maand

Maand 8 - Ontwikkeling baby 1
1
Maand 8 - Ontwikkeling baby 2
2
Maand 8 - Ontwikkeling baby 3
3
Maand 8 - Ontwikkeling baby 4
4

5

6

7

8

9

10

11

12
liefs Marion

Meer informatie

Rollen, zitten, tijgeren, kruipen, staan en lopen
Ontwikkeling van je baby
Baby ontwikkeling – Themapagina
Een ontwikkelingsachterstand bij je kind: hoe herken je dat?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *