Als ze eenmaal iets van vrijheid geroken hebben, willen ze vaak meer. Vroeg of laat krijgen we als ouders allemaal deze vraag, of de mededeling, dat ze alleen op vakantie willen gaan. Alleen op vakantie gaan lijkt voor pubers natuurlijk helemaal het einde, het walhalla van ultiem vakantiegeluk. Geen ouders die zeuren of iemand die roept dat je van alles moet. Daarnaast kan je eten wat je wilt en zelf bepalen wat je doet en hoe laat je uit je bed komt. Dus ja, ik begrijp de wens van alleen op vakantie willen gaan wel.
Zeg de vakantie niet gelijk toe
Mijn eerste advies als ouder is zeg sowieso nooit, maar dan ook nooit, in het eerste gesprek iets toe. Ook al klinkt het verhaal van je puber aannemelijk, zeg nooit direct ‘ja’ en ga eerst met andere volwassenen in beraad en op zoek naar de kleine lettertjes die je puber vergeet te vertellen of zelf nog niet ontdekt heeft.
Toch komt het moment daar dat we ze moeten loslaten en vertrouwen geven dat ze het ook alleen redden. Daar zijn wel een paar aandachtspunten die ons als ouders kunnen helpen om deze stap te zetten.
Met wie op vakantie?
Het maakt bijvoorbeeld uit met wie ze op vakantie gaan en hoe groot de groep is. Groepsdruk is soms best een dingetje. Daar is beter mee om te gaan in een vertrouwde omgeving dan in een ver oord zoals de bestemmingen die je voorbij ziet komen in programma’s als zon, zuipen en ziekenhuis. Dat is toch de nachtmerrie voor iedere ouder als je kind hier een rol in heeft. Eerst maar eens een nachtje met één vriend of vriendin weg voordat je ze met een hele groep op vakantie laat gaan. De dynamiek is toch anders in een groep.
Waarheen gaat de trip?
Het gaat er niet alleen om met wie ze voor de eerste keer op vakantie willen, maar ook de bestemming doet er toe. Liever eerst rustig beginnen op Nederlandse bodem dan dat er een hele oceaan tussen jou en je puber in zit. Niet dat je hem of haar hoeft te redden, maar het is voor je eigen gemoedsrust toch een fijner idee als ze wat meer in de buurt zitten. De eerste keer alleen op vakantie dus liever op Texel dan meteen naar Toscane. Er mag een zekere opbouw in het loslaten zitten wat mij betreft, alleen al voor de ouders. Het vertrouwen dat ze het allemaal alleen redden moet opgebouwd worden. Meteen in het diepe springen is niet altijd nodig. Geef dat vooral ook aan je puber terug als je meteen vliegvakanties in verre oorden voorgeschoteld krijgt.
Hoe op reis?
Ik ben ervoor dat zo’n vakantie ook benut mag worden als een educatief lesje reizen plannen. Daag je puber uit om met een voorstel te komen van verschillende vakantiebestemmingen. Laat de naar vrijheid snakkende pubers zelf eerst nadenken wat een goede locatie is en waarom. Zo kan de voorpret voor hen ook alvast beginnen en kunnen jullie samen naar het moment toegroeien. Links en rechts kan je dan ook nog achteloos wat wijze levenslessen rondstrooien. Dan is het niet meer dat je zo out of the blue je kind los moet laten. Zo kan je het zien als onderdeel van het opgroeien en het opvoedproces. Dat maakt voor mij het loslaten net even een stukje makkelijker.
Onze kleine lettertjes
Vrijheid klinkt mooi, maar gaat ook gepaard met een bepaalde mate van verantwoordelijkheid. Dat mag de puber zich best beseffen. Voor jou als ouder zijn sommige afspraken misschien logisch, in het puberbrein is de logica soms ver te zoeken. Daar in die bovenkamer werkt het soms net even anders. Maak van tevoren dus duidelijke afspraken, zodat er geen misverstanden hoeven te ontstaan. Gedoe achteraf kan een smet op de vakantieherinneringen leggen of zelfs de band met je kind verstoren. Dat wil je niet. Juist je kind durven loslaten zorgt ervoor dat je op een ander niveau weer nader tot elkaar komt.
Maak ook kennis met de ouders van de kinderen met wie je kind op vakantie gaat. Bespreek met elkaar hoe jullie erin staan en wat de regels en grenzen zijn. Verschillen kunnen zo vooraf besproken worden. Dat klinkt misschien een beetje kinderachtig, maar het schept wel een hoop duidelijkheid en kan (onnodige) problemen voorkomen. Dat je samen op vakantie wilt, betekent niet dat je er ook hetzelfde in staat.
Tot slot, hoe spannend je het zelf ook vindt, heb en hou vertrouwen in je kind. Dat is misschien nog wel de belangrijkste levensles die wij hier als volwassenen zelf uit kunnen halen.
Meer informatie
Wanneer laat je je puber los?
Voor het eerst alleen op vakantie
Bronvermelding
Tekst: Esther Mostert
Stockfoto: 123rf.com