Rode puistjes en bultjes op die lieve, kleine wangetjes van je baby…wat is het en kan het kwaad? Baby acne komt best vaak voor, maar waardoor eigenlijk en moet je er iets tegen doen of gaat het allemaal vanzelf wel weer over?
Wat is baby acne?
Baby acne, of anders gezegd Acne Neonatorum, kan tot ongeveer 8 maanden na de geboorte ontstaan, maar het kan ook direct al opspelen. 1 op de 5 baby’s heeft hier last van. Het zijn rode bultjes en puistjes, maar ook mee-eters komen voor. Je vindt ze in het gelaat, waarbij vooral de wangetjes de pineut zijn. Heeft je kindje pech, dan kunnen ook bijvoorbeeld zijn schoudertjes of zijn rompje er onder zitten. Men spreekt alleen van baby acne als er ook mee-eters zijn. Is dit niet het geval, dan heb je te maken met iets anders. Dit zou dan Neonatale Cephale Pustulose kunnen zijn.
Babyacne kan meerdere keren terugkomen en meestal verdwijnt het ook vanzelf weer, zonder littekens achter te laten. Vertrouw je het niet omdat het bijvoorbeeld erg heftig is, raadpleeg dan een arts. Soms kan je namelijk met medicijnen littekens voorkomen, die bij een ernstige vorm eventueel wel voor zouden kunnen komen. Overigens kunnen peuters er ook last van hebben, maar dan noem je het Acne Infantum. Helaas voor de knullen: zij hebben er verhoudingsgewijs meer last van dan meisjes!
Hoe ontstaat acne bij baby’s?
Waarom acne ontstaat is niet helemaal bekend, maar men denkt dat het een combinatie is van moederhormonen en de toename van de talgklieractiviteit. Met voeding heeft babyacne niets te maken, dus ga niet zomaar experimenteren met het eten.
Hoe wordt bepaald of het om babyacne gaat?
Babyacne wordt gewoon op zicht gediagnosticeerd. Kan ook niet anders, want het bloed geeft geen andere waarden aan dan normaal.
Neonatale Cephale Pustulose
Neonatale Cephale Putuslose ontstaat bij baby’tjes die nog maar net geboren zijn (vaak in de 2e of 3e week). Hierbij ontbreken dus de mee-eters. Deze puistjes vind je op het gezichtje en op de hoofdhuid. Deze puistjes ontstaan naar alle waarschijnlijkheid door een reactie op een gist. Het verdwijnt vanzelf, maar dit kan oplopen tot een tijdsbestek van enkele maanden. Deze gist, Malassezia Furfur, is overigens een normaal verschijnsel op de huid, maar kan dus soms resulteren in deze puistjes.
Wat kan je er tegen doen?
Zowel de acne als de Neonatale Cephale Pustulose verdwijnt normaal gesproken vanzelf en je hoeft er dus niets tegen te doen. Het enige waar je op moet letten is dat jij en je uk er af blijven, zo voorkom je littekens! Alleen als het echt heftig is, is een bezoekje aan de arts aan te raden. Wat je wel kan of mag gebruiken is een niet te vette huidverzorgingsproduct. Op zich is een hydraterende verzorgingscrème genoeg.
Vet acne
Er is trouwens nog een reden waarom er een vorm van acne kan ontstaan. Het insmeren van het gezichtje met vette zalven of oliën kan deze vorm van acne veroorzaken. Let dus even op!
Erythema Neonatorum Toxicum
ENT komt vooral voor op het babygezichtje, maar kan ook op andere plekken voorkomen en ontstaat meestal in de eerste week. Vaak duurt dit een weekje, maar in zeldzame gevallen kan het maanden blijven zitten. In dit geval gaat het om bleke bultjes, die een beetje wit/gelig zijn. Ze voelen vast aan en zijn ongeveer 1 tot 3 millimeter groot. Ze kunnen zich ontwikkelen tot blaasjes of puistjes. Te vroeggeboren baby’s hebben hier minder last van dan kinderen die op tijd geboren zijn. Men gaat er van uit dat het een reactie van de huid is op de veranderde leefomgeving. Je baby komt immers vanuit een natte omgeving naar een droge, luchthoudende omgeving.
Kan acne kwaad?
Zoals gezegd is er verder niets aan de hand met acne bij je kindje. Het is niet gevaarlijk en verdwijnt meestal weer vanzelf. Helaas kan het natuurlijk in de pubertijd weer terug komen… maar er is geen bewijsbare relatie tussen acne op baby- en puberleeftijd. Raadpleeg de dokter als het niet over gaat, alleen maar erger wordt of er anders uitziet!
Andere redenen
Uitslag bij baby’s kan door nog meerdere oorzaken ontstaan dan hierboven omschreven. Hoewel meestal onschuldig, zijn er vormen van uitslag die wel direct behandeling vereisen, zoals een herpes-variant. Deze aandoening, hoewel zeldzaam, kan levensbedreigend zijn.
Meer informatie
Acne of jeugdpuistjes, een vervelend probleem
De huid van je baby, hoe verzorg je hem?
Huiduitslag – De rode vlekkenwijzer
Café-au-lait vlekken
Welke klassieke kinderziekten zijn er?
De kwetsbare babyhuid. Hoe verzorg je hem?
Aardbeienvlek of hemangioom – Welke geboortevlekken zijn er?
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com