Als ervaringsdeskundige heeft zij aan den lijve ondervonden hoe je als ouder van een kind met ASS in deze maatschappij te maken krijgt met onbegrip en vooroordelen aangaande Autisme. Autisme is veelal een onzichtbare, maar levenslange beperking die veel invloed heeft op het dagelijks functioneren van de persoon met autisme en zijn/haar directe omgeving, maar dit wordt veelal niet erkend.
En toch ontkomen we er niet aan! Want na de zomervakantie zijn de schappen in de supermarkten al rijkelijk gevuld met chocoladeletters, pepernoten, marsepein en banketletters. En met een beetje “geluk” ploft het eerste grote speelgoedboek al op de deurmat. Om toch wat meer rust in huis te brengen… en te krijgen, is het belangrijk dat u uw kind(eren) gaat voorbereiden op wat komen gaat en wat hij/zij kunnen verwachten.
Decembermaand
De decembermaand is niet voor alle kinderen even leuk en gezellig. Voor veel kinderen met een autisme spectrum stoornis of andere ontwikkelingsstoornis is de decembermaand een maand vol prikkels en spanningen en hebben zij moeite met de feestdagen; dit met alle gevolgen van dien voor het kind en zijn/haar omgeving.
De periode rondom het Sinterklaasfeest is vaak de meest stressvolle periode. Kinderen met autisme hebben het dan moeilijk met het onvoorspelbare karakter dat deze periode met zich meebrengt.
De dagelijkse structuur en zekerheden vallen weg en maakt plaats voor onvoorspelbaarheid en onduidelijkheid. Dit kan bij sommige kinderen met autisme tot extreme angsten leiden.
Problemen
Niet alleen de kinderen ondervinden problemen tijdens de decembermaand, maar ook ouders/verzorgers van kinderen met autisme zien vaak enorm tegen zo’n “feestelijke” maand op, want in veel gezinnen betekenen deze dagen niets dan (extra) zorg, ellende en (slaap)problemen. De “rommelpieten” op school, blijken 1 grote stressfactor te zijn; het heerlijk avondje krijgt ineens een hele andere dimensie en het gezellige kerstdiner blijkt ineens niet meer zo vanzelfsprekend.
Enkele tips en adviezen m.b.t. het Sinterklaasfeest
Op het moment dat de speelgoedcatalogus op de mat valt, is het verstandig om een “aftel-kalender” te maken tot aan de aankomstdag van de Sint. Laat hem/haar elke dag een kruisje zetten, zodat hij/zij weet hoe lang het nog duurt voordat de Sint in het land is.
Het is goed om samen met uw kind(eren) naar bijv. het Sinterklaasjournaal en/of de intocht van Sinterklaas op televisie te kijken. En eventueel ook samen naar de herhaling te kijken om spanning(en) te verlichten.
Probeer van tevoren met de leerkracht van de groep duidelijke afspraken te maken. Bijv. het doornemen van het programma gedurende deze periode. Wanneer komen er “rommelpieten”, wanneer zetten we een schoen op school en wanneer komt Sinterklaas etc.. Maak een duidelijk overzicht door middel van pictogrammen over de aangepaste dagindeling voor het kind.
Als het kind (zichtbaar) behoefte heeft om zich even terug te trekken uit de chaos, dan moet daar ruimte en begrip voor zijn. Creëer een hoekje waar het zich even kan terugtrekken en richt dat bijv. in met puzzeltjes, stripboekjes zoals de Donald Duck of iets dergelijks. Iets waar het kind even niet met de Sinterklaasperikelen geconfronteerd wordt.
Omdat er op scholen dikwijls erg veel gedaan wordt aan het Sinterklaasfeest, kunt u overwegen om thuis een wat summierder Sinterklaasfeest te houden, waardoor er een “rustpunt” ontstaat voor het kind met autisme. Laat u niet (ver)leiden over “hoe-het-hoort-te-zijn”, oftewel: laat uw eigen overtuiging en die van anderen met betrekking tot de traditionele “Sinterklaas-viering” los en accepteer dat het in uw gezin er anders aan toegaat.
Het gedrag van een kind met autisme heeft een oorzaak waar hij/zij niets aan kan doen. Als de spanningen en stress bij het kind zodanige vormen gaat aannemen dat het ondraaglijk gaat worden, dan is het wellicht verstandig om de “waarheid” over Sinterklaas te vertellen. Dat Sint en Piet gewoon verklede mensen zijn, wie de cadeautjes koopt en inpakt en laat zien wat de inhoud van het cadeautje is dat ze gaan krijgen. U zult zien dat hiermee direct een heel stuk van de spanning wegebt.
Bedenk dat een cadeautje voor kinderen met autisme voorspelbaar moet zijn. Ga eventueel samen met uw kind het cadeautje uitzoeken en kopen, leg het op een vast plaats in huis en maak afspraken over wanneer hij/zij het cadeautje mag openmaken.
Kerstperiode
Als we dan goed en wel van de Sinterklaasperikelen zijn bijgekomen, kondigt zich alweer een drukke kerstperiode aan. Deze zal er naar alle waarschijnlijkheid niet anders aan toegaan dan de Sintstress. In aanvulling op de bovenstaande tips en adviezen, volgen hier nog enkele tips en adviezen m.b.t. het Kerstfeest:
Probeer opnieuw met de leerkracht van de groep duidelijke afspraken te maken. Bijv. het doornemen van het programma gedurende deze periode. Wanneer is het kerstdiner, wanneer gaan ze met de school naar de kerstviering in de kerk etc.. Maak ook in deze periode een duidelijk overzicht door middel van pictogrammen over de aangepaste dagindeling voor het kind.
Het welbekende kerstshoppen klinkt altijd er gezellig, maar is tevens ook stressvol. Probeer dit soort drukke situaties voor uw kind(eren) te vermijden, want u doet ze er echt geen plezier mee. Tegenwoordig kunt u ook heel veel online shoppen/bestellen.
Indien u in huiselijke kringen iets aan het kerstfeest wilt organiseren, probeer dan samen met uw kind een programma op te stellen. Laat bijv. weten wie er op bezoek komt, wat er van het kind verwacht wordt tijdens het diner, wat er gegeten gaat worden en of kinderen tussendoor mogen spelen etc.
Oud en nieuw
Vanzelfsprekend sluiten we het jaar af met een oud- en nieuwviering en ook hier wordt veel gevraagd van kinderen met autisme. Het vuurwerk wordt vaak ruimschoots voor de jaarwisseling afgestoken. Voor kinderen met autisme zijn deze harde knallen nooit prettig, maar voor wie wel?!
Probeer op de dag zelf zoveel mogelijk de afleiding en rust te zoeken. Samen oliebollen en appelflappen maken, een wandeling door het bos maken of binnenshuis een spelletje doen, zorgt al voor voldoende afleiding van wat er buiten gaande is.
Het is prettig voor uw kind als u samen met hem/haar afspreekt wat er van deze dag… en nacht verwacht wordt.
Helaas, kunnen we de “december-stress” in zijn geheel niet wegnemen, maar we kunnen er wel voor zorgen dat het voor deze kinderen wat draaglijker kan worden, zodat ook zij – weliswaar op hun eigen manier – toch een beetje kunnen genieten van deze feestelijke maand.
Meer informatie
Bronvermelding
Stockfoto: 123rf.com