Appen op de fiets. Een dure grap!

Appen op de fiets. Een dure grap!

Even snel op de fiets een appje lezen, de muziek switchen of de kortste route naar het centrum opzoeken. Sinds vorig jaar (2019) is het gebruik van elektronische apparaten in en op elk vervoermiddel verboden. De fiets valt hier ook onder. Waarom is appen op de fiets gevaarlijk? Hoe hoog is de boete? En zijn er handige tools die kunnen helpen?

Appen op de fiets is gevaarlijk

Onder de fietsers tussen 12 en 80 jaar gebruikte 54 procent in 2018 wel eens zijn smartphone, zo blijkt uit onderzoek van SWOV (wetenschappelijk onderzoek verkeersveiligheid). Onder jongeren tussen de 18 en 24 jaar is dit zelfs 75 procent. Een gevaarlijke ontwikkeling, bellen en appen op de fiets brengt namelijk behoorlijk wat risico’s met zich mee. Door op het scherm te kijken raak je afgeleid, wat ervoor zorgt dat de kans op een ongeluk aanzienlijk toeneemt.

Minder reactie, meer slingeren

Het gevaar van appen op de fiets is ook wetenschappelijk onderzocht. Wetenschappers van de Universiteit van Groningen keken hierbij naar het effect van verschillende telefoonhandelingen tijdens het fietsen. Het typen van een bericht bijvoorbeeld en het spelen van games. Dit had in alle gevallen invloed op het rijgedrag en de coördinatie van de proefpersonen. Het reactievermogen werd langzamer, ze slingerden meer en ze waren minder alert op signalen uit ooghoeken.

lijn groen oudersenzo
Appen op de fiets. Een dure grap!

WhatsApp is de grootste afleider

WhatsApp blijkt de grootste afleider te zijn, als het gaat om focus in het verkeer. Dit concludeerden Finse wetenschappers in 2016. Ze deden een onderzoek waarin ze bijhielden welke apps hun proefpersonen het meest openden en hoe vaak het scherm gemiddeld werd aangeraakt.

De regels

Appen op de fiets mag dus niet meer, maar hoe zit het nou precies? De officiële regel luidt als volgt: vanaf 1 juli 2019 is appen in of op elk voertuig in Nederland verboden. Fietsen vallen onder voertuigen, net als auto’s, scooters, brommers en snorfietsen. Op deze vervoermiddelen mag je geen elektronische apparaten vasthouden. Het gaat dus niet alleen om telefoons. Ook tabletcomputers, digitale foto- en videocamera’s, laptops, mobiele navigatieapparaten, mobiele televisies en mediaspelers mogen niet in het verkeer.

Uitzonderingen op de regels

Skateboards, skelters, skeelers en steppen vallen buiten het verbod en voetgangers ook. Zij maken niet genoeg snelheid om wettelijk als vervoermiddel te worden gezien. Funfact: appen tijdens het paardrijden mag nog wel. Een paard is voor de wet ook geen vervoermiddel.

lijn groen oudersenzo
Appen op de fiets
Appen op de fiets
Appen op de fiets
lijn groen oudersenzo

Oortjes op de fiets

Maar hoe zit het dan met muziek luisteren of handsfree bellen via oortjes? Snel een ander liedje aanklikken op Spotify mag niet meer. Kijken mag, aanraken niet. Kun je de muziek in je oortjes echt niet langer verdragen? Dan zul je even moeten afstappen om een ander nummer op te zetten. Bluetooth headphones, waarmee je de telefoon kan bedienen zonder hem aan te raken, mogen wel.

De boete voor bellen op de fiets

Probeer je toch stiekem te appen op de fiets en word je gesnapt? Dan staat je een dure grap te wachten. De boete voor bellen en appen op de fiets is 95 euro. Dat is toch al gauw een week boodschappen… of een jaar lang Netflixen.

Een ‘niet appen op de fiets’ app

Maar hoe zorg je ervoor dat je niet wordt afgeleid op de fiets? En hoe voorkom je dat de kids het toch stiekem doen als ze denken dat niemand het ziet? De oplossing is simpeler dan je denkt: installeer een ‘niet appen op de fiets’ app! Help Me Focus bijvoorbeeld. Dit is een app blocker, met verschillende geavanceerde functies. Je kunt er niet alleen tijdelijk apps mee blokkeren zodat je gefocust blijft, je maakt ook simpel en snel een persoonlijk profiel aan. Op dit profiel kun je vaste dagen en tijden selecteren waarop de app jouw telefoon (of specifieke apps) moet blokkeren. De blokkade wordt automatisch opgeheven zodra de ingestelde tijd voorbij is, tot die tijd geldt een lock down waarbij ook pushmeldingen en andere notificaties worden geblokkeerd. En wie denkt slim te zijn door de Help Me Focus te verwijderen, dat kan niet tijdens een lock down! Er is een ingebouwde ‘failsafe’ die dit tegengaat. Streng maar rechtvaardig!

liefs Marion

Meer informatie

Handige telefoonhouders voor op de fiets
Met een helm veilig op de fiets of brommer
In het verkeer – Hoe leer je je kind fietsen?
Veilig op de e-bike – 10 tips voor een veilige rit
De allermooiste fietsroutes van Nederland
Zo leren kinderen goed fietsen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *