De 8 principes van Attachment Parenting

Attachment Parenting is een opvoedingsstijl die zijn oorsprong vindt in de psychologie. Het basisidee is dat kinderen die een sterke, emotionele band hebben met hun ouders, beter in staat zijn om gezonde relaties te vormen als ze ouder worden. Deze opvoedingsstijl moedigt ouders aan om een intuïtieve, liefdevolle en responsieve benadering van hun kinderen te hebben. Denk hierbij aan veel huid-op-huidcontact, borstvoeding op verzoek, co-sleeping en het snel reageren op de behoeften van je kind.

De 8 principes van Attachment Parenting

De 8 principes van Attachment Parenting

De Attachment Parenting International, een organisatie die deze opvoedingsstijl promoot, heeft acht principes gedefinieerd die de basis vormen voor Attachment Parenting:

  1. Bereid je voor op zwangerschap, geboorte en ouderschap
  2. Voed met liefde en respect
  3. Reageer met sensitiviteit
  4. Gebruik liefdevolle aanraking
  5. Zorg voor veilige slaap, fysiek en emotioneel
  6. Bied consistente en liefdevolle zorg
  7. Beoefen positieve discipline
  8. Streef naar balans in je persoonlijke en familieleven

Deze principes zijn ontworpen om ouders te helpen een veilige en liefdevolle omgeving te creëren waarin hun kinderen kunnen groeien en zich ontwikkelen.

Voorbeeld 1: Attachment parenting in de supermarkt

Stel je voor, je bent in de supermarkt met je peuter. Je kind begint te huilen omdat hij een chocoladereep wil die hij in het schap ziet. In plaats van boos te worden of je kind te negeren, kies je voor een Attachment Parenting-benadering.

Je buigt je eerst naar je kind toe, zodat je op ooghoogte met hem bent. Je zegt rustig: “Ik zie dat je verdrietig bent omdat je de chocoladereep wilt hebben. Het is oké om verdrietig te zijn. Maar we hebben thuis al genoeg snacks en we gaan straks een gezonde maaltijd maken. We kunnen nu geen chocoladereep kopen.”

Daarna bied je een alternatief aan: “Weet je wat? We kunnen thuis een lekker toetje maken na het eten. Zou je dat leuk vinden?”

In dit scenario erken je de gevoelens van je kind en reageer je op een kalme en liefdevolle manier, in plaats van een confrontatie aan te gaan of je kind te negeren. Je stelt ook op een respectvolle manier grenzen.

Voorbeeld 2: Attachment parenting in de nacht

Stel je voor dat je 4-jarige dochter midden in de nacht wakker wordt en begint te huilen omdat ze een nachtmerrie heeft gehad. In plaats van haar te zeggen dat ze terug naar bed moet gaan en dat het maar een droom was, kies je voor een Attachment Parenting-benadering.

Je gaat naar haar kamer en zit bij haar bed. Je zegt rustig: “Ik zie dat je bang bent omdat je een nare droom had. Het is oké om bang te zijn. Dromen kunnen soms heel echt aanvoelen.” Je houdt haar vast en wiegt haar een beetje om haar te kalmeren.

Daarna probeer je haar opnieuw in slaap te brengen: “Weet je wat? Laten we samen een nieuw, mooi droomverhaal bedenken. Eentje met een prachtige prinses en een vrolijke regenboog. Zou je dat leuk vinden?”

In dit scenario erken je de gevoelens van je dochter en reageer je met liefde en begrip. Je stelt je kind gerust, geeft haar een veilig gevoel en helpt haar om weer in slaap te vallen.

Voorbeeld 3: Attachment parenting en afscheid

Stel, je hebt een 2-jarig kind dat begint te schreeuwen en te huilen omdat hij niet wil dat je weggaat om naar je werk te gaan. In plaats van te zeggen “Mama moet nu gaan, hou op met huilen,” kies je voor een Attachment Parenting-benadering.

Je knielt neer om op ooghoogte met je kind te zijn en zegt: “Ik zie dat je verdrietig bent omdat mama naar werk moet. Het is oké om verdrietig te zijn, mama vindt het ook jammer dat ik weg moet.” Je omhelst je kind en geeft hem een kus.

Daarna leg je uit wat er gaat gebeuren: “Maar weet je, opa komt zo om op je te passen. Als mama weer thuis komt van werk, dan gaan we samen naar de speeltuin. Dat klinkt leuk, toch?”

In dit scenario erken je de gevoelens van je kind en reageer je met empathie en begrip. Je bevestigt zijn gevoelens, geeft hem een veilig gevoel en helpt hem te begrijpen wat er gaat gebeuren.

Is er een Nederlandse naam voor Attachment Parenting?

Als het gaat om de Nederlandse term voor Attachment Parenting, wordt het iets ingewikkelder. Letterlijk vertaald zou het ‘hechtingsopvoeding’ zijn. Dit komt dicht in de buurt van de essentie, maar er is niet echt een breed geaccepteerde Nederlandse term die exact dezelfde lading dekt. In Nederlandse literatuur en gesprekken wordt daarom vaak de Engelse term ‘Attachment Parenting’ gebruikt.

Waarom kiezen voor Attachment Parenting?

Attachment Parenting klinkt misschien als veel werk, maar de voordelen zijn enorm. Onderzoek toont aan dat kinderen die opgroeien in een omgeving waarin ze zich veilig en geliefd voelen, beter in staat zijn om gezonde relaties te vormen en een positief zelfbeeld te ontwikkelen. Ze hebben ook minder kans op gedragsproblemen en psychische problemen op latere leeftijd.

Bovendien kan het beoefenen van Attachment Parenting ook voordelen hebben voor de ouders. Het kan helpen bij het opbouwen van een sterke, liefdevolleband met je kind en kan de stress van het ouderschap verminderen. Wanneer je je kind leert begrijpen en zijn behoeften kunt beantwoorden, voel je je vaak zelfverzekerder en minder gefrustreerd als ouder.

Kritiek en misverstanden over Attachment Parenting

Ondanks de vele voordelen van Attachment Parenting, is er ook kritiek. Sommigen beweren dat deze opvoedingsstijl te veeleisend kan zijn voor ouders, vooral voor werkende moeders. Ze stellen dat het moeilijk kan zijn om voortdurend beschikbaar en responsief te zijn, vooral als je andere verplichtingen hebt.

Bovendien wordt Attachment Parenting soms verkeerd begrepen als een opvoedingsstijl waarbij ouders nooit nee mogen zeggen of grenzen moeten stellen. Maar dat is niet waar. Positieve discipline is een van de kernprincipes van Attachment Parenting. Het gaat erom grenzen te stellen op een respectvolle en liefdevolle manier, zonder gebruik te maken van straf of angst.

liefs Marion

Meer informatie

Hoe ga je om met negatief gedrag van kinderen
Veilige hechting: Een stevige band met je kind!
Hechtingsproblematiek, wanneer een veilige hechting niet lukt
Veilige hechting & kinderopvang. Is deze combinatie mogelijk?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *