Maand 3 – Ontwikkeling baby
Maand 3 van de ontwikkeling van je baby. Wat je allemaal kunt verwachten, lees je in deze blog.
De meeste kindjes hebben een ‘huilpiek’ als ze zes weken zijn. Gemiddeld huilt een baby dan tweeënhalf uur per dag. Dat maakt je kindje nog huilbaby. Over een huilbaby wordt gesproken als je kindje minstens drie weken lang, meer dan drie uur per dag huilt op tenminste drie dagen per week (de regel van ‘drie’). Probeer je kindje te troosten, want boos toespreken kalmeert je kindje waarschijnlijk niet. Als je kindje zes weken oud is mag het naar een kinderdagverblijf.
Luisteren en geluiden maken
Je kindje gaat wat meer geluidjes voortbrengen, zoals ah, uh en rrrr. Het zijn universele klanken die alle baby’s op de hele wereld rond deze leeftijd maken. Zijn luistervaardigheid wordt beter en hij wordt stil wanneer hij een geluidje hoort.
Hij zal het heerlijk vinden als je voor hem zingt. Even in de oude doos zoeken naar geschikte kinderliedjes? Want hoe gingen ze toch ook al weer…? Je kindje gaat sommige bewegingen nadoen, mond open en dicht, tong uitsteken, et cetera.
Ontwikkeling van de spieren
De spieren van je kindje in zijn nek, schouders en rug zijn al flink ontwikkeld. Hij kan nu al een minuut zijn hoofd optillen en zal dit doen als zijn interesse is gewekt of een geluid hoort. Als je kindje bij je zit, zal hij zijn hoofdje kunnen ophouden, maar dit is nog wel een grote inspanning wat hij niet lang kan volhouden. Hij begint nu ook door te krijgen dat hij handjes heeft. Hij beseft dat hij ze zelf kan laten bewegen, wat goed is voor zijn oog-hand coördinatie.
Je kunt je kindje nu ook af en toe eens in een wipstoeltje laten zitten, met de rugleuning een beetje omhoog. Hij kan zijn vuistje nu open en dicht maken. Hij ziet het verband tussen de bewegingen van zijn hand en de reactie van een speeltje. Bijvoorbeeld dat een speeltje rammelt als hij het beweegt. Zijn geheugen gaat ook steeds beter functioneren, zodat hij gaat uitkijken naar gebeurtenissen zoals een voeding. Hij herkent ook vertrouwde muziek.
In de box
Een box kan een geliefd plekje worden voor je kindje, maar leg er niet teveel speelgoed in. Rammelaars zijn vaak rond deze periode favoriet. Je kindje zal waarschijnlijk nu ‘s nachts doorslapen.
Ziek?
Als je kindje een verkoudheid krijgt, kan dit hem behoorlijk van streek maken. In plaats van het ademen door zijn neusje, moet hij nu ineens adem gaan halen door zijn mondje. Vraag eventueel aan de apotheker naar een veilig neusmiddeltje voor je kindje. Als hij koorts heeft, laat hem dan voldoende drinken.
Koorts
Temperatuurverhoging laat het lichaam van je kindje harder werken om beter te worden. Je kindje gebruikt hiervoor zijn reserves, maar hij heeft hier wel veel vocht (water) bij nodig. Bij kinderen loopt de temperatuur al snel op, soms wel tot de 40 graden. Koorts is een volkomen natuurlijke en noodzakelijke reactie van het lichaam. Door de verhoogde lichaamstemperatuur worden de ziekteverwekkers beter bestreden. Het onderdrukken van de koorts gaat dus in feite tegen deze natuurlijke reactie in.
Als je kindje er verder niet ziek uit ziet, hij redelijk normaal eet en niet lusteloos is, hoef je niet gelijk ongerust te zijn. Ben je dat wel, of heb je twijfels, raadpleeg dan altijd je arts.
- Geef je kindje extra te drinken
- Geef je kindje voldoende rust
- Let op met naar buiten gaan
Als de temperatuur erg hoog is (boven de 40 graden) kun je je kindje afkoelen met een washandje met lauwwarm water. Doe het heel rustig en voorzichtig en dep eerst het ene deel droog voordat je het volgende deel gaat deppen.
Deze maand zul je ook weer door het consultatiebureau worden opgeroepen voor een volgende vaccinatie.
Ontwikkeling per maand
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
Meer informatie
Wat is het Rijksvaccinatieprogramma?
Ontwikkeling van je baby
Het consultatiebureau. Wat kun je ervan verwachten?
Baby ontwikkeling – Themapagina
Een ontwikkelingsachterstand bij je kind: hoe herken je dat?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com