Alcoholvergiftiging zie je vaker bij het jongste kind
Met de feestdagen in het vooruitzicht, is de kans groot dat onze alcoholconsumptie toeneemt. Een wijntje tijdens de kerstborrel, een biertje in de kroeg, een cocktail als aperitief bij het kerstdiner en natuurlijk minimaal één glas champagne tijdens de “toast” op het nieuwe jaar. Als je volwassen bent en het – als uitzondering – daarbij zou blijven, is er niet zoveel aan de hand. Maar er worden helaas (te) veel jonge kinderen opgenomen wegens een alcoholvergiftiging.
Zero tolerance
De leeftijd waarop voor het eerst alcohol wordt gedronken blijkt een belangrijke rol te spelen: kinderen jonger dan 15 die in het ziekenhuis belandden door alcohol, hadden vaak op nóg jongere leeftijd al hun eerste drankje op. Dit blijkt uit het nieuwste onderzoek van promovenda Loes de Veld en Nico van der Lely, kinderarts in het Reinier de Graaf ziekenhuis. “Dit ondersteunt de keuzes om te streven naar zero tolerance bij alcoholgebruik onder de 18.”
Brein in ontwikkeling
Alcohol is met name schadelijk voor minderjarigen, bij wie het brein nog volop in ontwikkeling is. Met de nieuwste bevindingen hopen De Veld en Van der Lely het bewustzijn rond alcoholmisbruik onder jongeren verder te vergroten. De Veld: “In het ziekenhuis zien we alleen het topje van de ijsberg, maar je kunt verwachten dat dit een groter maatschappelijk probleem weerspiegelt. Door bepaalde risicofactoren rond alcoholmisbruik in kaart te brengen, kunnen we nog gerichter inzetten op preventie onder minderjarigen.”
Positie in het gezin
Van alle Nederlandse jongeren tussen de 12 en 17 jaar is de meerderheid (44%) de oudste in het gezin. Maar degenen die in het ziekenhuis terechtkomen met een acute alcoholvergiftiging, blijken juist vaak het jongste kind te zijn (44%). Vaker dus dan jongeren die het oudste of het enige kind zijn. Van der Lely legt uit: “Ouders zijn vanaf het tweede kind vaak wat losser dan bij de eerstgeborene. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de regels thuis. En als je als jonger kind een oudere broer of zus al alcohol ziet drinken, kan dat van invloed zijn op het gedrag. Daarom vinden we dat hier nog meer aandacht voor moet komen, te beginnen met meer bewustwording.”
Leeftijd eerste drankje
Ook de leeftijd van het eerste drankje blijkt volgens het onderzoek een belangrijke voorspeller voor een alcoholvergiftiging. Van de kinderen onder de 15 die met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandden, had de meerderheid al ruim voor die leeftijd het eerste drankje op. “Hoe jonger je begint met alcohol, hoe meer gezondheidsrisico’s dit met zich meebrengt”, zegt Loes de Veld. “Dit ondersteunt de keuzes van de overheid om te streven naar zero tolerance bij alcoholgebruik onder de 18. Dit is ook zo opgenomen in het Nationaal Preventieakkoord.”
Meer informatie
Verslavende middelen. Wat is op dit moment populair bij jongeren?
Opkomende trend voor jongeren: Snus, het alternatief op de sigaret
Het gebruik van lachgas. Hoeveel kwaad kan dit?
Mijn kind is verslaafd. Een moeder vertelt…
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com