Hoe ga je om met een allergie voor huisstofmijt?

Hoe ga je om met een Allergie voor huisstofmijt?

Een allergie voor de huisstofmijt of stof zorgt voor veel ongemak. Heb jij of je kind er last van? Dan wil je natuurlijk niets liever dan er zo min mogelijk problemen door ondervinden. Waar ben je nu precies allergisch voor? Hoe kan je zorgen dat je allergie zo min mogelijk opspeelt?

Wat is huisstofmijtallergie?

Allergie voor de huisstofmijt is eigenlijk niet helemaal correct weergegeven. De allergie is namelijk niet voor het beestje op zich, maar wel voor de uitwerpselen die hij achterlaat. Helaas zoekt hij naar omstandigheden die akelig veel lijken op het klimaat in bijvoorbeeld jouw beddengoed. Maar hij verschanst zich ook in matrassen, kussens, gestoffeerde meubels, tapijt en bijvoorbeeld muren die beschimmeld zijn. Vochtige ruimtes kan hij erg waarderen, dus de badkamer is een geliefde plek. En dat beddengoed of dat matras dan? Je moest eens weten hoe klammerig dat kan zijn!

Wanneer heb je last van huisstofmijtallergie?

De huisstofmijt is gewoon het hele jaar aanwezig. Je hebt dus het hele jaar last. Er is wel sprake van enige toename in de koude maanden. Dit heeft vooral te maken doordat er dan minder lucht ververst wordt door te luchten. Anderzijds wordt er wel meer gestookt. En ontstaat er dus een warme, vochtiger klimaat in huis.

lijn groen oudersenzo
Hoe ga je om met een Allergie voor huisstofmijt?

Welke klachten geeft huisstofmijtallergie?

De klachten die je kunt krijgen zijn divers.

  • Verstopte neus
  • Benauwdheid
  • Hoofdpijn
  • Snotteren
  • Niezen
  • Jeuk in neus en ogen
  • Ophoesten van slijm
  • Astmatische klachten

Deze allergie kan door bloedonderzoek aangetoond worden.

Hoe maak je schoon?

Het is uiteraard wel eenvoudig om te raden waarschijnlijk dat het goed is om stof zoveel mogelijk weg te krijgen. Gladde vloeren dweil je. Vegen zorgt namelijk juist dat het stof verplaatst wordt… Bij vloerbedekking stofzuig je minimaal 1 keer per week. Er zijn stofzuigers die speciale zakken hebben voor mensen met een allergie. Door deze zakken komt zo min mogelijk stof vrij, waardoor je minder met stof in aanraking komt. Krijg je altijd klachten door het stofzuigen? Dan is het een idee om die taak aan een huisgenoot te geven. Laat het doen als jij niet thuis bent!

Meer tips tegen de huisstofmijtallergie

Om geen last van deze klachten te hebben is het dus zaak om de mijt weg te krijgen. Nu is dat lekker makkelijk gezegd, maar minder makkelijk gedaan, maar uiteraard kan je zeker wel dingen doen om je klachten te verminderen.

Frisse lucht

Zoals gezegd houdt de mijt van een vochtige omgeving. Zorgen voor een klimaat waar de huisstofmijt niet goed in gedijt is dus een prima begin om het beestje weg te krijgen. Dat betekent dat je zorgt dat er frisse lucht in huis komt door een roostertje open te zetten. Zo voorkom je dat er vocht ophoopt in de lucht. Zeker bij vochtige ruimtes is het aan te bevelen dat je de ramen iedere dag even lekker wijd openzet. Is het vochtig weer? Zet dan overdag even de verwarming aan waar het vochtig is. Vervolgens lucht je waardoor het vocht, wat inmiddels is opgenomen door de warme lucht, naar buiten verdwijnt.

Slaapkamer

In je bed kan een ideaal leefklimaat ontstaan voor het beestje. Misschien zweet je veel waardoor het matras of je dekbed veel vocht te verwerken heeft. Of je hebt gekozen voor een materiaal als dekbedvulling wat de warmte niet goed geleid of niet ademt en daardoor ontstaat er een broeinest… Kortom: zorg dat je kiest voor een dekbed en ander beddengoed dat gemaakt is van materialen die goed ademen. Ook de vochtopname is hierin belangrijk. Er zijn natuurlijke materialen die bacteriegroei en/of de huisstofmijt tegengaan. Maar beddengoed kan er ook specifiek tegen behandeld zijn. Een ander punt is het wassen van je beddengoed.

Doe dit op minimaal 60 graden. Was je het op lagere temperaturen, dan maakt dat voor de mijt niet uit. Die blijft dan gewoon lekker zitten waar hij zit. Na het slapen zorg je dat je bed lekker fris kan worden door het dekbed open te slaan. Nog mooier is als je het dekbed zelf ook even lucht. Een andere tip voor je beddengoed is dat je hoezen kunt kopen om extra om je kussen of matras heen te doen. Deze zijn zo gemaakt dat de mijt er niet door kan komen. En deze kan je eenvoudig wassen. Klein detail: het is niet bewezen dat dit ook werkelijk helpt, daarom is dit geen medisch advies.

Minder vocht door de was

Eigenlijk is alles wat je kan doen om vocht te verminderen in huis een goed plan. Ben je gewend om je was binnen op te hangen? Niet doen: het vocht blijft zo in huis hangen. Hang dit lekker buiten op. Of kies voor een droger waarbij de afvoer naar buiten gaat. Een goede afzuigkap kan vochtophoping in je keuken voorkomen.

liefs Wil

Meer informatie

Allergieën bij kinderen: een onzichtbare strijd
Zo houd je het huis zoveel mogelijk stofvrij!
Voedselallergie. Wat zijn de verschillende testmethoden?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *