Ergens tussen de 16 en de 20 weken zwangerschap voelen de meeste vrouwen hun baby voor het eerst bewegen. Naarmate je kindje groeit, voel je de kindsbewegingen steeds vaker en krachtiger. Maar hoe vaak moet je je baby precies voelen bewegen? En wat als je je kindje plotseling minder goed voelt? In dit artikel lees je alles over leven voelen tijdens je zwangerschap.
Wanneer voel je de baby voor het eerst bewegen?
Bij een eerste zwangerschap voelen vrouwen hun kindje gemiddeld tussen de 16 en 20 weken bewegen. Sommige vrouwen voelen de baby eerder of later. Dit heeft onder meer te maken met je postuur en de ligging van de placenta. Voel jij de baby met 20 weken nog niet bewegen? Ook dat is heel normaal. Ergens tussen de 24 en 28 weken herken je de bewegingen van je ongeboren kindje vaak goed.
Heb je de baby na 24 weken zwangerschap nog niet gevoeld? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Die kunnen een echo maken van je baby en luisteren naar de harttonen om er zeker van te zijn dat alles goed gaat met je kindje. Vanaf 28 weken zwangerschap moet je de baby elke dag voelen bewegen.
Hoe voelen kindsbewegingen?
Vrouwen die eerder een baby hebben gekregen, herkennen de bewegingen van hun baby vaak uit hun voorgaande zwangerschap(pen). Is dit je eerste kindje? Dan kan het lastig zijn om het bewegen van je baby te herkennen. Veel vrouwen omschrijven de eerste kindsbewegingen als ‘plopjes’ of ‘bubbels’ in je buik. In het begin kun je nog twijfelen of het je darmen zijn die je voelt opspelen, of de bewegingen van het kleintje in je buik.
Vanaf 28 weken worden de bewegingen in je buik krachtiger. Je voelt je kindje schoppen, porren en draaien. Ook voel je soms een golvende beweging door je buik. Vanaf deze termijn is het belangrijk dat je je kindje elke dag voelt bewegen.
Het bewegingspatroon van je baby herkennen
Ieder kindje heeft zijn eigen bewegingspatroon. Vanaf ongeveer 28 weken ga je het bewegingspatroon van de baby in je buik herkennen. Sommige baby’s zijn vooral ’s ochtends of in de middag actief, terwijl andere kindjes zich juist ’s avonds of ‘s nachts laten voelen. Ook bewegen niet alle baby’s even veel. Je moet je kindje minimaal zo’n 10-15 keer per dag voelen bewegen. Schrijf elke dag op hoe vaak en om welke tijden je kindsbewegingen voelt. Dit kan helpen om inzicht in het bewegingspatroon van je baby te krijgen.
Hoe vaak moet je de baby voelen bewegen?
Zoals we hierboven al schreven is moet je de baby minimaal 10-15 keer per dag voelen bewegen. De meeste baby’s bewegen vaker, maar je bent natuurlijk niet de hele dag gefocust op de kindsbewegingen. Als je aan het werk bent, een wandeling maakt of druk in gesprek bent beweegt je baby waarschijnlijk ook gewoon, maar voel je het niet omdat je afgeleid bent.
Help, ik voel mijn baby plotseling minder bewegen!
Voel je na 28 weken zwangerschap je baby minder bewegen dan gewoonlijk? Ga dan rustig op je linkerzij liggen met je handen op je buik en richt al je aandacht op je baby. In 2 uur tijd moet je de baby 10 tot 15 keer voelen bewegen. Voel je de baby minder dan dat, of lijken de bewegingen minder krachtig dan normaal? Neem dan onmiddellijk contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Wacht niet af tot de volgende dag.
Je kunt dan snel langskomen voor het luisteren naar het hartje en het meten van je bloeddruk. Vaak word je door de verloskundige doorgestuurd naar het ziekenhuis voor het maken van een hartfilmpje van je baby (CTG). Als de controles goed zijn, zijn de meeste vrouwen daarna gerustgesteld en voelen hun baby ook weer goed bewegen. Als de controles niet goed zijn, kan het zo zijn dat je baby zo snel mogelijk geboren moet worden.
Je hoeft je nooit schuldig te voelen als er niets aan de hand blijkt te zijn met je kindje nadat je minder leven hebt gevoeld. Je kunt beter tien keer te veel bellen, dan één keer te weinig. Ga altijd op je gevoel en intuïtie af. Vertrouw je het niet, bel dan gerust met je verloskundige of gynaecoloog. Zij stellen je graag gerust en plannen een extra controle voor je kindje in.
Meer informatie
Contact maken met de baby in je buik
Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw
Bronvermelding
Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com